managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 25th, 2007

Leopoldo Pirelli, de erevoorzitter van de gelijknamige Italiaanse bandenfabrikant, is in zijn woonplaats Portofino op 81-jarige leeftijd gestorven. Hij werkte heel zijn carrière aan de groei van het familiebedrijf. Met Pirelli verliest Italië een van zijn grootste captains of industry en de uitvinder van de fameuze Pirelli-kalender. De man die Pirelli grootmaakte, werd in 1925 geboren in de Noord-Italiaanse provincie Varese. In 1950 studeerde hij af als burgerlijk ingenieur aan de Politecnico di Milano, de technische universiteit van Milaan. Hij werkte zich op in de rangen van het familiebedrijf en werd in 1965 benoemd tot voorzitter. Onder Leopoldo Pirelli breidde de groep haar activiteiten fors uit, onder meer naar de telecomsector als producent van telefoonkabels. Pirelli maakte de explosieve groei van de automarkt mee, en voorzag auto’s van over de hele wereld van rubberen schoeisel uit Italië. Leopoldo Pirelli gaf het dagelijks bestuur over de bandenfabrikant uit handen in 1992, nadat de fusieplannen met de Duitse concurrent Continental op de klippen waren gelopen. Sindsdien wordt Pirelli geleid door Marco Tronchetti Provera, de schoonzoon van Leopoldo Pirelli.

In zijn jaarlijkse boodschap tot de medewerkers van de media heeft paus Benedictus XVI de tendens tot ophemeling van geweld en porno in sommige uitzendingen voor kinderen en adolescenten gehekeld. De kerkvorst kapittelde de commerciële concurrentie die volgens hem soms leidt tot kwaliteitsverlaging van uitzendingen op de televisie, van films en videogames voor jongeren. “Elke tendens om programma’s en producties te realiseren die in naam van de ontspanning geweld verheerlijken, die antisociaal gedrag uittekenen en de menselijke seksualiteit verlagen, is een perversiteit,” aldus de paus. “Ze is nog weerzinwekkender indien deze programma’s zich richten tot kinderen en adolescenten. Hoe kan men dit soort zogenaamde ontspanning uitleggen aan de talloze jonge onschuldigen die werkelijk lijden onder geweld, exploitatie en misbruik.” Benedictus XVI riep de media op om schoonheid en goedheid te promoten, eerder dan het verfoeilijke en het ruwe.

De Amerikaanse autoproducent Ford Motor heeft vorig jaar een recordverlies geleden van 12,7 miljard dollar. Hiermee was 2006 het moeilijkste jaar in het 103-jarig bestaan van het bedrijf. Dat heeft de constructeur bekend gemaakt. In 2005 boekte Ford nog een nettowinst van 1,4 miljard dollar. Tot nu toe was 1992 het slechtste jaar voor Ford. In dit jaar boekte de automaker een verlies van 7,4 miljard dollar. Ford lijdt vooral onder concurrentie van Japanse autofabrikanten. De noodzakelijke reorganisaties brengen hoge kosten met zich mee. In het vierde kwartaal boekte het bedrijf een verlies van 5,8 miljard, ten opzichte van een verlies van 74 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bedroeg 40,3 miljard in het vierde kwartaal vergeleken met 46,3 miljard een jaar eerder. Deze resultaten zijn slechter dan door de markt werd verwacht.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft in het vierde kwartaal een nettowinst geboekt van 729 miljoen dollar. Dat is een stijging van 28 procent vergeleken met de winst van 568 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg over de afgelopen drie maanden met 6 procent tot 10,8 miljard dollar. Het concern kon onder meer profiteren van een sterke verkoop van straaljagers zoals de F-16 en F-22. De Amerikaanse luchtmacht plaatste in november een order voor 24 F-22’s van meer dan een miljard dollar. Lockheed Martin is ook fabrikant van de nieuwe F-35 Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter. Dat toestel rondde vorige maand zijn eerste testvlucht succesvol af. De kwartaalcijfers zijn beter dan analisten hadden verwacht. Over heel 2006 werd een winst gemaakt van 2,5 miljard dollar tegen 1,8 miljard een jaar eerder. De omzet nam toe van 37,2 miljard tot 39,6 miljard dollar. Lockheed Martin verhoogde de winstverwachting voor heel 2007. De omzetverwachting werd licht verlaagd. Dat komt omdat een deel van de omzet valt onder het vorige maand opgerichte samenwerkingsverband United Launch Alliance met Boeing. Dit bedrijf lanceert raketten voor de Amerikaanse overheid.

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz heeft het voorbije boekjaar 17 procent meer nettowinst gemaakt dan een jaar eerder. In totaal boekte H&M een winst van 15,8 miljard Zweedse kronen (1,74 miljard euro). Het boekjaar van het kledingbedrijf loopt tot en met november. Het bedrijf profiteerde van goede verkoopcijfers, een betere efficiëntie en het geven van minder kortingen. Afgelopen jaar verhoogde H&M het aantal filialen met 152 eenheden. Tijdens het volgend boekjaar staat een toename van 170 filialen op de planning. Dit voorjaar opent het Zweedse concern een nieuwe keten onder de naam COS Collection of Style. Hier wil het bedrijf kleding van een hogere prijsklasse gaan verkopen. Er komen tien winkels, onder meer in Nederland. In de periode september-november haalde het bedrijf een winst van 5,4 miljard kronen, een stijging van 27 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 8 procent tot 19,5 miljard kronen.

De kartelboete van de Europese Unie heeft een zware wissel getrokken op de winst van het Duitse technologieconcern Siemens over het eerste kwartaal. Siemens moest wegens de boete een last van 423 miljoen euro in de boeken opnemen. Mede daardoor daalde de nettowinst 16 procent tot 788 miljoen euro. Het Duitse technologieconcern heeft een boete van 397 miljoen euro gekregen, zo meldde de commissie woensdag. De boete is zo hoog, omdat het bedrijf leiding gaf aan de prijsafspraken van een kartel van elf schakelsysteemfabrikanten voor hoogspanningsleidingen. Ook speelde mee dat de kartelvorming zestien jaar lang duurde. Het eerste kwartaal van het boekjaar van Siemens liep eind december af. De omzet over die periode nam 6,1 procent toe tot 19,1 miljard euro. Siemens heeft de afgelopen tijd te kampen met forse tegenslagen. Niet alleen de EU-boete, maar ook een corruptieschandaal hebben de pogingen van het concern om te reorganiseren overschaduwd. Siemens heeft al meer dan zevenduizend banen geschrapt om de cijfers te verbeteren. Vorige maand begonnen de Duitse autoriteiten een groot onderzoek naar verduistering, omkoping en belastingontduiking door medewerkers van Siemens, onder wie oud-directielid Thomas Ganswindt.

Jaguar heeft afgelopen jaar een verlies geleden van 715 miljoen dollar. Dat zou blijken uit een intern rapport dat aan het management is overgedragen. De verwachting is dat Jaguar ook de volgende jaren niet uit de rode cijfers komt. In het document staat dat de verwachte verliezen voor 2007 worden teruggebracht tot 550 miljoen dollar. Voor volgend jaar wordt in de analyse uitgegaan van een negatief saldo van 300 miljoen. Ford heeft het afgelopen jaar overwogen om afscheid te nemen van Jaguar, maar liet op de autoshow van Detroit begin deze maand weten het Britse merk, gekocht door Ford in 1989, een tweede kans te geven. De spiksplinternieuwe XF, die de S-Type aflost, moet voor de ommekeer zorgen. Het model is geheel nieuw ontwikkeld en volgens een afwijkende designstijl ontworpen.

De Chinese economie is vorig jaar met 10,7 procent gegroeid en is nu de op drie na grootste van de wereld. Het zal niet lang meer duren voordat Duitsland voorbij wordt gestreefd en alleen Japan en de Verenigde Staten nog een grotere economie hebben dan China. De commissaris van het nationale bureau voor statistiek, Xie Fuzhan, maakte het groeicijfer, dat de verwachtingen van de meeste binnen- en buitenlandse economen overtreft, donderdag bekend. In 2007 zal de Chinese economie zal volgens Xie snel en stabie blijven groeien. Wel zijn er volgens hem nog problemen als een scheve verhouding tussen investeringen en consumptie, een onevenwichtige betalingsbalans en een overtollige liquiditeit in het bankwezen.

Bier wordt ongetwijfeld duurder, nu brouwers hogere grondstoffenprijzen door een slechte gerstoogst dreigen door te berekenen aan de klant. Dat stellen onderzoekers van het Nederlandse Rabo Securities. Zij constateerden dat belangrijke bieringrediënten als hop en gerst op de wereldmarkt snel duurder zijn geworden door slechte oogsten in Europa en Australië. Hierdoor steeg de prijs van brouwgerst in het vierde kwartaal van 2006 met 66 procent. Ook de prijzen van glas, aluminium en plastic zijn duurder geworden en drukken op het bedrijfsresultaat van brouwers. Van elke euro omzet gaat inmiddels 21 procent op aan grondstoffen. Volgens analisten kunnen de brouwers dit slechts op twee manieren kunnen oplossen. Ofwel moeten ze nog verder snijden in de kosten of de zullen ze verplicht zijn de verkoopprijzen te verhogen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag, tijdens de openingstoespraak van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos, de internationale gemeenschap opgeroepen tot meer samenwerking. Ze benadrukte dat de globalisering ook de positieve krachten heeft. Merkel. Globalisering biedt volgens haar biedt de mogelijkheid op meer vrede, meer vrijheid en meer welstand. De kanselier riep ook op tegen protectionisme. De winnende strategie kan volgens haar in geen geval het omringen van de eigen zwakheden met douaneposten zijn. Merkel pleitte ook voor de Doha-onderhandelingen over de liberalisering van de wereldwijde handel, die na vijf jaar discussies in een impasse zitten rond landbouw. Tijdens het openingsdebat van het WEF, traditioneel over de wereldeconomie, gaven de bedrijfsleiders en economen blijk van optimisme over 2007. Sterke economische groei in Europa en Azië zouden voldoende tegengewicht moeten vormen voor een mogelijke groeivertraging in de Verenigde Staten.

Meer Nieuws