managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internet blijft snelste groeier entertainmentsector

Posted by managing21 on juni 21st, 2006

De sector van ontspanning en media zal in 2010 een omzet halen van 1,8 triljard dollar. Dat is de conclusie van een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). Vooral breedband-internet en draadloze technologie zouden de drijvende kracht zijn aan de groei. De sector zal zijn grootste groei kennen in Azië.

De ontspanningssector – boeken, bioskoop, televisie en internet – zou volgens de onderzoekers in 2010 een waarde hebben van 1,2 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg die omzet 866 miljoen dollar. Onder meer wordt verwacht dat de verkoop van ringtones en downloads zal groeien, terwijl de cd-verkoop een daling zal blijven kennen. De muziekindustrie mag zich volgens PwC tijdens de volgende vijf jaar verwachten aan een groei van 5,2 procent.

PwC verwacht een heropleving van het bioskoopbezoek, dankzij nieuwe digitale apparatuur, die het verspreiden van films goedkoper maakt en klanten moet teruglokken. De filmindustrie zal volgens PwC ook kunnen genieten van de introductie van high-definition dvd-apparatuur. Bovendien wordt gesteld dat goedkopere muziek en films de piraterij zal doen afnemen.

Videogames worden volgens PwC steeds belangrijker voor de sector. In 2010 zouden videogames een omzet halen van 46 miljoen dollar. Dat is een stijging met 11,4 procent tegenover vorig jaar. Het internet zal tijdens die periode de snelst groeiende sector blijven. Daarbij wordt gedacht aan een omzet van 214 miljoen dollar voor internettoegang.

De sector zal volgens PwC de sterkste groei kennen in Zuid-Oost Azië. De Verenigde Staten blijven de grootste markt, maar in Azië wordt verwacht dat China Japan zal voorbij steken.