managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gibson koopt Chinese pianobouwer

Posted by managing21 on december 13th, 2006

De beroemde Amerikaanse instrumentenbouwer Gibson, vooral bekend om zijn gitaren, heeft een overeenkomst gesloten om het Chinese staatsbedrijf Dongbei Piano over te nemen. Daardoor wil Gibson zijn merknaam beter op de Chinese markt zetten en zijn verkoopcijfers opdrijven, want muzikale opvoeding kent er de volgende jaren een steeds groeiende populariteit.

Het persbureau Reuters stelt dat de Chinese pianofabriek de wereldwijde productiekosten van Gibson kan helpen verminderen en zijn merknaam op de Chinese markt duidelijker aanwezig maken. Gibson maakt nu reeds een aantal modellen van de goedkope Epiphone-gitaar in zijn instruimentenfabriek in Zuid-China.

Gibson bouwde zijn eerste elektricische gitaar in 1935 en startte na de tweede wereldoorlog in samenwerking met jazz-gitarist Les Paul met de ontwikkeling van innovatieve modellen. Het bedrijf mocht zich onder meer de leverancier noemen van John Lennon (The Beatles) en Jimmy Page (Led Zeppelin). Een goedkope Gibson-gitaar kost in China ongeveer 65 dollar.

Gibson produceert ook de bekende Baldwin-piano’s, maar het is nog niet duidelijk of Dongbei piano’s onder die merknaam op de markt zal mogen brengen. Dongbei werd opgericht in 1952 als een afsplitsing van de Shanghai Piano Factory, de oudste pianobouwer van China.

Reuters stipt aan dat muziekopvoeding in de grote Chinese steden de voorbije jaren steeds populairder is geworden. “Jonge pianisten zoals Li Yundi en Lang Lang hebben inmiddels een internationale vermaardheid verworven,” aldus het persbureau. “In Shanghai volgen duizenden kinderen professionele pianolessen, waardoor de sector een miljoenenindustrie is geworden.”