managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Liever cash dan cadeau

Posted by managing21 on december 20th, 2006

Steeds meer werknemers krijgen van het bedrijf als eindejaarsextra liever een financiele bonus dan een kerstpakket. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het recurteringsbureau Randstad. Uit een enquete bleek dat nu vijftig procent van de werknemers de voorkeur geeft aan cash geld. In 2004 gaf nog zestig procent te kennen liever een verrassingspakket te krijgen in plaats van geld.
Uit het onderzoek bleek dat één op drie personeelsleden op een eindejaarsbonus rekent en één op vier verwacht een dertiende maand uitgekeerd te krijgen. Nagenoeg twintig procent gaat ervan uit een winstuitkering te krijgen. Zeventig procent van de ondervraagden noemde een dergelijke attentie een blijk van waardering. Daarnaast bleek een kwart van de ondervraagden voor volgend jaar te verwachten dat hun loon meer zou stijgen dan de inflatie. Meestal werd gewag gemaakt van een loonsverhoging van drie procent.
Voor het nieuwe jaar bleek tien procent van het personeel helemaal geen goede voornemens te nemen. De anderen nemen zich vooral voor zich minder druk of gespannen te maken en één op drie wil zichzelf in zijn professionele activiteit verder te ontwikkelen. Eén derde van de ondervraagden merkte op meer te willen sporten, terwijl bijna dertig procent meer tijd wil besteden aan zijn partner en zijn gezin.