managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Fusies mogelijk in Europese luchtvaartsector

Posted by managing21 on januari 29th, 2007

Indien het niet tot een liberalisatie van de luchtvaartmarkt tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, dreigt het in de Europese luchtvaart tot een aantal belangrijke fusies te zullen komen. Dat is de mening van Wolfgang Mayrhuber, topman van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De Duitse maatschappij zou volgens hem echter ook dan geen overnames overwegen.

Indien de Amerikaanse autoriteiten aan buitenlandse luchtvaartmaatschappijen geen toegeving geeft om meer dan 25 procent van de aandelen van Amerikaanse sectorgenoten te bezitten, zouden transatlantische joint-ventures volgens Mayrhuber bijzonder moeilijk worden en zou in Europa een grote consolidatiebeweging op gang kunnen komen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie onderhandelen al jaren over een liberalisering van de transatlantische luchtvaart. Een dergelijke overeenkomst zou in de plaats komen van de bilaterale verdragen die de Verengde Staten hebben met een aantal Europese landen. Het kwam in november 2005 zelfs tot een akkoord, maar dat bleef in de lade door tegenstand van het Amerikaanse Congress.

De Amerikaanse Congressleden vielen over een voorstel om de beperkingen rond buitenlandse investeringen in Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te versoepelen. Europees Commissaris voor transport Jacques Barrot wil de Amerikaanse Congressleden nu duidelijk maken welke de gevolgen zouden kunnen zijn van een blijvende tegenwerking.

Lufthansa zelf heeft twee jaar geleden Swiss International Air Lines opgekocht. “De Duitse luchtvaartmaatschappij staat volgens Mayrhuber echter niet onder druk om in de nabije toekomst nog verdere overnames te realiseren,” meldt de krant Financial Times Deutschland.