managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China heeft te weinig vaklui

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

De arbeidsmarkt groeit is India sneller aan dan in China. Dat blijkt uit een onderzoek van het recruteringsbureau Manpower. Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met een gebrek aan hoger geschoolde werknemers in China. Ook wordt gewezen naar de zware bureaucratie in China. Maar door de duurdere lonen in India, zou China wel steeds interessanter worden voor westers bedrijven die een aantal activiteiten willen outsourcen.

Manpower maakt gewag van een wereldwijde aangroei van de arbeidsmarkt. India springt daar volgens de onderzoekers bovenuit, vooral in de sectoren van diensten, nutsbedrijven en transport. “In China daarentegen begint volgens Manpower de groei van de arbeidsmarkt te vertragen,” meldt het magazine Forbes. “Het land hinkt nu achterop tegenover de andere economieën in de regio. China wordt immers geconfronteerd met een massaal tekort aan geschoolde arbeidskrachten.”

Manpower merkt op dat China wel over een ruime arbeidsbevolking met een academische scholing beschikt, maar niet voldoende vaklui, zoals elektriciens of loodgieters, heeft. “In de Chinese steden probeert iedereen zijn kinderen een universitaire opleiding te laten volgen,” aldus nog Manpower. “Ouders denken dat ze anders niet geslaagd zijn in hun opvoedkundige taak. Ook India heeft veel academisch gevormden, maar daar zijn meer mensen de Engelse taal machtig, wat heel belangrijk is voor de talrijke mutlinationals die geïnteresseerd zijn in een Aziatische vestiging.”

Bovendien wordt erop gewezen dat westerse bedrijven zich ook comfortabeler voelen in India dan in China, waar ze dikwijls geconfronteerd worden met de zware bureaucratie. Manpower wijst er wel op dat China op het gebied van outsourcing een gedeelte van zijn achterstand aan het inlopen is. Het recruteringsbureau wijst er immers op dat de lonen in India aan het stijgen zijn, waardoor China met zijn goedkope arbeidskrachten steeds aantrekkelijker zou worden.