managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Robottechnologie heeft nog lange weg voor de boeg

Posted by managing21 on juni 22nd, 2006

Robottechnologie heeft een grote toekomst, maar moet nog een hele weg afleggen. Dat stelden verschillende sprekers tijdens het congres Robo Business 2006 in het Amerikaanse Pittsburgh. Onder meer de communicatie tussen mens en machine moet volgens sommigen nog verbeteren, maar ook werd gesteld dat er gestreefd moet worden naar eenvoudige, praktische toepassingen.

Technologie heeft al geruime tijd een prominente plaats in militaire operaties, maar dat zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Dat stelt de Amerikaanse majoor-generaal Charles Cartwright, programmaleider van de Future Combat Systems van het Amerikaanse leger. Op dit ogenblik zijn ongeveer tienduizend robots actief in Irak.

“Cartwright merkte tijdens het congres op dat het Amerikaanse leger in 1994 voor het eerst een tekstboodschap verstuurde tussen een tank en een Blackhawk-helicopter,” aldus het persbureau Associated Press. “Sindsdien is er volgens de majoor-generaal veel veranderd. Cartwright voorspelt verdere vooruitgang op het gebied van sensoren en robots.”

Het leger van de toekomst zal volgens Cartwright een grotere rol wegleggen voor robottechnologie, zowel op de grond als in de lucht. “Deze robots zullen vooral ingezet worden als verkenner,” benadrukte de majoor-generaal. Een voorbeeld daarvan is de PackBot, een 13,5 kilogram wegende robot die erop uit kan gestuurd worden om explosieven te ontdekken. De PackBot wordt al operationeel gebruikt.

Cartwright benadrukte echter dat de robottechnologie nog een hele weg heeft af te leggen. “De huidige robots zijn dikwijls niet in staat om bondgenoten van vijanden te onderscheiden en ook de communicatie tussen mens en robot blijft voor verbetering vatbaar,” voerde hij aan.

Een rem op de ontwikkeling is volgens Colin Angle, mede-oprichter van iRobot, het feit dat de robotindustrie gericht is op dure, gecompliseerde robots in plaats van op eenvoudige, praktische toestellen. “Instituten zoals de NASA hoeven op geen kosten te kijken wanneer ze robots nodig hebben,” benadrukte hij. Het bedrijf van Angle bouwt de PackBot, maar ook de Roomba, een kleine vloerreiniger.

Jay Srini, onderdirecteur nieuwe technologieën aan het Medical Center van de University of Pittsburgh, benadrukte dat robots ontworpen moeten zijn met de eindgebruiker in gedachten. “Ze moeten ook op het terrein op hun efficiëntie gestest worden,” meende hij. “De technologie moet de slaaf zijn van de gebruiker en niet omgekeerd.”