managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Online leningfraude in de lift

Posted by managing21 on december 26th, 2006

Steeds meer consumenten worden het slachtoffer van online leningfraudes. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het overheidsbureau Consumer Sentinel. Cijfers van de Federal Trade Commission, het Better Business Bureau en de National Association of Attorneys General dat vorig jaar 14,000 klachten zijn ingediend tegen frauduleuze lening- en kredietaanbiedingen. Het probleem is echter dikwijls dat deze bedenkelijke bedrijven vanuit het buitenland opereren en dus ongestraft kunnen blijven.

“Deze vorm van fraude kent een opmerkelijke groei,” stipt de krant The Washington Post aan. “Deze praktijken worden al decennia gehanteerd, maar veel mensen blijken er niet van op de hoogte te zijn dat het in de Verenigde Staten verboden is om voor leningen vooraf financiele bijdragen te vragen. Vooral mensen met beperkte kredietmogelijkheden worden aangetrokken door reclame, direct mail of telemarketing waarbij snelle leningen aan gunstige voorwaarden worden beloofd.”

Maar het internet heeft dergelijke fraude nog veel gemakkelijker gemaakt. “Consumenten worden aangesproken door legaal lijkende websites, compleet met privacy-verklaringen, contactmogelijkheden en online aanvraagformulieren,” aldus nog de krant. “Wanneer de klanten een formulier hebben ingevuld, krijgen ze al snel een bevestigend telefoontje, waarbij echter gezegd wordt dat ze omwille van hun beperkte kredietmogelijkheden eerst een instapbedrag moeten overmaken.”

Eens dit laatste is gebeurd, horen de leners verder niets meer. “De kredietverleners zijn plots niet meer te bereiken en omdat de klanten ook hun bankrekening en andere persoonlijke gegevens hebben overgemaakt, zijn ze bovendien ook kwetsbaar voor identiteitsdiefstal,” stelt The Washington Post. “Het is echter bijzonder moeilijk om de schuldigen te vervolgen, want meestal opereren ze vanuit het buitenland, waardoor ze juridisch buiten schot dreigen te blijven.”

“Deze criminelen zijn heel flexibel en openen en sluiten bedrijven onder verschillende namen,” verduidelijkt Edward J. Johnson III, voorzitter van het Better Business Bureau in Washington. “De adressen die ze opgeven zijn mestal vals, onbestaande of gewone postbussen.” Eén van de betrokken bedrijven, Fairview Lending Group, gaf als adres zelfs hetzelfde gebouw op als het Better Business Bureau, maar was in de lijst met huurders nergens te vinden. Een ander bedrijf, American Allied Financial gaf als adres een gebouw op van de George Washington University, maar bleek daar compleet onbekend te zijn.

Toen de naam van beide bedrijven opdoken in frauduleuze dossiers, bleek hun telefoon volgens The Washington Post plots niet meer te werken. Ook hun websites waren onbereikbaar. Ook correspondentie van het Better Business Bureau kwamen onbesteld terug. Sommige klanten bleken tot bijna 2.800 dollar vooraf betaald te hebben. Het Better Business Bureau ontving dit jaar vijf keer meer klachten dan het jaar voordien.