managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Apec bespreekt grotere vrijhandel

Posted by managing21 on juni 1st, 2006

De handelsministers van een aantal Zuid-Oostaziatische landen vragen dat de belemmeringen op de wereldwijde vrijhandel zouden weggewerkt worden. Die boodschap gaf de Vietnamese handelsminister Truong Dinh Tuyen mee bij de opening van de tweedaagse ontmoeting tussen de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) en Pascal Lamy, hoofd van de World Trade Organisation (WTO).  

De 149 leden van de WTO zijn er nog altijd niet in geslaagd om een echt wereldwijde economie op te bouwen en de handel te gebruiken om ontwikkelingslanden te helpen, zoals in 2001 in de Qataarse hoofdstad Doha was vooropgesteld. “De gesprekken hebben weinig vorderingen geboekt,” aldus het persbureau AFP. “De Verenigde Staten en de Europese Unie beschuldigen elkaar ervan deze ontwikkeling te saboteren, vooral op landbouwgebied. Ontwikkelingslanden, onder leiding van Brazilië en India, sturen dan weer aan op een grotere vrijhandel.”

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Karan Bhatia stelde daarbij echter dat China en andere Aziatische grootmachten bij een liberalisering van de wereldhandel het meest te winnen hebben. “Zij moeten dan ook de grootste inspanningen doen om van de onderhandelingen een succes te maken,” voerde hij aan. “Zo heeft China veel voordelen genoten van de liberalisering, zoals toegang tot de Amerikaanse handel. Het land moet dan ook een belangrijke rol spelen om de gesprekken te laten vorderen.”

De Apec-landen, die ongeveer de helft van het volume van de wereldhandel vertegenwoordigen, hebben in 2001 beloofd hun transactiekosten met vijf procent te zullen verlagen. Daardoor hoopten ze 280 miljard dollar extra handel aan te kunnen trekken. De Apec-ministers zouden nu nog een extra verlaging van vijf procent voorstellen. Maar ook zouden betere regelingen voor intellectuele eigendomsrechten besproken worden en nieuwe normen voorgelegd worden voor handelsovereenkomsten.

Daarnaast zegt de Apec ook te willen werken aan de strijd tegen corruptie en het bevorderen van een transparant bedrijfsbeheer. Ook wordt bekeken hoe regionale handel kan worden gegarandeerd bij een uitbraak van vogelgriep of een andere grote ramp. De besluiten van de organisatie hebben echter geen bindende kracht.

In de Apec zetelen Australië, Brunei, Canada, Chili, China, Hong Kong, Indonesië, Japan, Malaysië, Mexico, Nieuw Zeeland, Papua New Guinea, Peru, de Philippijnen, Rusland, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, de Verenigde Staten en Vietnam.