managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sony vergoedt computerschade

Posted by managing21 on januari 31st, 2007

Platenmaatschappij Sony/BMG moet klanten tot 150 dollar betalen als vergoeding van de herstellingskosten van hun computers, als die zijn beschadigd door gebruik van een cd met omstreden kopieerbeveiliging. Dat is het bedrijf overeengekomen met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Ook moet het bedrijf de betrokken cd’s ruilen.

De problemen doken eind 2005 op. Sony had enkele tientallen cd-titels voorzien van een technologie die illegaal kopieren moest beletten. De beveiliging bleek zichzelf heimelijk op de computer van de gebruiker te installeren en veroorzaakte daar in een aantal gevallen aanzienlijke schade. Door een beveiligingslek in de software, werden de computers kwetsbaar voor virussen.

Wie de software echter probeerde te verwijderen, kon in veel gevallen de cd-speler van de computer helemaal niet meer gebruiken. Bovendien verstuurde de software informatie over het luistergedrag van de klant aan Sony. Het bedrijf zou die gegevens voor marketingdoeleinden hebben willen gebruiken. Tegen al die praktijken kwam zwaar protest en Sony krabbelde terug, maar werd toch voor de rechter gedaagd.

Sony heeft nu met de Amerikaanse Federal Trade Commission een akkoord gesloten om de slachtoffers een schadevergoeding van maximum 150 dollar te betalen. Daarnaast kunnen de slachtoffers tot juli 2007 hun cd’s ruilen tegen een onbeveiligd exemplaar. Eerder al trok Sony ook een schikking met twee individuele Amerikaanse staten.