managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

In de Zuid-Chinese Zee is op grote diepte een gasveld gevonden dat groot genoeg kan zijn om China vier jaar van aardgas te voorzien. Het veld zou tussen de 113 tot 169 miljard kubieke meter aardgas bevatten, tot wel 7 procent van de bewezen gasreserves van China.Het veld ligt 250 kilometer ten zuiden van Hongkong op een diepte van meer dan 3800 meter. De oppervlakte van het onderzochte gebied bedraagt ongeveer 3.900 vierkante kilometer met een gemiddelde diepte van 1.300 meter. Het is de eerste keer dat er op zulke grote diepte gas is gevonden voor de kust van China. Als de omvang van het veld juist blijkt te zijn, zou het een van de grootste zijn van China. Het grootste gasveld op land van China bevat iets meer dan 250 miljard kubieke meter aardgas. De totale gasreserves van China worden geschat op circa 2,5 biljoen kubieke meter. Het land is de op een na grootste energieverbruiker ter wereld. De ontdekking van het zogeheten Liwan 3-1-1-gasveld werd gedaan door het olieconcern Husky in samenwerking met de Chinese offshore-staatsoliemaatschappij Cnooc.

Bill Gates stapt op bij Microsoft. De rijkste man ter wereld gaat zich toeleggen op zijn humanitaire werkzaamheden bij de Bill & Melinda Gates Foundation. Dat maakte Gates donderdag bekend. Gates heeft een overgangsperiode van twee jaar ingelast voordat hij zijn dagelijkse activiteiten bij de Amerikaanse softwaregigant neerlegt. Hij blijft vanaf juli 2008 betrokken bij Microsoft als adviseur bij belangrijke projecten. Ook blijft hij erevoorzitter en belangrijkste softwareontwerper bij het concern. Gates droeg eerder de functie van bestuursvoorzitter af van Steve Ballmer. “Het was een moeilijk besluit, maar ons bedrijf en het leiderschap zijn nog nooit zo sterk geweest. Microsoft is goed gepositioneerd voor succes in de komende jaren”, aldus Gates.

Talpa en het Italiaanse bedrijf Mediaset van Silvio Berlusconi vormen een consortium dat Endemol wil overnemen van Telefónica. Dat meldt Het Financieele Dagblad. De krant baseert zich op bronnen rond de verkoop van Endemol. Talpa zou in de transactie slechts een minderheidsbelang willen nemen. Een woordvoerder van Talpa volstaat met de reactie dat ’een belang in Endemol strategisch interessant kan zijn voor ons’, aldus Het Financieele Dagblad. Het consortium rond Mediaset is volgens de bronnen bereid circa euro 14 per aandeel Endemol te betalen, ruim euro 1 boven de beurskoers. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op euro 1,75 miljard. Telefónica haalde Endemol zes jaar geleden voor euro 5,5 miljard van de beurs.

Er zijn vergaande maatregelen nodig om het milieu in de zeeën en oceanen te behouden. De Verenigde Naties waarschuwden vrijdag dat de menselijk uitbuiting van de wereldzeeën onherstelbare schade dreigt toe te brengen. Het VN-Milieuprogramma (UNEP) en de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN bepleitten in een vrijdag gepubliceerd rapport om diepere zeeën op dezelfde wijze te beschermen als nu gebeurt met kustwateren.”Wij hebben ons de afgelopen jaren vooral gericht op de kustwateren, waar de mens tot voor kort vooral bezig was met visserij en industriële activiteiten. We moeten nu dringend over de horizon heenkijken,” aldus UNEP-directeur Achim Steiner.

In 2020 zullen 1,4 miljard mensen leven in sloppenwijken als niets wordt ondernomen. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van VN-Habitat, de organisatie voor stedelijke ontwikkeling van de Verenigde Naties. Volgens VN-Habitat leven op dit moment een miljard mensen in sloppenwijken oftewel een of de drie inwoners van stedelijke gebieden. Het afgelopen decennium nam hun aantal jaarlijks toe met 18 miljoen, maar de VN denkt dat dit cijfer zal stijgen tot 27 miljoen. In het rapport worden regeringen opgeroepen de stedelijke omgeving te verbeteren. Volgens de VN heeft het geen zin te proberen de stroom naar de stad tegen te houden, maar moet er juist meer geïnvesteerd worden in het platteland in de hoop dat de bewoners niet wegtrekken.

De Verenigde Staten herbergen vanaf donderdag ’s werelds grootste beschermde natuurgebied op zee. Het gaat om een gebied van circa 362.000 vierkante kilometer Stille Oceaan nabij Hawaii. Het Northwestern Hawaiian Island National Monument is daarmee groter dan alle Amerikaanse nationale parken bij elkaar. Het is ook net iets groter dan het Great Barrier Reef Marine Park in Australië. Volgens de krant The Los Angeles Times markeert de komst van het beschermde gebied een ommekeer in het natuurbeleid dat president Bush tot dusver voerde. Het staatshoofd staat niet echt bekend als een voorvechter van natuurbescherming. Bush zou volgens de krant in actie zijn gekomen nadat hij een documentaire had gezien over het fragiele en bedreigde ecosysteem in de wateren rond Hawaii. De documentaire was gemaakt door Jean-Michel Cousteau, zoon van de legendarische onderwaterfilmer Jacques Cousteau. Bush zou de afgelopen weken het te beschermen gebied nog hebben uitgebreid, omdat hij het grootste beschermde zeegebied ter wereld binnen de grenzen wil hebben.

Shell zoekt nichemarkten in Centraal-Europa. In West-Europa zijn de marges in de detailhandel tot op een absoluut minimum teruggeschroefd. “In Frankrijk bijvoorbeeld hebben de supermarkten 60 procent van de markt,” aldus hoofd Centraal-Europa Pierre Yves Fargeas van Shell. “Ze verkopen brandstof vooral om klanten naar hun winkels te trekken.” De oliemaatschappij ziet Centraal- en Oost-Europa als regio`s waar nog veel ruimte is om activiteiten te ontplooien. Shell heeft in Polen een marktaandeel van 8 procent, in Tsjechië 15 procent en in Hongarije 20 procent. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft in Polen de afgelopen jaren 700 miljoen dollar gestoken. Over tien jaar moet het marktaandeel gegroeid zijn tot 15 procent. “We maken winst in Polen, maar het niveau van de winst haalt nog altijd niet onze doelstellingen. Als je hier op lange termijn wilt zitten, dan moet je een 15 procent-marktaandeel hebben.”

Als de gemiddelde EU-burger vorig jaar 100 euro kon besteden, had de gemiddelde Belg 118 euro ter beschikking. Dat blijkt uit een eerste schatting van het statistisch bureau Eurostat. De Belg komt daarmee op de zesde plaats in de Europese Unie. Eurostat rangschikt de lidstaten volgens de koopkrachtpariteit per inwoner, een relatieve maatstaf van beschikbare rijkdom. Luxemburg staat op 1, met een koopkracht van 248 (op een EU-gemiddelde van 100). Dat cijfer is echter vertekend door de vele buitenlanders die in Luxemburg werken, en daar bijdragen tot het bnp. Daarna volgen Ierland (137), Denemarken (124), Nederland (123), Oostenrijk (123) en België. Polen (50) is voorlaatste, Letland (47) laatste. Nog minder rijkdom is er in de toekomstige of kandidaat-lidstaten: Roemenië (35), Bulgarije (32), Kroatië (47), Turkije (31). Het Belgische cijfer verbergt natuurlijk wel regionale verschillen. De twee provincies Brabant en de Vlaamse provincies zitten boven het EU-gemiddelde, de Waalse provincies en zeker Henegouwen, zitten eronder.

De VLAM heeft zes nieuwe streekproducen erkend. Het gaat om een boerenbrood, waterkers, mosterd en enkele vleeswarenproducten. “De vakantie biedt alvast een ideale gelegenheid om op culinaire ontdekkingstocht te trekken en je door enkele streekproducten te laten verleiden,” aldus VLAM-woordvoerster Leen Guffens. Een opgemerkte nieuwkomer onder de streekproducten is de waterkers. Hoewel de teelt bij ons nauwelijks voorkomst, zijn een aantal gebieden in Vlaanderen er erg geschikt voor. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bronnenrijke IJsevallei in Vlaams-Brabant. In Huldenberg groeit de waterkers weelderig op het familiebedrijf Bouillart. De teelt gebeurt er nog op een ambachtelijke wijze het hele jaar rond. De groenten worden afgezet op de vroegmarkt van Brussel. Het voorbeeld van de waterkers bewijst dat streekproducten tot zeer diverse productcategorieën kunnen behoren.

Het Europees Parlement blijft verdeeld tussen het Franse Straatsburg en de Belgische hoofdstad Brussel. Dat heeft parlementsvoorzitter Josep Borrell donderdag gezegd. Daardoor blijven de europarlementariërs doorgaan met het kostbare gependel tussen beide steden. Honderdveertig parlementsleden begonnen vorige maand op een speciale website een handtekeningenactie voor het vertrek van het parlement uit Straatsburg en inmiddels hebben ruim een half miljoen Europeanen hun handtekening gezet. Nu reizen de 732 parlementsleden en hun medewerkers iedere maand voor een parlementszitting van vier dagen naar Straatsburg. Frankrijk houdt vast aan de afspraak dat het Europees Parlement ook in Frankrijk bijeenkomt. Tijdens de EU-top van 1997 in Amsterdam is de huidige verdeling tussen Brussel en Straatsburg bevestigd. Het secretariaat van het parlement bevindt zich in Luxemburg. Onderzoek heeft uitgewezen dat honderden miljoenen bespaard kunnen worden op huisvesting en reiskosten als het Europees Parlement op één plaats gevestigd wordt.