managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sony BMG betaalt schadevergoeding

Posted by managing21 on december 22nd, 2006

Sony BMG Music Entertainment heeft met 39 Amerikaanse staten een overeenkomst gesloten waarbij het bedrijf in totaal 4,25 miljoen schadevergoeding betaalt. Daarmee wil Sony BMG het onderzoek stopzetten rond de problemen die zijn ontstaan door Sony-cd’s die met verborgen software tegen piraterij waren uitgerust.

Sony BMG zal de consumenten vergoeden wiens computer beschadigd werd toen ze de betrokken software probeerden weg te halen. Daarnaast stelde het bedrijf niet langer cd’s met de gecontesteerde software te zullen verdelen. Door de technologie was het voor de consumenten ook bijzonder moeilijk om muziek van de cd’s te kopieren op hun computer.

“Bedrijven die technologie willen gebruiken om hun belangen te beschermen, moeten dit openblijk doen en de consument duidelijk voorlichten,” aldus de openbare aanklager. “De consument moet geinformeerde keuzes kunnen maken over de aankoop of het gebruik van deze producten.” Sony BMG stelde volgens het persbureau Associated Press tevreden te zijn tot een regeling gekomen te zijn.

Sony BMG begon in augustus 2003 met het uitrusten van een aantal cd’s met de beveiligingstechnologie. Vorig jaar verdeelde het bedrijf meer dan twaalf miljoen cd’s die uitgerust waren met de sotware. Die belette het aantal kopies die de consument van een cd kan maken, maar veroorzaakte bij een aantal gebruikers computerproblemen.

Bovendien creeerde de software ook problemen met Windows, waardoor de computers kwetsbaar werden voor virussen en andere bedreigingen. Ook werd gesteld dat Sony de technologie gebruikte om de consument te bespioneren, maar dat werd door het bedrijf ontkend. Sony BMG haalde de bewuste cd’s in november vorig jaar van de markt en stelde een technologie ter beschikking om de software van de computers te verwijderen.

Klanten krijgen de kans om een schadevergoeding te eisen tot een maximumbedrag van 175 dollar. Maar dan moeten ze wel omschrijven hoe hun computer werd beschadigd en een factuur met de herstellingskosten inleveren.