managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuw leven voor Netscape

Posted by managing21 on juni 15th, 2006

Het gewezen browserbedrijf Netscape start een nieuw leven als een moderne nieuwssite. Netscape moet eigenaar Time Warner vooral voorzien van voldoende online reclame-inkomsten. Het bedrijf wordt immers geconfronteerd met constant dalende AOL-internetabonnementen.

Netscape.com zal links hebben naar nieuwsberichten in een aantal brede categorieën, zoals film, gezondheid en fitness. De nieuwssite wil daarbij een middenweg volgen tussen websites als Digg.com, waar de lezers een stem kunnen uitbrengen over de artikels die zullen verschijnen, de software-logica van Google en de traditionele nieuwssites zoals CNN.com.

De plaatsing van een artikel op Netscape.com wordt bepaald door een mengeling van actualiteitswaarde en de populariteit van een artikel. “Computersystemen slagen er niet goed in om het nieuws voor de individuele lezer uit te pikken,” benadrukte Joe Laszlo, analist bij Jupiter Research. “Netscape.com biedt een interessant middenveld in een breed spectrum van nieuwssystemen.”

De redacteurs van Netscape zullen commentaren leveren bij verhalen of zelf reportages brengen. “Dat is het grote verschil met blogs, die meestal vooral bestaan uit commentaar,” benadrukte Netscape-topman Jason Calacanis tegenover het persbureau Reuters.

Calacanis maakte naam als uitgever van het magazine Silicon Alley Reporter en startte nadien de blog Engadget.com. Vorig jaar verkocht hij zijn blogbedrijf Weblogs en ging in dienst van AOL (Time Warner), dat in 1999 al Netscape had gekocht.

Netscape is een overblijver van de eerste internetgeneratie, maar moest het in de browseroorlog afleggen tegen onder meer Microsoft. Het merk werd eerst opnieuw gelanceerd als een internetportal en nadien als een aanbieder van goedkope internettoegang.

De nieuwe richting van Netscape moet Time Warner de nodige inkomsten bezorgen uit online reclame, zodat de constante daling van het AOL-abonnementen kan opgevangen worden.