managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kan gentechnologie wijndruiven redden

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

Het Center for Grapevine Biotechnology aan de Amerikaanse Missouri State University werkt aan de identificatie en de transplantatie van genen die de inlandse druiven resistent zouden maken aan zwammen en die de Europese en hybride soorten aantasten. Een plant die daadwerkelijk gebruikt kan worden in de wijnteelt, moet volgens de onderzoekers de eerste tien jaar echter nog niet verwacht worden. Bovendien twijfelen critici of de consument en het politieke beleid genetisch bewerkte wijn zullen aanvaarden.

“Wijnbouwers vechten al duizenden jaren om hun druiven te beschermen tegen zwammen en insecten, extreme warmte en overwachte koudeperiodes,” stipt het persbureau Reuters aan. “Onderzoekers van het Center for Grapevine Biotechnology (CGB) menen met gentechnologie echter een oplossing te kunnen vinden voor die problemen. Daardoor zouden bepaalde eigenschappen van de druiven kunnen getransfereerd worden, zonder andere te veranderen. Zo zou men het typische aroma van de pinot noir kunnen overbrengen op de chardonnay-druif. Dat zou ook vlugger gebeuren dan het kweken van hybride soorten, dat jaren kan duren.”

Het CGB-onderzoek kadert in het International Grape Genome Program, een wereldwijd project van wijnproducerende landen. De onderzoekers proberen de ruim 30.000 genen van een druivenplant te ontcijferen en te bepalen welke verantwoordelijk zijn voor bepaalde karaktereigenschappen, zoals gehardheid of opbrengst. “Vervolgens willen we de gewenste genen overplanten naar de wijndruiven,” benadrukte CGB-directeur Laszlo Kovacs.

De CGB-directeur benadrukte dat het onderzoek zou moeten leiden tot een plant die inderdaad voor de druiventeelt gebruikt kan worden. Maar hij verwachtte dat het nog wel een decennium zou duren vooraleer het zover is. “Maar de uiteindelijke winst voor de wijnboeren en het leefmilieu maakt dat wachten de moeite waard,” voerde hij aan. Sommige wijnboeren vrezen echter dat de consument en het politieke beleid geen wijn zullen aanvaarden die van genetisch gemodificieerde druiven afkomstig is.

Zwammen vormen over de hele wereld een bedreiging voor de wijndruiven, maar de bedreiging ligt in het Amerikaanse Midwest hoger dan elders, want het klimaat is er vochtiger en warmer dan in de meeste andere wijnregio’s.