managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Westerse interesse voor Chinese retail

Posted by managing21 on december 13th, 2006

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft zijn Chinese sectorgenoot The Home Way overgenomen. De overname omvat twaalf winkels in zes steden. Dat meldt het persbureau Reuters. De transactie is een nieuwe aflevering in een overnamebeweging van de Chinese retailsector door buitenlandse spelers. Zo maakte de Britse supermarktketen Tesco zopas bekend zijn aandeel in de Chinese retaler Hymall te verhogen.

De Chinese doe-het-zelfmarkt heeft volgens Home Depot op dit ogenblik een waarde van ongeveer vijftig miljoen dollar en kent een groei van twintig procent per jaar. Home Depot verwacht in China even snel of sneller te zullen groeien dan de marktevolutie. De overname is goedgekeurd door de Chinese overheid en zou tegen het eind van het jaar worden afgerond.

Reuters stelt dat Home Depot verschillende platforms voor groei probeert op te zetten, onder meer door buitenlandse uitbreidingen en een instap in de professionele sector. Dat is volgens het persbureau nodig omdat de omzetten van zijn retailtak in de Verenigde Staten een saturatie beginnen te bereiken. Tegen 2010 wil Home Depot nog 400 tot 500 nieuwe winkels openen, de helft van de voorbije vijf jaar.

Volgens het persbureau probeerde Home Depot eerder al tevergeefs de Chinese keten Orient Home over te nemen. The Home Way is een privébedrijf met basis in de oostelijke havenstad Tianjin. Home Depot probeert al minstens twee jaar activiteiten in China op te zetten en opende in 2002 in Shanghai en Shenzhen een verkoopkantoor. In 2005 kreeg de Amerikaanse keten van de Chinese overheid de toelating om te investeren in Chinese winkels.

De Chinese retailsector staat onder grote belangstelling van westerse spelers. Zo maakte de Britse supermarktketen Tesco bekend zijn aandeel in de Chinese retailer Hymall te verhogen. Ook de Britse doe-het-zelfketen B&Q, dochter van Kingfisher, is actief op de Chinese markt en kocht in april de Chinese activiteiten van zijn Duitse concurrent OBI. Het Britse bedrijf wil tegen eind dit jaar zestig Chinese vestigingen hebben en een honderdatal tegen het eind van dit decennium.