managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spaanse stieren hopen op beterschap

Posted by managing21 on december 26th, 2006

De organisatoren van stierengevechten in Barcelona willen hun arena ombouwen tot een winkelcentrum. Door het beleid van het stadsbestuur, dat zich in 2004 uitsprak tegen het bloedige amusement, maken ze immers grote verliezen. De Spaanse minister van milieu Cristina Narbona is nu een campagne opgestart om de stierengevechten in het land op een minder dieronvriendelijke manier te organiseren. Dat meldt de krant El Mundo.

Cristina Narbona heeft voorgesteld om de matadoren niet langer de stieren in de ring de traditionele genadestoot te geven. “De zwaar gewonde dieren zouden moeten afgevoerd worden en snel moeten gedood worden op een diervriendelijker manier, zoals dat ook in Portugal het geval is,” voerde ze aan. “We moeten er tenminste voor proberen te zorgen dat de stier niet op een afgrijselijke manier aan zijn einde komt.”

De stierengevechten zijn echter een Spaanse traditie en wordt door vele Spanjaarden fel verdedigd. Cristina Narbona gaf dan ook toe dat veranderingen gradueel zullen moeten doorgevoerd worden. “Misschien moet daarover in het volgende parlement gepraat worden,” stipte ze aan. Ze voegde daar aan toe dat haar voorstel voortspruit uit een persoonlijk standpunt.

Ook in Portugal worden de dieren door de stierenvechters gewond met lansen en andere steekwapens, maar worden vervolgens weggeleid om buiten het zicht van het publiek geslacht te worden. In Spanje wordt de stier afgemaakt met een zwaard. Dat is tegenwoordig wel altijd proper gemaakt en het gebeurt nog zelden dat de dieren bloed braken wanneer ze sterven.

De Spaanse minister van binnenlandse zaken Alfredo Perez Rubalcaba merkte op dat hij niet snel veranderingen verwachtte in de wetgeving op de stierengevechten. “Het punt staat in geen geval op de agenda van de regering,” merkte hij op. Er is al wel druk uitgeoefend, onder meer vanuit het Europees Parlement, maar tot nu toe zijn geen echte pogingen ondernomen om de praktijken te verbieden. “Ze overtreden nochtans duidelijk het Europese dierenrechtenbeleid,” aldus het persbureau Reuters.

In Spanje zelf staan de stierengevechten vooral in Catalonie onder zware druk. De gemeenteraad van Barcelona heeft zich in 2004 openlijk uitgesproken tegen de stierengevechten op zijn grondgebied. “Tijdens het seizoen blijven er elke zondag gevechten georganiseerd worden, maar er wordt steeds meer verlies geleden en de eigenaars willen het complex nu ombouwen tot een winkelcentrum,” melden de Spaanse kranten.

Dit jaar werden volgens dierenrechtenorganisaties in Spanje een recordaantal van 2.127 stierengevechten georganiseerd. Dat is vijf procent meer dan vorig jaar. Frankrijk organiseerde dit jaar meer dan 140 stierengevechten. Ook daar wordt de stier gedood zoals dat in Spanje gebeurt. Verder worden en stierengevechten georganiseerd in Mexico, Venezuela, Peru, Ecuador en Colombia.