managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

MySpace.com wordt strenger

Posted by managing21 on juni 21st, 2006

De sociale netwerksite MySpace.com gaat het aan volwassen gebruikers moeilijker maken om in contact te komen met tieners. MySpace.com is in de Verenigde Staten betrokken bij een rechtszaak, waarbij een veertienjarig meisjes de netwerksite heeft aangeklaagd omdat ze verkracht is geweest door een 19-jarige die ze op de website had leren kennen. Het nieuwe beleid heeft daar volgens MySpace.com echter niets mee te maken.

Eerder dit jaar werd de website al onder vuur genomen door ouderorganisaties en de overheid, die stelden dat MySpace.com niet voldoende inspanningen deed om jonge gebruikers te beschermen. De website plaatste toen waarschuwingen op het internet waarbij jongeren werden gewaarschuwd voor het gevaar en werd ook een veiligheidsverantwoordelijke aangesteld. Die moest waken over de veiligheid van de jongere gebruikers.

MySpace is begonnen als een website voor muziekfans, maar is inmiddels geëvolueeerd tot een website waar gebruikers kunnen chatten en online ervaringen kunnen uitwisselen. De website werd vorig jaar voor een bedrag van 580 miljoen dollar overgekocht door News Corporation van mediamagnaat Rupert Murdoch.

Gebruikers kunnen hun persoonlijke profielen, met inbegrip van foto’s, op de website plaatsen. Die kunnen geraadpleegd worden door de 87 miljoen gebruikers. Door andere gebruikers uit te nodigen kunnen de leden een netwerk van online vrienden uitbouwen. Jongeren onder de dertien jaar kunnen zich niet inschrijven en van veertien- en vijftienjarige worden slechts beperkte profielen getoond.

Op dit ogenblik heeft MySpace echter geen enkel middel om de leeftijd van zijn gebruikers te controleren. In mei dit jaar werden in de Verenigde Staten twee mannen gearresteerd omwille van seksuele misdrijven met meisjes van elf en veertien die ze op de website hadden leren kennen. Eén van de slachtoffers eist van MySpace een schadevergoeding van dertig miljoen dollar.

In de toekomst zullen volwassenen op de website niet meer in staat zijn om uitgenodigd te worden in de vriendengroepen van veertien- en vijftienjarigen, tenzij ze het e-mailadres of de volledige naam van de betrokken tiener kennen. Gebruikers zullen ook de mogelijkheid krijgen om alleen kenbaar gemaakt te worden aan leeftijdsgenoten. Jongere gebruikers zullen ook geen reclame meer krijgen voor gokken, dating en andere volwassen onderwerpen.