managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wordt verbod op walvisvangst opgeheven?

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

Dierenrechten-organisaties vrezen dat Japan voldoende medestanders achter zich heeft om het verbod op commerciële walvisvangst op te heffen. De International Whaling Commission (IWC) houdt dit weekend een vergadering op het eiland St Kitts and Nevis (Caraiben). Ongeveer de helft van de IWC-leden geven wellicht hun steun aan de Japanse pogingen om het twintig jaar oude verbod op te heffen, maar Japan zegt dat het wellicht kantje boord zal worden.

“De IWC heeft op papier zeventig leden,” vertelde de Japanse vertegenwoordiger Joji Morishita aan het persbureau Reuters. “Volgens sommigen zouden 33 tot 36 landen de zijde kiezen van Japan. Maar een aantal leden zullen op de jaarvergadering geen toestemming krijgen om te stemmen omdat ze hun lidgeld niet betaald hebben. Andere landen zullen wegblijven. We hebben dus totaal geen idee over de richting die we uitgaan en dat is duidelijk een probleem.”

Japan respecteert het moratorium op commerciële walvisvangst, maar gebruikt wel een achterdeur van de zogenaamde wetenschappelijke walvisvangst. Het voorbije seizoen heeft de Japanse walvisvloot 860 dieren gedood en wil nu ook op andere soorten beginnen te jagen. Ook Ijsland doet aan walvisvangst voor zogenaamde wetenschappelijke doeleinden. Noorwegen legt het verbod helemaal naast zich neer en heeft dit jaar een quota van 1.052 walvissen vastgelegd.

Reuters stelt dat Japan al drie decennia lang het IWC wil onttrekken aan de invloed van milieubeschermers en het opnieuw omvormen tot een organisatie die een duurzame walvisvangst stuurt. Japan heeft 75 procent van de stemmen nodig om het moratorium op te heffen, maar kan een kleine meerderheid wel gebruiken om de focus van het IWC bij te sturen. Landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn sterk gekant tegen de walvisjacht. Voorstanders geven toe dat sommige soorten bescherming nodig hebben, maar dat andere bijzonder overvloedig in de oceaan te vinden zijn.

Ook Greenpeace denkt dat de stemming heel nipt zou zijn. Het pas toegetreden Guatemale werd verondersteld een bondgenoot te zijn van Japan, maar blijft weg van de vergadering omdat de bevolking van het land protesteert tegen de beslissing van de regering om de walvisvangst te ondersteunen. Verwacht wordt trouwens dat Japan een motie tegen Greenpeace zal indienen omdat de milieubeweging de Japanse walvisvloot heeft gedwarsboomd.