managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Arab Bank verwezen naar Amerikaanse rechtbank

Posted by managing21 on januari 31st, 2007

Een Amerikaanse rechter heeft beslist dat de Arab Bank zich moet verantwoorden wegens duizenden klachten over het feit dat de financiele instelling grote terroristische groepen, zoals Hamas en Hezbollah, zou ondersteunen. De Jordaanse bank had gevraagd dat de klachten zouden verworpen worden, maar vond in de ogen van de rechter geen genade.

De Newyorkse rechter Nina Gershon stelde dat de Arab Bank, die in de stad een grote vestiging heeft, praktische assistentie verleende aan organisaties die zelfmoord-aanslagen sponsorden en hen hielp om zelfmoordenaars aan te moedigen een martelaar te worden voor de heilige strijd. In totaal werden tegen de bank duizenden klachten neergelegd, zowel door Amerikanen als buitenlanders.

Organisaties zoals Hamas en Islamic Jihad boden aan de families van zelfmoordenaars zogenaamde martelaren-pakketten aan. Die konden vervolgens geincasseerd worden in kantoren van de Arab Bank op de Westelijke Jordaanoever. De betalingen gebeurde vanop rekeningen van de betrokken terreurgroepen.

Dat geld zou volgens de klachten afkomstig zijn geweest van Saudi-Arabische liefdadigheidsprojecten. De Arab Bank zegt echter een tegenstander te zijn van  terrorisme en wijst erop dat de verwijzing naar de rechtbank nog niet wil zeggen dat de klachten stroken met de waarheid. “Dat zal tijdens de rechtzaak zelf moeten blijken,” aldus een woordvoerder van de bank tegen de krant New York Post.