managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 31st, 2007

Het Indische Tata Steel neemt het Brits-Nederlandse staalconcern Corus over voor ongeveer 9 miljard euro. Met Tata krijgt Corus vooral toegang tot ijzererts. Net als eind jaren negentig in de olie- en gassector, is in de huidige wereldwijde staalsector een overnamegolf gaande. Corus heeft vooral een sterke positie in het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa speelt de huidige nummer negen op de staalmarkt een marginale rol. Met Tata Steel krijgt het bedrijf een positie op de snelgroeiende Indische markt. Met de ijzertsmijnen van de Indiërs wordt het in een klap de op vier na grootste staalproducent ter wereld. Het samengaan met Tata Steel vormt ook het sluitstuk van een minder gelukkig huwelijk tussen het voormalige British Steel en Koninklijke Hoogovens. De twee bedrijven fuseerden in 1999 tot Corus. Nadat in de zomer van vorig jaar eerst de Russische staalbedrijven Evraz en Severstal met Corus hadden geflirt, bleken uiteindelijk Tata Steel en later CSN serieuze belangstelling te hebben.

Het Japanse electronicaconcern Toshiba heeft in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar ruim drie keer zoveel nettowinst gemaakt dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte in de periode april-december een nettowinst van 111,3 miljard yen (710 miljoen euro). De maker van producten variërend van onderdelen voor kerncentrales tot chips en wasmachines profiteerde van goede verkoopresultaten van onder meer digitale producten, electronische- en huishoudelijke apparaten. Bovendien verkocht het concern aandelen van diverse dochterondernemingen, zoals het lokale muzieklabel Toshiba-Emi. De omzet steeg de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar jaar met 10,5 procent tot 4,96 biljoen yen (31,57 miljard euro).

Burger King, de op een na grootste hamburgerketen ter wereld, heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007 een winst geboekt van 38 miljoen dollar. Dat is een stijging van 41 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. De omzet nam met 9 procent toe en kwam uit op 559 miljoen dollar. Dat maakte het fastfoodbedrijf dinsdag bekend. Burger King dankt de gestegen winst aan een betere omzet in bestaande restaurants en aan de opening van nieuwe vestigingen. Het concern telde eind vorig jaar wereldwijd 11.100 restaurants. Het bedrijf, dat in mei vorig jaar naar de beurs ging, keert in maart voor het eerst dividend uit. Per aandeel komt dat uit op 6,25 dollarcent.

Paris Hilton heeft een rechtszaak aangespannen tegen de website ParisExposed.com. Op de site zijn onder meer vele foto’s en videobeelden te zien van een naakte en feestende Paris. Ook kunnen bezoekers tegen betaling van zo’n dertig euro online in Hiltons dagboeken snuffelen. De persoonlijke bezittingen lagen opgeslagen in een magazijn in Los Angeles, maar werden op een veiling verkocht omdat de erfgename van het Hilton-imperium vergat de rekening te betalen. Het verhuisbedrijf had volgens haar de rekening moeten betalen.

De allereerste Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé voor de Amerikaanse markt is onder de hamer gebracht. De open vierpersoons cabriolet gaat naar een inwoner van Florida die liefst twee miljoen dollar voor de imponerende Rolls-Royce overhad. Het geld gaat voor het overgrote deel naar een goed doel. Ook bij Rolls-Royce kwam het uiteindelijke bod als een grote verrassing aan. Nooit eerder is een nieuwe auto voor zo’n hoog bedrag verkocht in de Verenigde Staten. De winst op de auto gaat in ieder geval naar een goed doel. De Naples Children and Education Foundation ontvangt maar liefst 1,6 miljoen dollar. Rolls-Royce start halverwege dit jaar met de bouw van de cabriolet. De geplande productie voor 2007 is inmiddels uitverkocht.

Zweden gaat als eerste land ter wereld een ambassade openen in de steeds populairder wordende virtuele wereld van Second Life. “De ambassade zal antwoorden hebben op vragen over alle aspecten van Zwedenn” aldus Olle Wastberg, algemeen directeur van het Zweedse Instituut, een organisatie die is opgericht om het land te promoten in het buitenland. De ambassade zal House of Sweden worden gedoopt en gemodeleerd worden naar de echte ambassade van het land in het Amerikaanse Washington. Het Zweedse Huis zal binnen enkele weken worden geopend. Second Life is in 2003 in het leven geroepen door Linden Lab. Er wonen al 3 miljoen mensen van over de hele wereld in deze virtuele gemeenschap.

Vervalsing en piraterij kost de wereldeconomie jaarlijks ten minste 100 miljard dollar (77 miljard euro). Dat heeft de VN-auteursrechtenorganisatie World Intellectual Property Organisation (WIPO) verklaard. De WIPO houdt momenteel de derde wereldconferentie over de bestrijding van vervalsingen en piraterij. De bijeenkomst in het Zwitserse Genève wordt bijgewoond door zakenmensen en regeringsmedewerkers. Ook het hoofd van de internationale opsporingsorganisatie Interpol en de top van de internationale koepelorganisatie van Kamers van Koophandel ICC zijn aanwezig.

Meer dan de helft van de burgers in de eurolanden heeft liever de eigen oude munteenheid dan de euro. Vooral de Duitsers verlangen terug naar vroeger. Bijna twee derde van de Duitse bevolking geeft de voorkeur aan de oude mark. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse zakenkrant Financial Times. Het onderzoek toont ook aan dat een meerderheid van de euroburgers denkt dat de euro schade heeft berokkend aan hun eigen nationale economie. In Italië, Frankrijk en Spanje vindt twee derde van de mensen dat de eenheidsmunt schadelijk was voor de eigen economie. In Duitsland is meer dan de helft van de bevolking deze mening toegedaan. Uit de rondvraag blijkt verder dat meeste Europese burgers wel denken dat de economie van de eurozone als geheel baat heeft gehad bij de invoering van de euro. Alleen een meerderheid van de Fransen denkt dat ook de eurozone negatieve economische effecten van de euro ondervindt.

Een Belg op vijf (21 procent) eet elke dag chocolade. Daarmee doen we ‘beter’ dan de Fransen, Duitsers en Britten, maar moeten we de Zwitsers wel laten voorgaan. Dat blijkt uit een enquête die het onderzoeksinstituut Ipsos in vijf Europese landen met een rijke chocoladetraditie uitvoerde in opdracht van Barry Callebaut. De Belgische consumenten zijn vooral fan van melkchocolade (58 procent) en donkere chocolade (47 procent). Bijna 40 procent van de Belgen gelooft dat chocolade goed is voor de moraal en dat het snoepgoed vitaliteit geeft (34 procent). Daarnaast gelooft 17 procent dat chocolade eten goed is voor het geheugen en 13 procent dat het goed is voor hart en bloedvaten. Bijna de helft van de Belgen (46 procent) zou graag chocolade kopen met een natuurlijk verlaagd suikergehalte.

Het personeel van Airbus in Duitsland vreest voor 5.000 tot 8.000 afvloeiingen. De ontslagen passen in het kader van het herstructureringsplan. Om hun ongenoegen te uiten, zullen de werknemers vrijdag manifesteren. In de grootste Airbus-fabriek in Hamburg zouden 4.000 banen op de tocht staan. Airbus stelt in Duitsland ongeveer 23.000 mensen tewerk, naast 6.300 uitzendjobs. De hypothese van het aantal afvloeiingen is berekend op basis van het verdwijnen van de productie van de A380 en van de binnenbekleding van de A320. Het officiële cijfer zal pas op 20 februari worden bekendgemaakt. Airbus wil vanaf 2010 2 miljard euro per jaar besparen. Er zouden geen fabrieken gesloten worden, maar de vakbonden vrezen dat er delokalisaties zullen gebeuren en dat de productie zal verhuizen.

Meer Nieuws