managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook floppy disk naar het museum

Posted by managing21 on januari 31st, 2007

De computer-supermarkt PC World stopt met de verkoop met de floppy disk. Daarmee wordt het einde van een opmerkelijk tijdperk in de computergeschiedenis ingeluid. Dat zat er langere tijd aan te komen, want slechts een klein gedeelte van de huidige generatie computers hebben nog een disk drive. Vorig jaar werden nog 700 miljoen floppy disks verkocht.

Nieuwe opslagsystemen en de nood aan een grotere capaciteit dan 1,44 megabytes zijn de voornaamste oorzaken van het verdwijnen van de floppy disk. “De technologie kan de concurrentie met betere toepassingen niet langer aan,” aldus Bryan Magrath, commercieel directeur van PC world, tegenover BBC News.

De eerste floppy disk werd ontworpen door een Californische groep technici onder leiding van Alan Shugart en in 1971 door IBM op de markt gebracht. Men had het toen over een echte revolutie, want voortaan moesten niet langer ponskaarten worden gebruikt. De eerste floppy disks waren soepel en hadden een afmeting van acht inch. In 1976 werd door Wang de kleinere schijf van vijf en een halve inch op de markt gebracht.

In 1981 lanceerde Sony een floppy disk van drie en een halve inch, wat tot vandaag nog altijd de standaardnorm is gebleven. Door steeds ingewikkelder software moesten sinds het begin van de jaren negentig veel programma’s op een reeks floppies gezet worden. Op het eind van het decennium werd echter overgeschakeld naar cd-rom.

Nieuwe backup-mogelijkheden, zoals de cd-rw en het internet, verwezen de floppy disk steeds meer naar de archieven en daarna naar de vuilbak. In 1998 had Apple al een iMac gelanceerd zonder floppy disk drive, wat in 2003 ook bij de meeste Dell-computers gebeurde. In 1998 werden ongeveer twee miljard floppy disks verkocht, maar daarna kalfde de verkoop af. Vorig jaar werden nog 700 miljoen exemplaren verkocht.

Op dit ogenblik heeft nog twee procent van de computers die door PC World worden verkocht, een disk drive. Maar ook daarmee wordt over enkele maanden gestopt.