managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 21st, 2006

Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft een nieuwe computerchip ontwikkeld die honderd keer sneller loopt dan de huidige halfgeleiders en liefst 250 keer sneller dan chips in mobiele telefoons. De nieuwe microprocessor is ontwikkeld in samenwerking met het Georgia Institute of Technology en kan een kloksnelheid bereiken van 500 gigahertz, ofwel 500 miljard radiogolven per seconde. De uitzonderlijke snelheden kunnen worden behaald door de chips af te koelen tot 268,5 graden Celsius onder nul, een temperatuur die normaal alleen in het heelal voorkomt. Bij een kamertemperatuur behaalt de chip nog altijd een snelheid van meer dan 300 gigahertz. De chips zijn gemaakt van silicium en germanium en kunnen onder meer worden gebruikt in systemen voor de zakelijke markt of het leger. Computersimulaties zouden al hebben uitgewezen dat het mogelijk moet zijn om computerchips te maken met een kloksnelheid van 1 terahertz (1000 gigahertz).

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft in het tweede kwartaal eindigend op 31 mei een nettowinst geboekt van 2,65 miljard kroon (287 miljoen euro) tegen 2,36 miljard kroon een jaar eerder. De hogere winst is onder meer te danken aan de opening van ongeveer vijftig nieuwe winkels in Europa en de Verenigde Staten, maakte H&M woensdag bekend. De omzet steeg met 10 procent naar 17,06 miljard kroon (1,85 miljard euro). H&M opende bijvoorbeeld nieuwe kledingwinkels in Duitsland, Polen en aan de Amerikaanse westkust. Het concern had eind mei in totaal 1244 winkels en wil deze dit jaar nog met 13 procent uitbreiden. De winst overtreft de verwachtingen van analisten. H&M brengt in november een eenmalige collectie vrouwen- en mannenkleding uit die is ontworpen door de Nederlandse modeontwerpers Viktor en Rolf. Ook wordt het vanaf 2007 in China actief met de opening van een winkel in Shanghai en Hongkong.

Het Deense speelgoedbedrijf Lego gaat productie uitbesteden. Er worden zo’n 1.200 werknemers getroffen in Denemarken, Tsjechië en de Verenigde Staten. Dinsdag werden de werknemers in Denemarken ingelicht over de plannen. Lego zegt dat het de komende drie jaar productie gaat uitbesteden aan Flextronics met zetel in Singapore. De fabriek in het Amerikaanse Enfield zou ophouden met zijn activiteiten in 2007 en de productie zou verhuizen naar Flextronics in Mexico. Driehonderd werknemers zouden getroffen worden. In het Deense Billund gaat een deel van de productie naar Oost-Europa. Negenhonderd banen zouden op de tocht staan. In totaal zou het aantal werknemers verminderen tot 3.000. Hierbij is ook het verminderen van de productie bij Lego in Zwitserland en de verkoop van een aantal pretparken, inbegrepen. Eind vorig jaar telde de groep, opgericht in de jaren dertig, zo’n 5.300 werknemers. Twee jaar voordien waren er nog 8.300 mensen in dienst.

De naam Sabena Technics zal ook in de toekomst blijven bestaan. TAT Industries deelde dinsdag mee dat Sabena Technics de naam zal zijn voor alle onderhoudsactiviteiten van vliegtuigen die de groep wereldwijd aanbiedt. Sabena Technics kwam na het faillissement van luchtvaartmaatschappij Sabena in juli vorig jaar in handen van het Franse TAT Industries. TAT Industries was al een belangrijke speler in het onderhoud van kleinere vliegtuigen en kreeg door de overname van Sabena Technics ook het onderhoud van middelgrote tot grote vliegtuigen binnen handbereik. TAT Industries heeft de ambitie om haar internationale aanwezigheid voort uit te breiden en een van de belangrijkste Europese, onafhankelijke leveranciers te worden voor het onderhoud van vliegtuigen. De verwijzing naar de groep blijft wel aanwezig doordat het nieuwe merk de grafische kenmerken van het logo van TAT herneemt.

De Europese commissie geeft 12 miljoen euro aan onderzoek naar bladgroei bij planten. Een consortium van tien onderzoeksinstituten uit Europa krijgt het geld om de groei van bladeren bij de zandraket (Arabidopsis thaliana), een zeer eenvoudig plantje dat model kan staan voor andere planten, te onderzoeken. Het onderzoeksconsortium AGRON-OMICS staat onder leiding van twee Belgische proffen, Pierre Hilson en Dirk Inzé, onderzoekers van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) verbonden aan het Departement Planten Systeembiologie van de Universiteit Gent. Het netwerk AGRON-OMICS (Arabidopsis GROwth Network integrating OMICS technologies) zal in de vijf komende jaar experimenten uitvoeren om de moleculaire componenten die groei controleren, te identificeren en wiskundige modellen bouwen om na te gaan hoe deze componenten met elkaar interageren.

De beroemde internet-encyclopedie Wikipedia heeft besloten dat niet alle artikels nog door anderen dan de plaatser aangepast kunnen worden. Hiermee wijzigt Wikipedia het handelsmerk van de site, namelijk dat iedereen artikels kon toevoegen of aanpassingen in artikels van anderen kon doorvoeren. Hevige, weerkerende ruzies over de inhoud liggen aan de basis van deze beslissing. Artikels over andere onderwerpen zullen gedeeltelijk worden beschermd. Wikipedia is een van de grootste en snelst groeiende encyclopedieën ter wereld. Op de Engelstalige versie van de site staan meer dan 1,2 miljoen onderwerpen beschreven. De populariteit van de site is grotendeels te danken aan het democratische karakter ervan. Iedereen die iets weet, mag en kan het op de site plaatsen of suggesties indienen ter verbetering. Aan dit basisopzet verandert vrijwel niets. Ook behouden de vrijwillige medewerkers het recht om bepaalde teksten te bewerken.

Mensen die ouder zijn dan vijftig en werkloos worden, hebben tweemaal zoveel kans als hun werkende medemens om een hartinfarct of een beroerte te krijgen. Die bevinding van dokter William Gallo en zijn team Amerikaanse wetenschappers staat in het Britse magazine Occupational and Environmental Medicine. Dit geldt ook als andere factoren zoals diabetes, roken, obesitas en hoge bloeddruk in aanmerking worden genomen. “Als mensen op latere leeftijd hun job verliezen, is dat een zeer stresserende ervaring die vele ongewenste effecten kan hebben, zoals hartaanvallen en herseninfarcten”, aldus onderzoeksleider William Gallo.

De alternatieve telecomoperatoren Mobistar, Tele2 en Versatel vinden dat de overheid moet zorgen voor een betere marktwerking inzake breedbandinternet. Dat zal de prijs voor de eindgebruiker automatisch naar beneden halen. Naar aanleiding van de themaministerraad vrijdag over breedband en internet voor iedereen, zetten de alternatieve operatoren hun verzuchtingen in een brief aan de regering. Ze vinden met name dat de regulator van de telecommarkt, het BIPT, veel strenger moet optreden tegen Belgacom. De historische operator legt de andere operatoren veel te hoge kosten op voor het ontbundelen van de lijnen, luidt het. Internet voor iedereen aan een sociaal tarief, is niet de oplossing. Betere spelregels op de markt zullen alle gebruikers ten goede komen, zo zeggen de alternatieve operatoren.

De prowesterse politieke partijen in Oekraïne zijn het eens geraakt over een tekst in verband met de vorming van een regeringscoalitie. Het akkoord komt er na drie maanden van onderhandelingen die volgden op de parlementsverkiezingen van 26 maart. De tekst moet nog officieel goedgekeurd worden door de vertegenwoordigers van de drie partijen. Dat zijn Ons Oekraïne van president Viktor Joesjtsjenko, het blok van Joelia Timosjenko en de socialisten. “We kunnen zeggen dat er vandaag geen onenigheid meer is tussen ons”, zei Timosjenko al op de Oekraïense televisie. Roman Bezsmertnyi van Ons Oekraïne liet aan het parlement weten dat de handtekeningen van de drie vertegenwoordigers woensdag zullen gezet worden en dat later op de dag of donderdag een officieel bericht over de coalitievorming zou volgen. De coalitie, bestaande uit de partijen die de Oranje Revolutie van 2004 steunden, zal 243 van de in totaal 450 zetels van het Oekraïense parlement omvatten.

De Britse openbare omroep BBC heeft dinsdag verklaard dat het na 42 jaar stopt met ‘Top of the Pops’. Deze BBC-icoon is het langst lopende muziekprogramma van de wereld. De harde competitie van muziekzenders en het internet zorgden ervoor dat er nog maar een miljoen mensen afstemden op het programma, tegen 19 miljoen in de hoogdagen. De laatste show wordt uitgezonden op 30 juli. De eerste uitzending vond plaats op 1 januari, 1964 en bevatte optredens van de Beatles, de Rolling Stones en Dusty Springfield.