managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 30th, 2007

Het aantal toeristen wereldwijd heeft in 2006 een recordhoogte van ongeveer 842 miljoen bereikt. Dat is een stijging van 4,5 procent in vergelijking met 2005. Voor 2007 voorspelt de World Tourism Organisation een wereldwijde toename van het toerisme met 4 procent. In het Afrikaanse continent steeg het aantal toeristen het sterkst, met 8 procent. In de Maghreb-landen steeg hun aantal met 6 procent en in de landen ten zuiden van de Sahara zelfs met 9 procent. “Afrika was weeral een van de meeste dynamische gebieden”, aldus de World Tourism Organisation. Deze cijfers bevestigen globaal een kleine vertraging in de enorme groei van de laatste twee jaar. Na een kleine achteruitgang van 1,2 procent in 2003, die veroorzaakt werd door de start van de oorlog in Irak, steeg het aantal toeristen in 2004 en 2005 jaarlijks met 10 procent.

De reorganisatie bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus, een filiaal van EADS, kan neerkomen op een delokalisatie van meerdere fabrieken in Duitsland en bedreigt zo’n 5.000 banen. Dat heeft de Duitse krant Handelsblatt gemeld. Volgens de krant zijn de fabrieken van Nordenham en Varel bedreigd. Airbus was maandag niet beschikbaar voor commentaar. In totaal werken 19.000 mensen voor de vliegtuigbouwer in Duitsland. Op 20 februari zou Airbus-topman Louis Gallois zijn reorganisatieplan bekendmaken.

De Amerikaanse grootbank Citigroup neemt de Britse internetbank Egg over voor 575 miljoen Britse pond of 873 miljoen euro. Egg is de grootste online bank ter wereld met 2,9 miljoen kredietkaarthouders. Citigroup betaalt de overname in contanten, de nieuwe Britse dochter zal al in het eerste jaar geconsolideerd worden in de cijfers. “We houden van het merk en het platform van Egg,” aldus Citigroup. “Egg geeft ons een grotere schaal voor financiële diensten voor particulieren in Groot-Brittannie.” De Britse verzekeraar Prudential, de verkoper van Egg, gebruikt het geld om de schulden verder af te bouwen. Egg is voor Prudential al sinds 2002 een financiële last om dragen. Toen breidde de bank uit naar Frankrijk. In 2004 werd de Franse divisie gesloten.

Royal Dutch Shell verkoopt een raffinaderij in Los Angeles, met de daarbij behorende activa, aan Tesoro. Shell ontvangt daarvoor USD 1,63 miljard, zo meldt een woordvoerder van het olieconcern. De verkoop betreft de Los Angeles Raffinaderij, de Wilmington Products Terminal en 250 tankstations. De tankstions zullen onder de Shell-merknaam blijven opereren. In de Verenigde Staten beschikt Shell in het totaal over 13.500 tankstations. De raffinaderij in Los Angeles heeft een capaciteit van ongeveer 97.500 vaten per dag. Sinds 2003 is Shell de volledige eigenaar van de Wilmington Products Terminal. De verkoop van de raffinaderij is onderdeel van de strategie van Shell om de downstream-portefeuille, zoals de distributie en levering van olie en gas, verder te stroomlijnen. Tesoro bezit momenteel zes raffinaderijen in de Verenigde Staten, met een totale capaciteit van meer dan 560.000 vaten olie per dag.

Speelgoedfabrikant Mattel heeft in het vierde kwartaal voor de tweede keer op rij de verkopen van de Barbiepop zien toenemen. De nettowinst van de groep nam in het vierde kwartaal toe van 279,2 miljoen dollar tot 286,4 miljoen dollar. In het vierde kwartaal steeg de omzet van Barbie met 3 procent tegen 1 procent in het derde kwartaal. In de voorgaande drie jaar zag het bedrijf de omzet die het met de pop behaalde nog elk kwartaal dalen. De omzet van Mattel steeg met 14 procent naar 2,11 miljard dollar. De verkopen van Barbie maken ongeveer 20 procent van de omzet en 35 procent van de winst van Mattel uit. Ook andere merken van Mattel zagen de omzetgroei in het vierde kwartaal versnellen. Zo steeg de omzet van Fisher-Price 15 procent en Hot Wheels 9 procent, tegen respectievelijk 7 procent en 3 procent in het voorgaande kwartaal.

Het Frans-Japanse autoconcern Renault/Nissan heeft vorig jaar wereldwijd 5,91 miljoen voertuigen verkocht. Dat is een daling van 3,6 procent vergeleken met 2005. Ondanks de lagere autoverkoop blijft Renault/Nissan wel de op drie na grootste autofabrikant ter wereld gemeten naar het aantal geproduceerde wagens. Volgens een bericht verkocht Renault vorig jaar 4 procent minder auto’s tot 2,43 miljoen stuks. De verkoop van Nissan ging met 3,3 procent achteruit tot 3,48 miljoen. Vooral in Europa en Japan werden minder auto’s verkocht. De verkoop zat wel in de lift in opkomende markten, zoals Colombia. Nissan deed ook goede zaken in de Verenigde Staten met dochtermerk Infiniti. Renault heeft een belang van 44,3 procent in Nissan en omgekeerd bezit Nissan 15 procent van Renault. Het bedrijf heeft een wereldwijd marktaandeel van 9 procent.

Air France-KLM heeft geen bod uitgebracht op de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Een belang van minstens 30,1 procent in Alitalia was door de Italiaanse regering te koop aangeboden. Geïnteresseerde partijen hadden tot maandag de tijd om een bod uit te brengen op de Italiaanse luchtvervoerder. Air France-KLM liet echter weten dat de huidige voorwaarden die de Italiaanse regering aan de verkoop van het belang heeft verbonden, geen bod rechtvaardigen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie stelde de huidige samenwerking met Alitalia verder te willen ontwikkelen. De vliegtuigmaatschappijen werken al sinds 2001 samen en zitten beide in de luchtvaartalliantie SkyTeam. Air France-KLM heeft eerder aangegeven met Alitalia te willen fuseren als het Italiaanse bedrijf zijn financiën op orde krijgt. Alitalia verkeert al jaren in financiële moeilijkheden en heeft sinds 2002 geen winst geboekt. De Italiaanse overheid heeft 49,9 procent van Alitalia in handen.

Camerafabrikant Canon verwacht in 2007 de traagste winstgroei te behalen sinds 1999. Dit blijkt uit de verwachtingen van het Japanse concern voor het komende jaar. Canon verwacht voor 2007 een nettowinst van 3,1 miljard euro. Dat is een stijging met 8,7 procent tegenover het jaar voordien, maar ook de traagste winstgroei sinds Canon in 1999 de winst met bijna 36 procent zag dalen. Maar desondanks zal Canon naar eigen zeggen voor de achtste keer op rij een recordwinst boeken. In het vierde kwartaal van vorig jaar behaalde Canon bovendien opnieuw de hoogste kwartaalwinst ooit. De nettowinst nam toe met 16 procent tot 797 miljoen euro. Ook in het derde kwartaal behaalde Canon een recordwinst. Het bedrijf verwacht voor 2007 een verdere groei in de vraag naar digitale camera’s, ondersteund door opkomende markten, en voorziet in de markt voor kantoorprinters zware prijsdruk en een wijziging in de vraag naar goedkopere modellen. De omzet van kantoorapparatuur, zoals printers, nam in het vierde kwartaal met 6,6 procent toe, terwijl de omzet van accessoires voor computers met 10,5 procent steeg. De omzet van camera’s steeg met 16,7 procent.

De EU-landen zijn voor een Europees importverbod op honden- en kattenbont. Dat bleek bij een eerste oriënterende bespreking van het voorstel van de Europese Commissie. Ook pleitten de meeste landen er voor om een voorgestelde uitzondering uit het voorstel te schrappen. Die zou alsnog bont toestaan van honden en katten die niet alleen voor hun vacht worden gehouden. Opgemerkt wordt dat met het voorstel met deze uitzondering niet controleerbaar zou zijn. De Europese Commissie had in november een verbod voorgesteld op de invoer en verkoop van honden- en kattenbont. De EU-regeling moet verschillende nationale regelingen vervangen. Het bont komt veelal uit China, als vervalsing van duurdere bontsoorten. Sommig speelgoed bevat heimelijk kleine hoeveelheden van het honden- en kattenbont.

Sony heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2006-2007 een nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro. Dat is 5,3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Sony had te kampen met hoge kosten bij het op de markt brengen van de nieuwe spelconsole Playstation 3. De PS3 ging in november in de verkoop in Japan en de Verenigde Staten en komt in maart naar Europa. Daarnaast viel de vraag naar de draagbare Playstation Portable (PSP) tegen. De verkoop van platte beeldschermen, zoals de Bravia-televisies, en die van digitale camera’s verliepen wel goed. Daardoor steeg de omzet met bijna 10 procent tot een record van 16,5 miljard euro. Sony is tevens positief over de vooruitzichten en verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar. Het concern gaat nu uit van een nettowinst van 110 miljard yen tegen een eerdere winstprognose van 80 miljard yen in oktober. Ook denkt het bedrijf 10 miljard yen minder kwijt te zijn aan een herstructurering dan eerder was voorzien.

Meer Nieuws