managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aziatisch internet moet zich linken aan Europa

Posted by managing21 on december 28th, 2006

De aardbeving in Azië eerder deze week heeft duidelijk aangetoond hoe kwetsbaar de structuur van het Aziatische internet is. Dat stelt Ross Veitch, topman van de reiszoekmachine Bezurk.com. Volgens hem is Azië op dat vlak veel te afhankelijk van de Verenigde Staten en zou men er goed aan doen om een grotere toenadering te zoeken tot Europa.

Dinsdag werd Taiwan getroffen door een aardbeving die een kracht haalde van 7,1 op de schaal van Richter. Daardoor werden een aantal onderzeese kabels geraakt die Aziatische landen verbinden met de Verenigde Staten en vervolgens met de rest van de wereld. Door die schade viel het internet in vele Aziatische gebieden voor minstens twee dagen compleet uit.

Onder meer China, Hong Kong, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan en Vietnam kregen na de aardbeving af te rekenen met internet-problemen. “In plaats van zich zo afhankelijk op te stellen van Noord-Amerika, zou Azië moeten investeren in verbindingen met Europa,” vertelde Ross Veitch, destijds oprichter van Yahoo South-East Asia, aan het persbureau AFP.

Er was volgens Veitch nochtans voorzien dat bij dergelijker rampen, het internetverkeer omgeleid zou worden. “Maar in praktijk moet al die trafiek door een beperkt aantal glasvezel-kabels op de zeebodem,” benadrukte hij. “Dat systeem is veel kwetsbaarder dan de meest mensen denken. Het is een slecht teken dat men 24 uur na de ramp er nog altijd
niet in geslaagd is om het internet weer op gang te brengen.”

Duncan Clark, voorzitter van het telecombedrijf BDA China, gaf toe dat er tussen Oost-Azië en Europa weinig rechtstreekse verbindingen zijn. “De meeste lijnen gaan tussen de Verenigde Staten en Europa en de Verenigde Staten en Oost-Azië,” stipte hij aan. “Onderzeese kabels zijn gevoelig aan seismische activiteiten en worden geregeld beschadigd door vissers. Dat toont onze kwetsbaarheid aan.”

Volgens Clark moet het omleiden van het internetverkeer efficiënter georganiseerd worden, maar moet er ook meer capaciteit gecreëerd worden. “Het is echter de vraag wie dat gaat financieren,” merkte hij op. “Satellieten zijn een alternatief, maar dat is een dure operatie en bovendien bereiken die niet de capaciteit van optische vezels.” Bij het uitbreiden van het Aziatische netwerk moet er volgens hem ook nog eens rekening gehouden worden met de visies van de individuele staten.

De analisten merken echter vooral op dat de aardbeving duidelijk heeft aangetoond hoe afhankelijk de Aziatische regio is geworden van het internet. “Er is dan ook absoluut nood aan verbeteringen,” voeren ze aan. “We moeten er voor zorgen dat het internet nagenoeg even betrouwbaar werkt als de elektriciteitsvoorziening.”