managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 31st, 2019

Ook New York City overweegt om een verbod op foie gras in te voeren. Het product zou niet meer door restaurants mogen worden geserveerd. Ook in de winkels zou foie gras niet meer te koop worden aangeboden. Uit een raming van de krant New York Times blijkt dat de stad meer dan duizend restaurants telt waar foie gras op het menu staat. Daarmee is New York City voor het product de belangrijkste markt van de Verenigde Staten. Inbreuken zouden met boetes tot 1.000 dollar kunnen worden bestraft. Er zouden ook straffen tot één jaar cel kunnen worden uitgesproken. Onder meer de staat Californië heeft na een lange juridische procedure twee jaar geleden een verbod op foie gras ingevoerd.

Michael O’Leary stopt als chief executive van budgetvlieger Ryanair. Hij wordt voorzitter van het moederbedrijf Ryanair Holdings. Bij de budgetvlieger wordt hij opgevolgd door Eddie Wilson, huidig personeelsdirecteur bij Ryanair – De Amerikaanse voedingsproducent Campbell Soup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 8 miljoen dollar, tegenover 94 miljoen dollar winst dezelfde periode vorig jaar – De Chinese dating-applicatie Blued, gericht op homoseksuelen, streeft naar een notering op de beurs van New York. Het bedrijf, dat momenteel ongeveer veertig miljoen gebruikers heeft, zou ongeveer 1 miljard dollar waard zijn. Blued zou van plan zijn om 200 miljoen dollar op te halen.

Autobouwer General Motors zorgt voor te weinig tewerkstelling in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. General Motors is volgens Trump van alle Amerikaanse autobouwers het bedrijf met de laagste tewerkstelling in eigen land – Het technologiebedrijf Google heeft een privacyzaak rond zijn videodienst YouTube voor ruim 150 miljoen dollar met de toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) geschikt. YouTube was ervan beticht om illegaal informatie te verzamelen over kinderen – De Amerikaanse autobouwer Tesla zal in China geen aanschafbelasting van 10 procent moeten aanrekenen. Dat heeft het Chinese ministerie van industrie gemeld. De vrijstelling geldt normaal alleen voor elektrisch wagens die in China zijn geproduceerd.

Het levenmiddelenconcern Unilever heeft een meerderheidsbelang genomen in zijn Boliviaanse branchegenoot Astrix. Dat bedrijf maakt onder meer schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Astrix heeft na de verkoop alleen nog een kleine divisie voedingsmiddelen – Argentinië moet als een wanbetaler worden beschouwd. Het land kan niet zijn verplichtingen voldoen. Dat zegt de kredietbeoordelaar Fitch in een reactie op de beslissing van Argentinië om afbetalingen op staatsleningen op te schorten – Investeerder Antin Infrastructure Partners wil het Nederlandse bedrijf Eurofiber, uitbater van glasvezelnetwerken, verkopen. De transactie zou een bedrag van meer dan 1,5 miljard euro moeten opbrengen. Eurofiber heeft een glasvezelnetwerk van ruim 31.000 kilometer in Nederland en België.

Het lingeriebedrijf Van de Velde heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 112,8 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 8,3 procent terug tot 13,8 miljoen euro – Het voedingsbedrijf Ter Beke heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 359 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 8,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 2,5 miljoen euro naar 4,7 miljoen euro op – Baggeraar Deme heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 1,85 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 17,6 procent terug tot 42,7 miljoen euro. Het orderboek heeft een waarde van 3,9 miljard euro.

Bij het bedrijf Punch Powertrain uit Sint-Truiden verdwijnen 188 banen. Gevreesd wordt echter dat uiteindelijk nog meer ontslagen zullen vallen. Dat is gebleken uit onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden. Punch Powertrain kampt met een sterke terugval van de Chinese automarkt – Beter Bed verwacht eind dit jaar zijn dochterbedrijf Matratzen Concord te hebben afgestoten. Er lopen onderhandelingen met potentiële kopers voor de activiteiten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Matratzen Concord weegt op de resultaten van het moederconcern – Frankrijk is niet van plan zijn belang in Air France-KLM uit te breiden. Dat hebben woordvoerders van de Franse overheid gezegd. Momenteel bzit Frankrijk een belang van 14,3 procent in de luchtvaartgroep. Nederland heeft een bijna even groot belang in het bedrijf.