managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 19th, 2006

Japan en andere landen die voor de walvisvaart zijn hebben op de derde dag van de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) voor het eerst een stemming gewonnen. Een niet-bindende resolutie waarin staat dat een twintigjarig moratorium op de commerciële jacht niet langer nodig is, werd met 33 tegen 32 stemmen aangenomen. De overwinning van Japan en haar bondgenoten is vooral van grote symbolische betekenis. Het moratorium kan namelijk alleen met een meerderheid van driekwart te niet worden gedaan. De walvisvangst kan daarom niet worden hervat. Sinds 1986 geldt er een moratorium op de jacht op walvissen. Japan is een grote voorstander van de walvisjacht en heeft vooraf intensief gelobbyd om op de vergadering in het Caribische eilandenstaatje St. Kitts en Nevis een meerderheid voor de walvisjacht te krijgen. Vier eerdere voorstellen van Japan op de jaarvergadering werden met een nipte meerderheid verworpen.

Wapenzendingen voor radicale islamitische milities enerzijds en de interimregering en krijgsheren anderzijds stromen Somalië binnen in strijd met het wapenembargo van de Verenigde Naties. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat aanhangers van de Islamitische Rechtbanken en die van de overgangsregering in Baidoa slaags raken, waarschuwt de coördinator van de VN-monitorgroep voor Somalië, Bruno Schiemsky. Dagelijks komen er over zee en door de lucht wapenzendingen binnen in het land in de Hoorn van Afrika, zei Schiemsky zondag tegen de BBC. De islamitische milities zijn bezig aan een zegetocht en controleren grote delen van het zuiden en midden van het land. Ze bedreigen nu zelfs de machtsbasis van president Abdullahui Yusuf in Puntland in het noordoosten. Beide zijden in het conflict herbewapenen zich en de aanwezigheid van Ethiopische troepen in het land maakt de situatie alleen maar explosiever, zeggen waarnemers. De interimregering beschuldigt de Islamitische Rechtbanken ervan een aanval voor te bereiden op Baidoa.

Het Duitse concern Siemens en het Finse Nokia voegen hun activiteiten op het gebied van telecomapparatuur samen. De transactie zou een waarde hebben van 25 miljard dollar. De twee concerns richten een bedrijf op, waarvan ze beide de helft in eigendom krijgen. Deze onderneming wordt de op twee na grootste ter wereld in telecomnetwerken, na het Zweedse Ericsson en de binnenkort te vormen combinatie van het Amerikaanse Lucent en het Franse Alcatel. Nokia en Siemens denken met de transactie jaarlijks 1,25 miljard dollar te kunnen besparen op onder meer onderzoek en ontwikkeling. Het Finse concern zou het in de nieuwe combinatie voor het zeggen krijgen. De nieuwe topman van Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, verklaarde kortgeleden in een vraaggesprek met de Financial Times dat zijn concern als grootste producent van mobiele telefoons ter wereld op overnamepad gaat en wil samenwerken met andere bedrijven. Nokia heeft 9 miljard euro in kas. “We breiden uit buiten de traditionele mobiele telefonie,” aldus Kallasvuo, die begin deze maand het roer overnam van Jorma Ollila.

Uit een onderzoek in zes landen (Brazilië, Guatemala, Canada, Zuid-Afrika, Engeland en India) blijkt dat gemiddeld 30 procent van de ondervraagde mensen zelf het slachtoffer zijn van wapengeweld of iemand kennen die de voorbije vijf jaar slachtoffer is geworden. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de niet-gouvernementele organisaties Oxfam International, Amnesty International en International Action Network on Small Arms (IANSA). In de zes landen zei 62 procent van de ondervraagden bang te zijn het slachtoffer te worden van geweld met wapens. In Brazilië liep dat zelfs op tot 94 procent. Het onderzoek laat ook zien dat de ongecontroleerde verspreiding van vuurwapens voor veel mensen de oorzaak is van grote angst. Gemiddeld 62 procent van de ondervraagden zei dat het in hun land te gemakkelijk is om aan een vuurwapen te geraken. Wereldwijd worden er jaarlijks 14 miljard kogels geproduceerd, voldoende om de hele wereldbevolking twee keer te doden.

De ingenieurs van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kampen met significante industriële en technische problemen die de voor 2008 voorziene leveringen van het nieuwste commerciële toestel, de 787, kunnen vertragen. Omdat Boeing maar een geringe foutmarge bij de productie heeft ingecalculeerd, kunnen de verschillende problemen, als zij niet spoedig worden opgelost, een domino-effect tot gevolg hebben, aldus het economische weekblad. Een van de grootste zorgen van de vliegtuigbouwer is een defect aan de romp. Het blad schrijft dat interne tests die verricht werden op elementen waaruit de romp wordt samengesteld, mislukt zijn. Daardoor dient Boeing nu een veel groter aantal rompelementen te gebruiken dan voorzien en ook verscheidene kwesties in verband met de kwaliteit en de veiligheid, opnieuw te bekijken. Dinsdag kondigde, Airbus, de Europese rivaal van het bedrijf in Chicago, een vertraging aan van zes tot zeven maanden voor de leveringen van zijn nieuwste toestel, de A380, wegens productieproblemen die te wijten zijn aan moeilijkheden bij de productie en de installatie van veiligheidssystemen.

In 26,2 procent van de Belgische legbedrijven komt salmonella voor in de stallen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Europese Voedselautoriteit (EFSA). Ons land scoort daarmee slechter dan de gemiddelde Europese score van 20,3 procent. Toch hoeven de resultaten niet verontrustend te zijn voor de voedselveiligheid, aangezien ze weinig zeggen over de besmettingsgraad van de eieren zelf. De resultaten tonen dat 20,3 procent van de Europese legbedrijven bacteriologisch positief test op de aanwezigheid van salmonella. Tsjechië scoort het slechtst met liefst 62,5 procent. Verder doen alleen Polen (55,9 procent), Spanje (51,6 procent), Litouwen (50 procent), Portugal (47,7 procent) en Hongarije (33,7 procent) het slechter dan ons land. De cijfers zeggen evenwel niets over het aantal besmette eieren. Studies tonen immers aan dat het aantal salmonella-eieren in een besmet bedrijf meestal onder 3 procent blijft. “Bovendien is in ons land ondertussen een bestrijdingsplan tegen salmonella in werking,” zegt het Voedselagentschap. “Zo wordt nu meer dan 90 procent van alle leghennen gevaccineerd, en zijn er strengere controles”. Daardoor zakte het aantal salmonellabesmettingen in ons land tot 10.489, een daling van 19 procent ten opzichte van 2003.

Hendrik Soete, CEO en directeur-generaal van de Groep Aveve, is tijdens de Algemene Vergadering van Intercoop Europe verkozen tot voorzitter van de Executive Board. Intercoop Europe is de Europese federatie van nationale aan- en verkoopcoöperaties die actief zijn in de toelevering aan de agrarische sector. De coöperaties of groepen met coöperatieve ingesteldheid die samenwerken in Intercoop Europe realiseren een gezamenlijke omzet van ongeveer 20 miljard euro en stellen 40.000 personen tewerk. Naast strategisch overleg is er samenwerking bij de ontwikkeling en commercialisatie van mengvoeders, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, landbouwmachines, zaden en tuincentra. De leden van Intercoop Europe beschikken gezamenlijk over een netwerk van 2.500 agrarische centra voor boeren en tuincentra voor particulieren. De Groep Aveve, stichtend lid van Intercoop Europe, is marktleider in de toelevering aan de land- en tuinbouw in België. In 2005 realiseerde de Groep Aveve een omzet van 700 miljoen euro en stelde ze 2.000 personeelsleden tewerk.

Belgische F-16’s hebben vorig jaar 46 keer en dit jaar al 15 keer een burgervliegtuig moeten onderscheppen omdat er geen radiocontact meer was. Dat heeft minister van Defensie André Flahaut geantwoord op een schriftelijke vraag van VLD-kamerlid Ingrid Meeus.Ons land stelt permanent twee F-16’s ter beschikking van de NAVO om indien nodig tussen te komen bij incidenten of dreigingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om vliegtuigen waarmee geen radiocontact meer bestaat of toestellen die van hun route afwijken. De incidenten hebben vooral betrekking op passagiersvliegtuigen. Cijfers van Flahaut geven aan dat de Belgische gevechtsvliegtuigen vorig jaar 46 keer dienden tussen te komen. Dit jaar was dat al 15 keer het geval (tot 20 mei). Telkens was dat te wijten aan het verlies van radiocommunicatie. Burgerpiloten hebben de plicht om op bepaalde momenten contact op te nemen met de luchtcontrole. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer ze een nieuw nationaal luchtruim invliegen of wanneer de luchtverkeersleider dat vraagt. Bovendien moeten piloten permanent een veiligheidsfrequentie aanzetten. Gebeurt dit alles niet, dan wordt de luchtmacht ingeschakeld.

De gastankerrederij Exmar bestelt 10 LNG-tankers bij de Iraanse scheepswerf Sadra. De order heeft een totale waarde van bijna 2 miljard dollar en kan mogelijk uitgebreid worden met nog eens vier schepen. De leveringen zouden over 4,5 jaar starten, met tussenperiodes van 6 maanden. Dat deelde de Iraanse minister van Industrie, Alireza Tahmasbi, mee aan de staatstelevisie en het studentennieuwsagentschap ISNA, melden diverse Engelstalige bronnen. Volgens Tahmasbi onderhandelt Exmar met de regering en de nationale gasmaatschappij van Iran over rechten om Iraans gas te mogen verschepen. Een woordvoerder van Sadra stipte aan dat Exmar geinteresseerd is in het vervoer van gas uit de fasen 11 tot 13 van het South Pars-gasveld. Iran heeft na Rusland de grootste aardgasreserves ter wereld, maar beschikte tot dusver niet over de middelen en technologie om ze te ontwikkelen voor export. De start van de productie van LNG is gepland in 2009.

Op Spitsbergen wordt begonnen met de bouw van een zadenbank, een soort Ark van Noach waarmee wetenschappers de gewassen van de wereld willen gaan redden. Het is de bedoeling dat in een diepvrieskluis bij de Noordpool uiteindelijk de zaden van alle gewassen worden bewaard. Na catastrofes of andere problemen kan de mensheid dan teruggrijpen op de zadenbank. De vijf Noord-Europese landen werken samen met een internationale stichting die zich inzet voor de soorten rijkdom van gewassen, de Global Crop Diversity Trust. De kluis komt in een berg op het eiland Spitsbergen (Svalbard) bij de Noordpool. Samen met het ijs moeten ijsberen de onderaardse bewaarplaats beschermen. De kluis voor na de ‘Dag des Oordeels’ krijgt een capaciteit van drie miljoen monsters. Het grote voordeel van de locatie is dat de zaden bevroren blijven als de elektriciteit uitvalt. Volgens deskundigen blijven de meeste zaden van de belangrijkste gewassen onder dergelijke omstandigheden honderden jaren goed. Sommige zaden, zoals graankorrels, zouden duizenden jaren kunnen overleven. Een deel van de monsters komt in zogenoemde zwarte dozen, die pas mogen worden geopend als alle andere zaden zijn vernietigd of opgebruikt.