managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wikipedia spreekt recht

Posted by managing21 on januari 30th, 2007

Amerikaanse rechters doen bij hun vonnissen steeds vaker beroep op de online encyclopedie Wikipedia. Dat blijkt uit een onderzoek van The New York Times naar uitspraken van een aantal Amerikaanse rechtbanken. Nochtans heeft Wikipedia, die door vrijwilligers wordt volgeschreven, geen enkele officiele wettelijke of wetenschappelijke autoriteit.

Sinds 2004 zouden volgens The New York Times in de Verenigde Staten meer dan honderd gerechterlijke uitspraken al dan niet gedeeltelijk gebaseerd zijn op informatie die de rechters vonden in de online encyclopedie Wikipedia. “De encyclopedie is een schitterende bron,” vertelde Richard A. Posner, een rechter uit Chicago, aan de krant. “Wikipedia is handig, actueel en heel accuraat.”

De rechter gaf echter toe dat het niet aangewezen is om Wikipedia te gebruiken voor cruciale beslissingen. “Nochtans zijn er op basis van Wikipedia al vonnissen gevallen in dossiers waarmee honderdduizenden dollars mee gemoeid waren,” stipt de krant nog aan. Cass R. Sunstein, docent aan de Harvard Law School, vindt het dan ook geen goed idee om Wikipedia te gebruiken in de rechtzaal.

Sunstein wijst erop dat Wikipedia geen kwaliteitscontrole heeft. Hij vreest zelfs dat het rechterlijk gebruik van de encyclopedie auteurs zou kunnen aanzetten om opportunistische artikels te schrijven die de bedoeling hebben om de gerechterlijke uitspraak te beinvloeden. Ook Amerikaanse rechtbank-klerken zouden veelvuldig beroep doen op Wikipedia.

Wikipedia is één van de twintig populairste websites van de wereld, maar zijn imago kreeg vorig jaar een stevige deuk toen bleek dat er met artikels geknoeid was en ook foutieve informatie was neergeschreven. In Groot-Brittannie hebben een aantal scholen studenten al verboden om Wikipedia in hun academisch werk te citeren of als hoofdbron te gebruiken.