managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 22nd, 2006

In de eerste vier maanden van dit jaar werden in ons land zo’n twaalf procent meer laptops dan desktops verkocht. België volgt hiermee een internationale trend. Volgens de Belgische afdeling van het marktanalysebureau GfK Benelux Marketing Services werden er tussen januari en april van dit jaar zo’n honderdduizend bureau-pc’s verkocht. In dezelfde periode gingen er net iets meer dan 112.000 draagbare computers over de toonbank. De laptop is dus populairder geworden dan de bureau-pc. Vorig jaar werden er in totaal nog iets meer desktops verkocht: 311.000 tegenover 299.000 laptops.

Vorig jaar werd in België 17,2 miljoen hectoliter bier geproduceerd. Dat is bijna evenveel als het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Belgische brouwers woensdag hebben bekendgemaakt. Iets meer dan de helft is bestemd voor het buitenland. De bierproductie lag met 17,2 miljoen hectoliter 0,02 procent boven de productie van 2004. De dalende trend van de binnenlandse bierconsumptie houdt aan (0,93 procent of zo’n 100.000 hectoliter minder dan in 2004). De daling lijkt in 2005 wel minder sterk dan de trend van de afgelopen vijf jaar. Het bierverbruik per inwoner komt op 91,5 liter, tegen 100 liter zes jaar geleden. De daling is vooral merkbaar bij bier met een gemiddeld alcoholgehalte. Abdij- en fruitbieren kennen een toenemend verbruik. De export steeg 1,32 procent tot 8,8 miljoen hectoliter. Van alle in België geproduceerde bier is 51 procent bestemd voor het buitenland.

Het Russische gasconcern Gazprom overweegt een pijpleiding naar Zuid-Europa, als aanvulling van de Noord-Europese pijpleiding. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf woensdag gezegd. De Zuid-Europese pijpleiding zou niet alleen gas uit Rusland transporteren maar ook gas uit derde landen als Turkmenistan of Kazachstan. Een belangrijke rol zou zijn weggelegd voor Hongarije. Volgens de woordvoerder is de diversifiëring van gastransport een belangrijk element van de energiestrategie van Rusland en Europa. Een ruzie over gas tussen Rusland en Oekraïne zorgde vorig jaar voor gastekorten in Europa. Om minder afhankelijk te zijn van de transitlanden, besloten Rusland en Duitsland in 2005 tot de bouw van de Noord-Europese gaspijpleiding.

De Amerikaanse en Britse autoriteiten doen onderzoek naar kartelvorming door een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder British Airways. Het onderzoek betreft de prijzen van vliegtickets, inclusief brandstoftoeslagen. Dat heeft British Airways donderdag laten weten. British Airways zegt zich altijd aan de regels te hebben gehouden. De onderneming werkt volledig mee aan het onderzoek. De luchtvaartmaatschappij heeft commercieel directeur Martin George en het hoofd van communicatie Iain Burns op non-actief gesteld gedurende het onderzoek. Of de autoriteiten ook Air France-KLM onder de loep nemen, is vooralsnog onduidelijk. Op dit moment loopt al een kartelonderzoek in Europa en de Verenigde Staten. De mededingingsautoriteiten richten zich daarbij op de luchtvracht. Ook hier onderzoeken ze mogelijke prijsafspraken en kijken ze specifiek naar de brandstoftoeslagen. Onder meer Air France-KLM is hierbij betrokken, evenals Lufthansa, SAS en British Airways.

Het teloorgegane Russische olieconcern Yukos hoopt op een overname door het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. “Dat zou een logische beslissing zijn. Op die manier behoudt Rusland Yukos en zijn specialisten en blijft de olieproductie op peil,” aldus Yukos-topman Viktor Geraschenko. Yukos moet nog voor meer dan 30 miljard dollar aan achterstallige belastingen aan de Russische fiscus betalen en verkeert daarom in ernstige financiële problemen. Volgens de Russische wet moet een bedrijf dan faillissement aanvragen. Rosneft kocht eind 2004 al het belangrijkste productieonderdeel van Yukos, Yuganskneftegaz, in een door het Kremlin georganiseerde veiling. Volgens critici wilde president Poetin de oprichter en voormalige topman van Yukos, Michail Chodorkovski, daarmee straffen voor zijn politieke ambities. Chodorkovski zit momenteel in een Siberisch strafkamp een celstraf uit van acht jaar wegens fraude en belastingontduiking. Yukos, ooit het grootste olieconcern van Rusland, wil verder zijn belang van meer dan 20 procent in het Russische oliebedrijf Sibneft verkopen aan het Russische staatsgasconcern Gazprom.

Onderhandelaars van het Paul Getty Museum in Los Angeles en het Italiaanse ministerie van cultuur hebben in Rome een akkoord bereikt over de teruggave van kunst die gestolen zou zijn. Dat hebben beide partijen woensdagavond in een gezamenlijke verklaring laten weten. Het Getty Museum geeft een aantal zeer belangrijke stukken terug aan de Italiaanse overheid. In ruil daarvoor geven de Italianen het museum objecten van vergelijkbare visuele schoonheid en historische belangrijkheid in bruikleen. Een definitief akkoord waarin ook afspraken worden gemaakt over wederzijdse samenwerking, onderzoek en de uitwisseling van belangrijke oudheden, wordt op korte termijn verwacht. Italië claimde meer dan vijftig antieke vazen, urnen, beelden en andere voorwerpen, die zouden zijn gestolen en vervolgens illegaal verkocht aan het Getty Museum. De voorwerpen, die naar schatting 50 miljoen dollar waard zijn, werden prominent getoond in de Getty Villa, die is gewijd aan antieke kunst.

Agfa-Gevaert heeft beslist dat de groep in drie onafhankelijke businessgroepen wordt opgesplitst: Graphics, HealthCare en Materials. Wereldwijd, zo werd van vakbondszijde vernomen, zouden er 2.500 jobs verdwijnen. De nieuwe entiteit Materials zal alle activiteiten voor filmproductie en de nicheproducten van Specialty Products groeperen en zal worden gepositioneerd als een onafhankelijke leverancier van film en aanverwante producten. De nieuwe structuur van Agfa-Gevaert zal elke businessgroep de maximale flexibiliteit verlenen voor de implementatie van hun groeistrategie en hen in staat stellen de kosten verder te verminderen in functie van de snel wijzigende marktomstandigheden. Agfa neemt zich daarom voor om tegen 2008 de kosten jaarlijks met ongeveer 250 miljoen euro te verminderen, voornamelijk in de algemene diensten en in de traditionele producten over alle businessgroepen en alle regio’s.

De industrielanden stoten aanzienlijk meer broeikasgassen uit dan tot dusver door regeringen wordt aangegeven. Dat stelt een expert van het Europese onderzoekscentrum in het Italiaanse Ispra in de nieuwe editie van het Britse wetenschappelijke magazine New Scientist. De oorzaak van de onderschatting ligt volgens vorser Peter Bergamaschi in de berekeningsmethode van de officiële instanties, die geen volledig beeld zou geven van de daadwerkelijke concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer. Volgens de gegevens van Bergamaschi zou Groot-Brittannië in 2004 ongeveer 4,21 miljoen ton methaan hebben uitgestoten, terwijl de Britse regering een uitstoot van 2,19 miljoen ton had aangegeven. Naast de onzekerheid over de berekeningsmethodes, vooral inzake gegevens over het einde van de jaren negentig, is ook de handel in uitstootrechten een mogelijke verklaring voor de bescheiden uitstootcijfers, meent Euan Nisbet van de Royal Holloway University in Londen. “Met de handel in uitstootrechten komt er geld in het geding, en dat brengt mogelijkerwijs bedrog met zich mee. Dan komen er prikkels om de uitstoot meer bescheiden in te schatten,” zegt Nisbet.

De invloed van de media op de politieke agenda tijdens verkiezingen, is niet zo groot als wel eens beweerd wordt. De nieuwsmedia hebben wel een aantoonbare invloed op het electorale succes van individuele politici, maar bepalen zeker niet autonoom de inhoud van het politieke debat. Dat blijkt uit het doctoraal proefschrift van Peter Van Aelst dat woensdag wordt verdedigd aan de Universiteit van Antwerpen. Zo besteden media meer aandacht aan thema’s die hoog scoren in de peilingen omdat ze rekening houden met de onderwerpen waar de kiezer mee bezig is. Bovendien zijn partijen tijdens een campagne actiever dan ooit en overspoelen ze de media met berichten en acties. De media kunnen wel selecteren, maar er blijft erg weinig ruimte om zelf iets voor te stellen. Voorts mag ook het belang van de straatcampagne, die weliswaar minder belangrijk is als vroeger, ook niet onderschat worden. Buiten de verkiezingstijd is de agendabepalende invloed van de media zelfs groter, want dan blijken media minder gebonden aan een evenwichtige aandachtsverdeling.

In 2005 ontvingen de Europese Centra voor de Consument (ECC) 1.834 grensoverschrijdende klachten over aankopen via het internet, tegen 831 in 2004. Het aantal klachten dat ECC België noteerde steeg van 71 in 2004 tot 158 in 2005. Dat heeft de Belgische afdeling van het ECC woensdag in een persbericht gemeld. België komt op de vijfde plaats, zowel wat het aantal klachten betreft die door consumenten werden ingediend (110) als wat het aantal internetverkopers betreft waartegen een klacht is gemeld (61). De reden voor de stijging is enerzijds dat het aantal ECC’s is toegenomen, maar anderzijds is ook het aantal klachten dat gemeld werd bij de ECC’s die al in 2004 aan het onderzoek meewerkten met 74 pct gestegen. De meeste klachten gaan zowel in Europa (46 procent) als in België (41 procent) over het niet leveren van bestelde goederen. Ongeveer 3 procent gaat over het te laat leveren, of niet volledig leveren van de goederen.