managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Beletten camera’s Europese transparantie?

Posted by managing21 on juni 15th, 2006

Binnen de Europese Unie gaan er stemmen op om zijn vergaderingen officieel te laten filmen, zodat het publiek het debat zou kunnen volgen. Maar critici vrezen dat een dergelijke maatregel niet zal bijdragen tot een grotere transparantie, maar integendeel tot compromissen achter de schermen.

Europees voorzitter Oostenrijk willen voorstellen om officiële camera’s de debatten te laten vastleggen. Op die manier hoopt men ervoor te kunnen zorgen dat aan het publiek duidelijk gemaakt kan worden hoe de Europese Unie werkt. De debatten zouden getoond worden in persruimtes of op het internet.

Sommige leden vrezen echter dat de filmopnames gevoelige onderwerpen uit het openbare debat zouden kunnen verdrijven en ervoor zou zorgen dat beslissingen achter de schermen worden genomen. Daarbij wordt verwezen naar de debatten over de liberalisatie van de Europese dienstensector. Toen hadden de ministers gewacht tot de lunch om een compromis af te sluiten in plaats van in de openbare zitting voor de camera’s.