managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

De oliemaatschapij Shell dreigt verwikkeld te raken in een nieuw schandaal, dit keer over de manier waarop topfunctionarissen omgaan met de veiligheidsregels op de boorplatforms in de Noordzee. Dat schrijft het gerenommeerde vakblad Upstream, dat onlangs een interview had met oud-Shellmedewerker Bill Campbell. Hij beschuldigt onder andere Malcolm Brinded, hoofd van Shells grootste divisie, van het overtreden van veiligheidsprocedures en het vervalsen van onderhoudsrapporten. Op de platforms vielen de voorbije jaren meerdere doden en gewonden. Volgens de ex-Shell medewerker werd leidinggevenden van vier platforms in de Noordzee eind jaren ’90 opgedragen geen acties te ondernemen die zouden kunnen leiden tot ongeplande stopzettingen van de productie. Bij een door Campbell uitgevoerde controlebezoek faalde volgens hem 30 tot 40 procent van de apparatuur. De situatie op de boorplatforms is volgens Campbell in de afgelopen jaren niet verbeterd. Shell overweegt juridische stappen te ondernemen in reactie op het artikel.

Rusland mag zich weer eigenaar noemen van het wodkamerk Stolichnaya. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam beslist. Volgens de vertegenwoordiger van de Russische staat, advocaat Joris van Manen, is de uitspraak van groot belang en heeft die wereldwijde gevolgen. “De Russische staat is met het kwijtraken van zijn merkrecht miljarden euro’s misgelopen.” De zaak kwam bij de rechtbank in Rotterdam omdat in die stad de huidige eigenaar van de wodkamerken, de Russische zakenman Joeri Sjefler, zijn bedrijf heeft gevestigd. President Poetin heeft zich persoonlijk met de kwestie beziggehouden. De merkrechten van Stolichnaya en Moskovskaya waren in de chaotische jaren negentig, na het uiteenvallen van de Sovjetunie, voor een habbekrats door Sjefler gekocht en ondergebracht in zijn bedrijf Spirits International (SPI Group). Volgens Van Manen verdiende Sjefler jaarlijks honderden miljoenen euro’s met de verkoop van de wodka. Volgens de Rotterdamse rechtbank is Spirits niet de eigenaar van de merken in de Benelux want er is feitelijk geen sprake geweest van privatisering. Bovendien is de koopprijs veel lager dan de werkelijke waarde geweest.

Microsoft wil de strijd aangaan met de populaire digitale muziekspeler iPod van Apple. Het Amerikaanse softwareconcern voert momenteel onderhandelingen met de muziekindustrie over licenties voor zijn eigen online muziekwinkel, vergelijkbaar met de iTunes-winkel van Apple. Dat zeiden bronnen rond zaak vrijdag tegen het persbureau Reuters. Microsoft heeft al een apparaat ontworpen waarmee digitale muziek en video’s kunnen worden afgespeeld, aldus de bronnen. Het is niet duidelijk wanneer Microsoft zijn eigen muziekspeler en de online muziekwinkel lanceert. De iPod van Apple is een enorm succes. Sinds de introductie in oktober 2001 zijn er wereldwijd 42 miljoen stuks verkocht. Op de Amerikaanse markt voor mp3-spelers heeft Apple met de iPod een marktaandeel van 62 procent.

De Vlaamse regering heeft vrijdag groen licht gegeven voor de Vlaamse inbreng in de Seine-Scheldever-binding. Dat zéér langdurige project zal Vlaanderen zowat 500 miljoen euro kosten. Al jaren debatteert men over een ruime binnenvaartverbinding tussen het Schelde- en Seinebekken. Nu krijgt het project echt gestalte vooral omdat ook Europa deze Noord-Zuidverbinding heeft opgenomen op de lijst van de 30 prioritair te realiseren verkeersassen. Vooral op Franse bodem zijn enorme werken nodig zoals het uitgraven van een gloednieuw kanaal tussen Compiègne (Oise) en Kamerijk (Cambrai) op de Schelde. Vooral voorbij Kortrijk is het traject nu voor de binnenvaart middeleeuws met op sommige stukken slechts capaciteiten tot 1.350 ton. De planning is nu om tegen 2016 de capaciteit op 4.500 ton te brengen, de helft van het Albertkanaal.

Vlaanderen krijgt de etherruimte voor tientallen digitale radio- en televisiezenders. Dat is beslist op een conferentie van de Internationale Telecommunicatie Unie in Genève, deelt mediaminister Geert Bourgeois mee. Er is ruimte voor twaalf tot zestien digitale radio-omroepen en een dertigtal digitale televisiezenders. De conferentie in Genève moet de overgang van analoge naar digitale uitzendingen via de ether vastlegen voor Europa, Afrika en een deel van het Midden-Oosten. Dat moest gebeuren door een frequentieplan dat de etherruimte verdeeld over de geïnteresseerden. Vanaf 2010 zal televisie in Vlaanderen nog enkel digitaal worden uitgezonden, via ether of kabel. De overschakeling voor radio gebeurt over een langere periode.

De omzet van de Belgische zuivelindustrie groeide in 2005 met ruim 7 procent tot 3,75 miljard euro. “Daarmee deed de zuivelindustrie beter dan de totale voedingsindustrie”, zei secretaris-generaal Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie in Court-St-Etienne. De zuivelindustrie voerde vorig jaar voor 1,87 miljard euro uit, waarvan 17 procent bestemd was voor landen buiten de Europese Unie. Omdat de invoer van zuivelproducten in ons land daalde, kromp het traditionele handelstekort van de zuivelsector voor het tweede opeenvolgende jaar. Ondanks de aan de gang zijnde hervorming van het Europese zuivelbeleid hebben de melkveehouders de jongste jaren niet slecht geboerd. In vergelijking met 2003 is de melkprijs met 1,36 euro per 100 liter gedaald. Daartegenover staat een melkpremie van 2,44 euro per 100 liter. “Daardoor bedroegen de bruto-opbrengsten uit melk in 2005 ruim één euro per 100 liter meer dan in 2003”, aldus Debergh. Voor 2006 wordt wel een verdere daling van de melkprijs verwacht.

De verkoop van biogasauto’s in Zweden stijgt explosief. Terwijl biogas gewoonlijk wordt gewonnen uit plantaardig en dierlijk materiaal gebruiken ze bovendien nu ook door de douane in beslag genomen alcohol. Prijzen voor sterke drank, bier en wijn zijn hoog in Zweden. Bovendien is alcohol alleen verkrijgbaar in speciale overheidswinkels, met een beperkte keuze. Daarom maken veel Zweden regelmatig uitstapjes naar buurland Denemarken om drank te kopen. Maar niet iedereen houdt zich aan de maximale hoeveelheden die per persoon ingevoerd mogen worden. Vorig jaar nam de Zweedse douane ongeveer een miljoen flessen en blikjes in beslag. “Vroeger moesten wij die in beslag genomen alcohol vernietigen, maar tegenwoordig gebruiken we hem voor de productie van biogas”, vertelt Peter Undén, marketingchef van Svensk Biogas in Linköping. In Zweden rijden er al bussen, taxi’s en vuilniswagens op biogas. Sinds oktober vorig jaar rijdt de eerste biogastrein ter wereld tussen Linköping en Västervik. Tien procent van de vier miljoen personenauto’s op de Zweedse wegen rijdt al op alternatieve brandstof, zoals ethanol of biogas.

De ruim 600 legale privéclubs en sekshuizen in Nederland staan aan de rand van de afgrond. De Nederlandse belastingdienst stuurt de bordeelhouders binnenkort torenhoge naheffingen van loonbelasting, btw en sociale premies. De VER, de branchevereniging van 350 seksexploitanten, vreest een kaalslag in de bedrijfstak. “De overheid is ronduit bezig faillissementen te forceren.’’ Ondernemers zouden de Nederlandse staat mogelijk miljoenen schuldig zijn, omdat prostituees een verkapt dienstverband bij hen hebben. “Bij de legalisering van de bedrijfstak in 2000 heeft de overheid prostituees bewust een zelfstandige positie gegeven, om dwang en uitbuiting door seksbazen tegen te gaan,” aldus de VER. “De dames kozen bijna allemaal voor het vrije ondernemerschap, waarbij ze zelf belastingen en premies afdragen. Nu zegt diezelfde overheid ineens dat de dames al die tijd werkneemsters zijn geweest.’’ De VER stelt dat de legale seksbranche op dit moment niet meer durft te investeren. Voorheen goedlopende bordelen staan lang te koop of lopen leeg, terwijl de vrouwen weer net als vroeger zonder vergunningen of toezicht in hotels en motels werken, of als escort-girl. “Het illegale circuit groeit als kool, door toedoen van de overheid zelf,” aldus de organisatie.

Een decennium lang kreeg in Chinese steden de auto voorrang, nu werkt de regering aan de comeback van de fiets. Het ministerie van Bouw heeft aangekondigd dat fietspaden die zijn versmald of helemaal zijn verdwenen ten gunste van autobanen en nieuwbouw, worden hersteld. Ambtenaren in grote steden moeten voortaan verplicht op de fiets of met het openbaar vervoer naar hun werk. De maatregelen moeten de verstikkende smog en verkeerschaos veroorzaakt door 27 miljoen auto’s, verminderen die het razendsnel groeiende aantal auto’s veroorzaakt. Alleen al in Peking groeit het autopark naar schatting dagelijks met duizend stuks.

Het lijkt er sterk op dat de top van CBS het contract met de legendarische nieuwspresentator Dan Rather niet wil vernieuwen. Rather behoorde 44 jaar tot de top van de Amerikaanse journalistiek; hij versloeg de moordaanslag op Kennedy in 1963 en deed het laatste interview met Saddam Hussein in 2003. In november loopt zijn contract af. Hij is weliswaar 74 jaar, maar in de Amerikaanse televisiejournalistiek gaan de grote jongens heel lang mee. Mike Wallace (88) besloot eerder dit jaar het wat rustiger aan te gaan doen. Hij heeft zestig jaar nieuwsverslaggeving achter de rug, waarvan de langste tijd voor CBS. Rather was bijna een kwart eeuw het gezicht van CBS Evening News. Daar kwam in maart vorig jaar vrij abrupt een einde aan als gevolg van een ernstige journalistieke uitschuiver. Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2004 bracht hij in een achtergrondprogramma documenten waaruit moest blijken dat president Bush ten tijde van de Vietnamoorlog zijn militaire taken in de Nationale Garde had ontlopen. Rather moest later toegeven dat hij en zijn ploeg in zee waren gegaan met een onbetrouwbare informant en dat de documenten vals waren. Hij moest terugtreden als het gezicht van CBS Evening News.