managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mobiele telefonie heeft twee miljard klanten

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

De mobiele telefonie heeft wereldwijd twee miljard klanten. Dat meldt de GSM Association (GSMA). Volgens gegevens van de organisatie komen er elke minuut duizend nieuwe gsm-klanten bij. De GSMA stelt dat de mobiele telefonie de snelst groeiende technologie uit de geschiedenis is. China vormt daarbij de snelst groeiende markt van de wereld. De kaap van de drie miljard zal volgens een onderzoek van Yankee Groep echter pas ten vroegste in 2012 gehaald worden.

De eerste mobiele telefonie kwam in 1991 in Finland op de markt. Daarna duurde het twaalf jaar om één miljard klanten te creëren. Om de kaap van de twee miljard te halen had men nog amper twee en een half jaar nodig. Dat is vooral te danken aan de doorbraak van nieuwe markten, zoals China, India, Afrika en Latijns-Amerika. Die regio’s zorgde tijdens die dertig maanden voor 82 procent van de nieuwe klanten. China vormt de snelst groeiende markt en telt nu 370 miljoen gsm-bezitters. Daarna volgen Rusland (145 miljoen), India (83 miljoen) en de Verenigde Staten (78 miljoen).

In India is het gsm-toestel het snelst groeiende consumptieproduct, voor de fiets. Volgens de GSMA is het gsm-toestel de eerste technologie die in derde wereld sneller groeit dan in de geïndustrialiseerde wereld. In totaal zijn er in 213 landen nu meer dan 690 gsm-netwerken. Volgens een onderzoek van de Yankee Group zal de technologie pas in 2012 of 2014 de kaap van de drie miljard klanten overschrijden. Yankee Group wijst erop dat in veel wereldmarkten al een bijzonder hoge mobiele penetratie is bereikt, waardoor er minder ruimte overblijft voor groei. In arme landen liggen nog wel groeimogelijkheden, maar daar heeft men dan weer onvoldoende koopkracht. Nokia meent echter dat in 2008 de kaap van drie miljard klanten zal gehaald worden. Motorola houdt het op 2010.