managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 23rd, 2006

Verouderde software vormt een groter gevaar voor een bedrijfsnetwerk dan nieuwe spyware of virussen. Dit stelt beveiligingsbedrijf Bit9 dat een lijst heeft gemaakt van vijftien gedateerde, maar binnen bedrijven nog steeds veel gebruikte, programma’s waarin grote lekken zitten. “Bovenaan de lijst van Bit9 staan oude versies van Firefox, iTunes, QuickTime, Skype, Adobe Acrobat Reader en Sun Java Runtime Environment,” aldus Security.nl. Volgens de veiligheidsexperts van Bit9 downloaden de werknemers de programma’s vaak zonder goedkeuring van de automatiseringsafdeling. Vervolgens verzuimen ze updates of nieuwere versies van de software binnen te halen. Hierdoor worden tal van lekken niet gedicht. Hackers verschaffen zich via deze gaten toegang tot de bedrijfscomputers.

Het bestuur van de Chinese metropool Hongkong wil een einde maken aan het geboortetoerisme. Grote groepen zwangere vrouwen die buiten Hongkong wonen, maken gebruik van de speciale status die de stad geniet en zorgen ervoor dat hun kinderen in Hongkong ter wereld komen. Hongkong was tot 1997 een Britse kroonkolonie. Het vormt nu deel van China, maar het heeft een speciale bestuurlijke status en de inwoners hebben meer burgerlijke vrijheden. Een Chinees kind dat in Hongkong ter wereld komt, krijgt automatisch bijzondere rechten, zoals toegang tot het sociale stelsel en tot het goede onderwijs. Voor veel Chinese vrouwen is Hongkong ook een plaats waar ze onder het stringente beleid van geboortebeperkingen uit kunnen. In Hongkong kunnen ze een tweede of derde kind ter wereld brengen. Buiten deze stad is dat vaak verboden en strafbaar.

De Europese Unie moet de komende jaren meer doen aan energiezuinigheid in het verkeer en ook zorgen voor een betere balans tussen spoorwegen, scheepvaart, wegvervoer en luchtvaart. Dat heeft Europees Commissaris Jacques Barrot (transport) donderdag gesteld bij de presentatie van een omvangrijk pakket aan geplande moderniseringen van het EU-transportbeleid. Barrot wil zeker het wegvervoer niet te veel achterstellen bij de spoorwegen en de scheepvaart. Ook streeft hij in zijn aanpassing van het Europese witboek voor transport uit 2001 naar een beter gebruik van moderne communicatietechnologie in het wegvervoer om filevorming tegen te gaan. Daarbij wil Barrot vooral satelliettechnologie gebruiken. Voorts pleitte hij donderdag voor een scorebord van de aanpak van knelpunten in het spoorverkeer. Transport slokt nu 30 procent van de totale energiebehoefte in de EU op en zelfs 71 procent van het olieverbruik. Het wegtransport verbruikt zelfs 60 procent van de totale olieconsumptie in de EU.

InBev tekent een overeenkomst met het Amerikaanse Anheuser-Busch voor de distributie van zijn Europese biermerken. Volgens analist Gerard Rijk van ING hoeft een dergelijke overeenkomst concurrent Heineken niet te schaden. Een beter geconsolideerd importsegment in de Verenigde Staten zou ook kunnen leiden tot een sterkere groei voor de hele categorie. “Dit zou dus niet noodzakelijk ten koste gaan van Heineken,” aldus Rijk. Een overeenkomst voor InBev in de VS zou zeker kunnen leiden tot een betere positionering van de merken van de Belgisch-Braziliaanse biergroep, met een groter aandeel in het importsegment tot gevolg. Daarmee zou wel de perceptie kunnen ontstaan dat de verbetering van InBev’s positie negatief voor Heineken zou zijn, zo erkent de analist. Anheuser-Busch heeft een marktaandeel op de Amerikaanse biermarkt van 48,8%. Het bedrijf verkoopt en vermarkt meer dan veertig verschillende bieren in de Verenigde Staten en is onder andere bekend van de merken Budweiser en Bud Light.

De website fifaworldcup.com, de officiële website van het wereldkampioenschap voetbal, trekt een recordaantaal bezoekers. De webmasters noteerden 1,2 miljard pageviews in de eerste week van het toernooi, meldt een FIFA-woordvoerder. In 2002 trok het de website van het WK, dat in Japan en Zuid-Korea plaatsvond, in totaal 2 miljard bezoekers aan. Met nog drie weken te gaan lijkt het vorige record gemakkelijk te overtreffen. “Dankzij FIFAworldcup.com is alle informatie over WK op één plek verzameld, én in negen talen. Maar liefst 50 redacteuren uit 20 landen zorgen voor de content. Blijkbaar waarderen voetbaliefhebbers dat ten hoogste,” aldus Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA. Volgens de voetbalorganisatie trekken ze dagelijks vijf miljoen bezoekers. De video’s met hoogtepunten werden reeds 31 miljoen keer bekeken.

Over de hele wereld zullen de investeringen in de opsporing en winning van olie en gas dit jaar 261 miljard dollar bedragen. Dat is 21,3 procent meer dan in 2005. Veel olie- en gasconcerns willen blijven profiteren van de hoge energieprijzen en trekken daarom meer uit voor investeringen. Dit heeft de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers berekend. De toename is een stuk groter dan de 14,7 procent die de bank in december meldde, toen haar tweejaarlijkse overzicht van de investeringen in de energie verscheen. De toename van ruim 21 procent is altijd nog een voorzichtige raming, aldus de bank. Enkele grote concerns in het Midden-Oosten en het westen van Afrika zijn niet meegenomen in de jongste berekeningen. Volgens de analisten van Lehman Brothers heeft het merendeel van de olieconcerns aangegeven dat ze in 2007 meer zullen investeren dan in dit jaar.

Het Japanse concern Hitachi en het Amerikaanse conglomeraat General Electric gaan in opdracht van het Amerikaanse energieconcern NRG een kerncentrale bouwen. Dit heeft het Japanse dagblad Nihon Keizai Shimbun vrijdag gemeld. Als het dagblad het bij het rechte eind heeft, betekent dat dat de Verenigde Staten voor het eerst sinds 1979 een kerncentrale laten bouwen. Destijds vond de bijna-ramp plaats met een centrale op Three Miles Island bij Harrisburg in de staat Pennsylvania, waarbij de splijtstofelementen gedeeltelijk smolten. De nieuwe centrale, met twee reactors, zou in de buurt van Houston worden gebouwd voor een bedrag van 5,2 miljard dollar (ruim 4,1 miljard euro). De onderneming NRG heeft de Amerikaanse commissie voor kernenergie maandag op de hoogte gesteld van het plan, aldus de Japanse krant.

De illegale handel in vlees van Afrikaans wild kan leiden tot een uitbraak van de dodelijke ebola- en marburgvirussen in Europa. Die waarschuwing uitte Robert Swanepoel, de Zuid-Afrikaanse autoriteit op het gebied van de bloederziektes. De import van wild uit Afrika in Groot-Brittannië is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De stropers hebben het voorzien op 71 diersoorten, waaronder gorilla’s en andere bedreigde diersoorten. De Britse douane onderschepte vorig jaar 25.000 keer illegaal vlees dat via vliegvelden werd binnengesmokkeld. Wereldwijd zou het gaan om 5 miljard kilo vlees per jaar. Volgens Swanepoel zijn er steeds vaker uitbraken van ebola en het marburgvirus en zijn er aanwijzingen dat die worden veroorzaakt door het eten van Afrikaans wild. “Door het luchtverkeer kan ebola net zo dichtbij zijn in Amerika of Europa als in Kinshasa of Brazzaville.” Het vlees zou te koop zijn in grote Amerikaanse en Europese steden, vooral in Afrikaanse gemeenschappen. Een kilo gerookte aap zou 80 euro kosten, terwijl een kilo gorillavlees voor 400 euro zou worden verhandeld.

De Belgische banken verstrekken amper 30,9 procent van hun kredieten aan Belgische klanten. Dat staat in het rapport over financiële stabiliteit van de Nationale Bank. De andere landen van de eurozone kregen 35,6 procent van de leningen van Belgische financiële instellingen, terwijl 33,5 procent naar de rest van de wereld ging. Volgens de Nationale Bank heeft deze trend vooral te maken met de beperkte groeimogelijkheden op de Belgische markt. Dat zet Belgische banken aan om hun activiteiten in het buitenland te ontwikkelen. Daarbij wordt vooral gekeken naar Centraal-Europa en Turkije.

De Belgische biotechnologiesector heeft sinds 1997 een sterke groei gekend, maar dat is in grote mate te danken aan Wallonië. Dat blijkt uit het ‘Panorama van de Belgische Economie 2004-2005’ van minister van economie Marc Verwilghen. In 1997 telde België 52 biotechbedrijven, maar in 2003 was dat al opgelopen tot 132 ondernemingen. Daarvan bevonden er 69 zich in Wallonië, 39 in Vlaanderen en 24 in Brussel. De sector telde 7.620 werkplaatsen, waarvan maar liefst 5.277 in Wallonië, 1.912 in Vlaanderen en 481 in Brussel. De omzet van de sector steeg tijdens de bestudeerde periode van 440 miljoen euro naar 2,9 miljard euro. Een groot deel van de omzet en de werkgelegenheid komt op de rekening van Glaxo SmithKline Biologicals, Baxter Healthcare en Eli Lilly.