managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nepexpert wordt Britse internetheld

Posted by managing21 on juni 1st, 2006

Guy GomaDe Congolese immigrant Guy Goma is in Groot-Brittannië uitgegroeid tot een echte internetheld. De man werd door het BBC-personeel verkeerdelijk aanzien voor een technologie-expert en werd tot zijn eigen verbazing in de studio voor de camera gezet. Het duurde een tijdje voor de BBC zijn vergissing opmerkte, maar daardoor is Goma uitgegroeid tot één van de bekendste Britse figuren van het ogenblik.

“De scène van het interview met Guy Goma is inmiddels al vier miljoen keer van het internet gedownload,” meldt De Volkskrant. De man heeft bovendien zijn eigen website ‘The Wrong Guy’ (www.guygoma.com) en wordt bijna elke dag in een televisieprogramma opgevoerd. Hij heeft nu ook beslist om zijn inmiddels berucht geworden blauwe hemd op een veiling te verkopen voor een goed doel.

Op 8 mei werd het leven van Guy Goma grondig overhoop gehaald. Die dag stapte hij als onbekend burger bij de BBC binnen om er te solliciteren als informaticatechnoloog. In afwachting van het sollicitatiegesprek werd Goma in dezelfde wachtkamer gezet als expert-journalist Guy Kewney, die uitgenodigd was om commentaar te geven over een geding tussen de platenmaatschappij Apple Records en het Apple Mac. Toen liep het mis.

Een assistent van de BBC-nieuwsredactie sprak immers de verkeerde Guy aan en Goma veronderstelde met iemand van de personeelsafdeling te maken te hebben. Tot zijn eigen verbazing werd Goma naar de make-up gevoerd en kwam hij vervolgens in de rechtstreekse nieuwsuitzending terecht, waar hij voorgesteld werd als Guy Kewney. “Uit de gezichtsuitdrukking bleek dat Guy Goma er weinig van snapte, maar hij beantwoordde gewoon de vragen,” aldus De Volkskrant.

In de wachtkamer zat Kewney voor het televisiescherm en ook hij viel bijna om van verbazing. Toen kwam de vergissing aan het licht. De BBC excuseerde zich voor de fout, maar Goma was op slag een Britse beroemdheid. Er kwamen volgens de krant zoveel vragen voor interviews, dat hij op een pr-verantwoordelijke beroep moest doen.

Er kwam zelfs een petitie-actie op gang toen een roddelkrant suggereerde dat Goma misschien wel illegaal in Engeland verbleef. Daar bleek trouwens niets van aan, want Goma heeft al drie jaar een verblijfsvergunning. De Britse omroep staat nu onder grote druk om de man alsnog zijn baan te geven. “Maar het is de vraag of Guy dat nog wil,” aldus nog de krant. “Als celebrity kan hij nu een veelvoud verdienen.”