managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nederland maakt zich op voor haringloze dagen

Posted by managing21 on juni 1st, 2006

Het abonimabele lenteweer werkt niet alleen op het humeur van de burger, maar heeft ook culinaire gevolgen. Voor het eerst in de geschiedenis moest in Nederland het nieuwe haringseizoen uitgesteld worden. Dat betekent meteen dat de liefhebber het enkele tijd met oude haring, die gevangen werd in de lente van vorig jaar, moet stellen.

In Nederland werd vorige week het nieuwe haringseizoen uitgesteld. Door het koude voorjaar, in combinatie met een tekort aan voedsel, zijn de haringen nog te mager. De Hollandse Nieuwe zal dan ook pas vanaf 14 juni te koop zijn. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een dergelijke maatregel moet genomen worden.

Daardoor dreigt er de eerstvolgende dagen een schaarste op te treden op de Nederlandse haringmarkt. Diverse groothandels zouden al gewag gemaakt hebben van uitgeputte voorraden, bestaande uit haringen die in de lente van vorig jaar werden gevangen. Er bestaat zelfs een grote kans dat er een aantal dagen geen haring meer verkrijgbaar zal zijn.

De sector verwacht in ieder geval dat die schaarste ook een invloed zal hebben op de prijs. Wanneer de vangst van deze lente uiteindelijk toch op de markt zal verschijnen, zal de vraag wellicht bijzonder groot zijn. Daardoor zal de vis hoogstwaarschijnlijk ook meer betaald moeten worden. Vermoed wordt dat de prijs na verloop van tijd opnieuw zal zakken.

Jaarlijks worden ongeveer tweehonderd miljoen Hollandse Nieuwe gevangen. De helft van de productie is voor de Nederlandse markt. De rest wordt hoofdzakelijk geëxporteerd naar België en Duitsland.