managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland bestrijdt pendelhandel

Posted by managing21 on juni 22nd, 2006

De Russische overheid wil komaf maken met de tsjelnoki, pendelaars die goedkope producten inkopen in landen als Turkije en China en met winst doorverkopen op de Russische markten. De pendelaars mogen voortaan immers maximaal nog slechts 35 kilogram bagage meezeulen. Daardoor wordt hun omzet beperkt en wordt het hen moeilijker gemaakt om van hun handeltje te leven.

De Nederlandse krant Trouw stelt dat de bloeiperiode van de tsjelnoki begon na de val van het Ijzeren Gordijn. “Het waren de pendelaars die de felbegeerde westerse goederen introduceerden bij de Russische massa,” merkt de krant op. Ze hadden daarvoor dagenlange treinreizen voor over.

Omdat de pendelhandel moeilijk te controleren of te belasten valt, probeert de Russische overheid de praktijken op een andere manier te beperken. Daarom werd het maximum invoergewicht terug te brengen van 50 kilogram naar 35 kilogram. Daardoor zullen een aantal tsjelnoki er de brui aan geven.

Sommigen proberen die beperking te omzeilen door koeriers in te huren die elk met 35 kilogram de grens over trekken, waarna de tsjelniki ze weer in ontvangst nemen en de koeriers naar hun eigen land terugkeren. Maar ook dat vreet aan de winst van de pendelhandel. Volgend jaar wordt de maximumwaarde van de invoer zonder heffing teruggebracht van 1.800 euro naar 420 euro.