managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on december 29th, 2006

De Franse familie Taittinger koopt 37 procent van het gelijknamige champagnemerk terug. De familie verkocht ruim een jaar geleden de champagneproducent Taittinger en het hotelbedrijf Société du Louvre aan het Amerikaanse investeringsfonds Starwood Capital. Bij die gelegendheid stapte ook NPM, de spilholding van de Waalse financier Albert Frère, uit het kapitaal van beide bedrijven. Frère probeerde nadien tevergeefs de champagneactiviteiten terug te kopen. De Franse bank Crédit Agricole won de biedstrijd met een bod van ruim 600 miljoen euro. De familie wordt nu opnieuw minderheidsaandeelhouder van Taittinger, het zevende champagnemerk ter wereld.

Alle 33 seksbedrijven in Amsterdam die voor het einde van het jaar hun deuren van de gemeente moesten sluiten, stappen naar de rechter. Elk prostitutiebedrijf heeft een kort geding aangespannen om het besluit van de gemeente Amsterdam aan te vechten. Tot de uitspraken van de rechtbank kunnen zij hun activiteiten voortzetten, liet de gemeente donderdag weten. Het stadsbestuur besloot eind november 33 vergunningen van prostitutiebedrijven in te trekken of niet te verlenen. De beslissing volgde na intensieve controles naar criminele activiteiten van ondernemers in de roemruchte hoerenbuurt. Het besluit zou betekenen dat bijna een derde van de raamprostitutie op de Amsterdamse Wallen zou verdwijnen.

Natuurrampen hebben dit jaar veel minder economische schade aangericht dan in 2005. Volgens de Duitse herverzekeraar Münchener Rück bedraagt de schade tot dusver 45 miljard dollar. Dit is een vijfde van het bedrag het jaar ervoor. Vooral het uitblijven van grote orkanen voor de Amerikaanse kust verlaagde de schadepost. In 2005 werd de Amerikaanse oostkust nog geteisterd door de orkaan Katrina, die New Orleans overspoelde met zeewater. Toch is er dit jaar geen trend gezet, verwacht Münchener Rück. “De opwarming van de aarde bestrijdt eigenlijk niemand meer. Op de lange termijn zal dit leiden tot een groter aantal zware natuurrampen,” aldus een vertegenwoordiger van het concern. Dit jaar zijn ongeveer 18.000 mensen om het leven gekomen bij aardbevingen, orkanen en andere rampen. In 2005 stierven alleen al bij aarbevingen in India en Pakistan rond de 100.000 mensen. In mei dit jaar kwamen de meeste mensen om, ongeveer 5700, bij een zware aardbeving op het Indonesische eiland Java. Wereldwijd was er voor 15 miljard dollar aan schade verzekerd. Het jaar ervoor was dat 99 miljard dollar. Het verzekerde bedrag is veel lager omdat mensen in ontwikkelingslanden veelal geen geld hebben om zich in te dekken tegen natuurrampen.

Shell, Mitsui en Mitsubishi moeten samen opdraaien voor de kostenoverschrijdingen bij het olieproject Sachalin-II. Dit hebben de Russische autoriteiten afgedwongen bij de onderhandelingen over deelname van het Russische staatsbedrijf Gazprom in het project. Met het akkoord, dat onder grote druk van het Kremlin tot stand kwam, is een bedrag gemoeid van 7,45 miljard dollar. De kostenoverschrijdingen bedragen 3,6 miljard dollar. Gazprom hoeft niet bij te dragen. De kosten voor Sachalin-II zijn tot 2014 geraamd op 19,4 miljard dollar. Daarvan kunnen de buitenlandse partijen in het project 15,8 miljard dollar doorberekenen, voordat zij winsten moeten delen met de Russische overheid.

De euro is vijf jaar na zijn invoering bezig aan een opmars in veel landen die geen deel uitmaken van de eurozone. Inmiddels is voor 613 miljard euro aan biljetten en munten in omloop. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. De waarde van alle in omgang zijnde eurobiljetten is bijna verdriedubbeld van 221 miljard naar 595 miljard. De waarde van alle munten is lichter omhoog gegaan: van 13 miljard tot 17,6 miljard. Tussen de 10 en 20 procent van alle euro’s zijn in gebruik in landen buiten de eurozone. Met de komst van Slovenië als nieuw officieel euroland, is de euro het officiële wettig betaalmiddel in dertien landen en voor 316,6 miljoen mensen. Maar ook in Monaco, San Marino, Vaticaanstad, Andorra, Montenegro en Kosovo is de euro de voornaamste munteenheid. Volgens de Commissie is 68 procent van de Europeanen tevreden over de euro. Van de ondervraagden rekent 57 procent voor de dagelijkse uitgaven in euro’s, 22 procent rekent terug naar de oude munt. Bij grotere uitgaven rekent nog 40 procent terug. De Belgen rekenen nog het meeste terug naar de oude munt, de Ieren het minst.

De Nederlandstalige versie van de online-encyclopedie Wikipedia heeft de mijlpaal van 250.000 artikelen gepasseerd. Dat heeft een woordvoerder van de Wikimedia Foundation gemeld. De mijlpaal werd bereikt met een artikel over de Franse kunstschilder en beeldhouwer Pierre Soulages. Er lijkt voorlopig geen grens in zicht voor het aantal artikelen. Zo zijn er al 500.000 Duitstalige artikelen en meer dan 1,5 miljoen Engelse artikelen. Elke 9 tot 12 maanden verdubbelt de omvang van de ‘Wikipedia’s’. Zowel voor wat betreft aantal artikelen als het aantal mensen dat eraan meewerkt.

De Britse zakenman Richard Branson heeft van de Amerikaanse overheid nul op het rekest gekregen voor zijn plannen voor een eigen luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten. Volgens de nieuwszender weigerde het Amerikaanse ministerie van Transport een vergunning af te geven voor Virgin America omdat de nieuwe prijsvechter niet aan de eigendomsregels voldoet. De Amerikaanse wet schrijft voor dat bij een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij minstens 75 procent van het stemrecht in bezit moet zijn van Amerikaanse staatsburgers. Ook moeten zij daar controle over hebben. Virgin America liet weten dat het voor 10 januari zal antwoorden op het besluit van het ministerie. Volgens de prijsvechter zal dan worden aangetoond dat aan alle eisen is voldaan. De Britse Virgin Group van Branson heeft belangen in luchtvaartmaatschappijen in Europa, Australië en Nigeria. Virgin America wilde volgend jaar beginnen met vluchten op binnenlandse routes in de Verenigde Staten.

Van mensen met een minder actief seksleven stelt 55 procent dat ze de televisie in de slaapkamer interessanter vinden dan seks met hun partner. Daar tegenover staat dat televisie kijken in de slaapkamer bij een actief seksleven vaak als stimulans wordt ervaren. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek van TNS Nipo, uitgevoerd in opdracht van kabelexploitant Casema. Van mensen met een actief seksleven zegt 27 procent dat samen vroeg naar bed gaan om televisie te kijken een positieve invloed heeft op hun seksleven. Ruim 40 procent van hen bekijkt wel eens samen met de partner een erotisch getint programma.

De Chinese economie zou in 2006 met 10,5 procent zijn gegroeid. Het handelsoverschot zou 170 miljard dollar vertegenwoordigen. Dat berekende de hoofdeconoom van het Chinese bureau voor de statistiek. De economische groei zou daarmee boven die van 2005 uitkomen, toen het bruto binnenlands product met 10,2 procent toenam. Ook in 2007 zou de economie volgens de hoofdeconoom met ongeveer 10 procent groeien. Een handelsoverschot van 170 miljard dollar betekent een nieuw record. Het voorbije jaar bereikte de handelsbalans een overschot van 101,9 miljard dollar.

Elk jaar raken 3 miljoen gsm’s in onbruik. Slechts 2 procent van de onbruikbare gsm’s wordt gerecycleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Gemiddeld koopt de Belg om de achttien maanden een nieuwe gsm. Bij de fabricatie van mobiele telefoons worden volgens het WWF veel vervuilende, milieuonvriendelijke stoffen gebruikt. Het recyclagebedrijf Fonebak, Europees marktleider in de recyclage van gsm’s, heeft in België sinds zijn oprichting in 2003 tussen de 300.000 en 400.000 gsm’s gerecycleerd. De Belgische mobiele telefoons, die gemiddeld 12 tot 18 maanden meegaan, worden hersteld in Roemenië en Engeland en worden opnieuw te koop aangeboden in Afrika, Oost-Europa en Azië.

Meer Nieuws