managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Diefstallen op Ground Zero ongestraft

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

FBI-agenten en andere regeringsambtenaren hebben hulpgoederen gestolen na de terroristische aanslagen op de WTC-torens in New York. Dat blijkt volgens het persbureau Associated Press uit geheime documenten. De diefstallen zouden volgens het persbureau, dat beslag had kunnen leggen op de documenten, ongestraft zijn gebleven.

Eén van de betrokken bedrijven zou Kieger Enterprises uit Lino Lakes (Minnesota) geweest zijn. Dat zou vrachtwagens naar een opslagplaats op Long Island gestuurd hebben om flessenwater, kleding, instrumenten en generatoren op te laden. De goederen zouden een waarde hebben van honderdduizenden dollars en werden in Minnesota verkocht. Dan L’Allier, werknemer van Kieger, merkte de diefstal op en deed samen met rampenspecialist Chris Christopherson zijn beklag bij de directie. Ze kregen de opdracht hun mond te houden, maar gingen naar de FBI.

Inmiddels zijn L’Allier en Christopherson ontslagen, kregen doodsbedreigingen werden in de rampenindustrie met de nek aangekeken. Maar ook hun klacht bij de FBI bleef zonder gevolgen. Uiteindelijk kregen de twee klokkenluiders in een burgerlijke rechtszaak elk een bedrag van 30.000 dollar. “Kieger werd door de openbare aanklager beticht van fraude bij verschillende rampbestrijdingen, maar over het WTC-dossier is nergens een spoor te vinden,” aldus Associated Press.

Kieger heeft jaren voor de Amerikaanse regering gewerkt bij hulpprojecten na orkanen, overstromingen en andere rampen. Na de aanslagen op de WTC-torens kreeg het bedrijf van de Amerikaanse regering de opdracht om het stapelhuis in New York te beheren. Aanklager Thomas Heffelfinger uit Minnesota stelde dat hij nooit de bedoeling had om Kieger te vervolgen wegens de diefstallen op Ground Zero. “Dat is een taak voor aanklagers in New York,” benadrukte hij. “Bovendien was het fraudedossier zo duidelijk, dat we de diefstallen niet nodig hadden om een veroordeling te krijgen.”

FBI-documenten zouden aantonen dat de Amerikaanse overheid wel van plan was geweest op Kieger te vervolgen voor de diefstallen. Maar daarvan werd volgens het Federal Emergency Management Agency (FEMA) afgezien nadat bleek dat een FBI-agent in Minnesota een kristallen glazen bol uit Ground Zero had gestolen. Uit een uitgebreider onderzoek bleek dat zestien overheidsambtenaren, met inbegrip van een FBI-topman en minister van landsverdediging Donald Rumsfeld eveneens zulke aandenkens in bezit hadden van New York of het Pentagon,” aldus nog Associated Press.

“De FBI en de aanklagers wisten dat ze bij een vervolging van de Kieger-diefstallen, ook de andere feiten verder zouden moeten onderzoeken,” aldus gewezen FBI-agente Jane Turner. Haar werkgever zou haar hebben proberen te ontslaan nadat de diefstal van de aandenkens aan het licht had gebracht. In 2003 nam ze zelf ontslag. Volgens Lawrence Barcella, een gewezen misdaadbestrijder van het Amerikaanse gerecht, zit hier echter geen logica in. “Er is een groot verschil in de diefstal en de verkoop van hulpgoederen en het verduisteren van een aandenken,” benadrukte hij.

Bij een raid in april 2002, werden door de FBI bij Kieger tenminste 15.000 t-shirts en 18.000 flessen water. Maar dat was volgens de klokkenluiders slechts een fractie van de oorspronkelijke buit. De goederen die bij Kieger teruggevonden werden, werden uiteindelijk geschonken aan het Leger des Heils. Kieger stelt dat het van FEMA-medewerkers toelating had gekregen om overschotten mee te nemen. Dat wordt door het betrokken FEMA-personeel echter formeel ontkend. Kieger-toplui Edward Kieger, Patrick Iwan en Joseph Dreshar werden tot gevangenisstraffen veroordeeld. Kieger heeft inmiddels ook zijn deuren gesloten.