managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China is weer zink-exporteur

Posted by managing21 on januari 29th, 2007

China is in 2006 voor het eerst in drie jaar weer een exportland van zink geworden. Het land is de grootste zinkproducent van de wereld, maar moest de voorbije jaren enorme hoeveelheden zink invoeren om de vraag op de binnenlandse markt te kunnen beantwoorden. Dat zorgde voor druk op de wereldwijde zinkvoorraad en joeg de prijzen naar recordhoogtes.

Het voorbije jaar lag de zinkexport van China 7.000 ton hoger dan de import. “Volgens Chinese analisten zou die trend zich dit jaar nog duidelijker doorzetten,” aldus het persbureau Bloomberg. Door de grote Chinese vraag waren de wereldwijde zinkvoorraden tot een absoluut laagtepunt in meer dan vijftien jaar gekomen, maar zouden inmiddels weerd 17 procent zijn gestegen.

De evolutie zou ook de zinkprijs, die het voorbije jaar meer dan verdubbeld was, ook opnieuw doen dalen. De daling van het Chinese zinkverbruik is volgens Bloomberg vooral te wijten aan de dure grondstofprijzen, waardoor een aantal producenten op andere grondstoffen overschakelden omdat zij die prijzen niet meer konden betalen.

Op 10 november vorig jaar steeg de zinkprijs op de London Metal Exchange tot een recordhoogte van 4.580 dollar per ton. Daarmee was zink na nikkel de duurste grondstof die op de Londense beurs werd verhandeld. Inmiddels is de prijs gedaald tot 3.610 dollar per ton. China exporteerde het voorbije jaar 325.000 ton zink, tegenover 146.000 het jaar voordien. De invoer zakte van 621.000 ton naar 318.000 ton.

De Chinese overheid heeft vorig jaar echter exportheffingen opgelegd aan de export van olie, staal en een aantal non-ferro metalen. Daarmee hoopte de Chinese regering zijn handelsoverschot te beperken en te beantwoorden aan de vraag op de binnenlandse markt. Daardoor wordt het volgens analisten weinig waarschijnlijk dat China zal uitgroeien tot een grote exporteur van zink. Het land wil immers zijn grondstoffen bewaren om de economische groei op lange termijn te ondersteunen.