managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Paparazzi met handen in het haar?

Posted by managing21 on juni 21st, 2006

Aan de Georgia Tech University (GTU) is een techniek ontwikkeld om digitale camera’s buiten werking te stellen. Daarmee zou men het illegaal opnemen van films in de bioskoop kunnen tegengaan, maar ook de praktijken van paparazzi verhinderen. Dat meldt de Britse omroep BBC. Er wordt echter opgemerkt dat paparazzi de maatregelen heel gemakkelijk zouden kunnen ontwijken en weer overstappen op analoge toestellen.

De nieuwe technologie van de Georgia Tech University kan digitale camera’s binnen een bepaalde straal ontdekken, zelfs als ze verborgen zijn. Vervolgens wordt een signaal gestuurd dat het gebruik van de cameratoestellen onmogelijk maakt. Mogelijke klanten menen de ontwikkelaars te vinden in filmdistributeurs en slachtoffers van paparazzi. Maar deze laatsten zouden dan weer overstappen naar hun oude, analoge toestellen, zodat de maatregel geen effect zou hebben.

Maar er wordt vooral een markt gezien in ondernemingen die bedrijfsspionage willen tegengaan. Het nieuwe apparaat zoekt naar de beeldsensor van de digitale camera’s. Die weerkaatsen het opgevangen licht van objecten rechtstreeks terug naar de bron. Zo kan de GTU-technologie de camera’s ontdekken en vervolgens een storend licht sturen.

Op dit ogenblik worstelt de technologie nog met het probleem dat ook glanzende objecten als een camera worden herkend. De GTU werkt op dit ogenblik aan een verfijning van de technologie, zodat dit probleem uit de wereld geholpen zou moeten worden.