managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 26th, 2006

De FIFA gaat te ver bij de bescherming van de belangen van sponsors bij het WK voetbal. Dat vinden Nederlandse, Duitse en Engelse supporters, zo blijkt maandag uit onderzoek van TNS NIPO. Volgens driekwart van de supporters heeft de wereldvoetbalbond niet het recht om supporters wegens sponsorbelangen te weren uit het stadion. De helft van de ondervraagden was op de hoogte van incidenten rondom de sponsoring. Zo moesten supporters hun oranje broek met leeuwenstaart, de Leeuwenhose van Bavaria, uittrekken en afgeven omdat het biermerk concurreert met een WK-sponsor. Anderen moesten hun Puma-petjes afdoen terwijl een busje met trainingsspullen van het Australische team niet het stadionterrein op mocht, omdat de wagen van een verkeerd merk was.

De van oorsprong Willys-Overland-fabriek in Toledo, Ohio, mag dan de oudste operationele autofabriek in Amerika zijn, de fabriek sluit definitief zijn deuren. Deze week wordt de laatste Jeep Wrangler daar vervaardigd. Delen van de faciliteit zijn al in 2002 afgebroken. De rest volgt spoedig. In de historie van de Jeep Parkway-faciliteit zagen zo’n elf miljoen auto’s het levenslicht. De nieuwe generatie Wrangler zal in de spiksplinternieuwe fabriek te Toledo worden gebouwd, nabij de bestaande North Assembly Plant. Deze zomer start de bouw van de 4×4.

Een bolhoed en een wandelstok van acteur Charlie Chaplin hebben ruim 111 duizend euro opgebracht op een veiling in Los Angeles. Volgens veilinghuis Bonhams & Butterfields werd er nooit eerder zoveel betaald voor een set van Chaplin, waarvan er verschillende bestaan. Wie de koper is, wil het veilinghuis niet vrijgeven. Ook onder de hamer gingen zondag een boek dat is voorzien van een inscriptie van John Lennon (7635 euro), een saxofoon van oud-president Bill Clinton (6203 euro) en een celluloid-film van Disneys ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ (6680 euro).

Engelse artsen raden het gsm-gebruik tijdens een onweer af, omdat de kans op een blikseminslag met dodelijke afloop verhoogt. Normaal gesproken zorgt de huid ervoor dat de flits zich gelijk over het hele lichaam verdeelt. Als er tijdens de inslag echter contact is tussen de huid en een voorwerp dat metaal bevat, valt die bescherming weg waardoor de kans op inwendige verwondingen toeneemt. “Dit zeldzame fenomeen is een gezondheidsriscio, en voorlichting is nodig om de risico’s van het gebruik van mobiele telefoons tijdens onweer te benadrukken en daarmee in de toekomst fatale gevolgen van een blikseminslag te voorkomen,’ zegt Swinda Esprit, arts van het Northwick Park ziekenhuis in Engeland.

IJslanders en Zweden zijn de ferventste surfers van Europa. Ook de Nederlanders zijn gek van de infosnelweg, bijna drie op de vier Nederlanders (74 procent) gebruikt regelmatig internet, blijkt uit een onderzoeksrapport van het Europees statistisch bureau Eurostat. Slechts 13 procent van de Nederlanders heeft nog nooit in zijn leven een computer gebruikt. Dat is flink minder dan het gemiddelde in de Europese Unie, IJsland en Noorwegen. Ruim een op de drie heeft nog nooit een computer aangeraakt, voornamelijk werklozen en ouderen. Eurostat onderzocht in enkele landen ook de vaardigheden op de pc. De IJslanders en Litouwers blijken de kampioenen in zaken als zoekmachines gebruiken, bijlagen invoegen of websites bouwen. Voor Nederlanders is de computervaardigheid niet onderzocht.

De omzet in de Belgische kledingsector is in 2005 gestegen met 4 procent tot 1,94 miljard euro. “Na enkele zwakkere jaren, bereikt de omzet nu opnieuw het niveau van het begin van de jaren 2000”, meldt Creamoda, de federatie van de kledingsector. De stijging van het omzetcijfer is toe te schrijven aan een toename van de binnenlandse leveringen (+9 procent). De buitenlandse leveringen namen met 2 procent toe. Het omzetcijfer bevat naar de Belgische productie ook de productie van kleding in het buitenland voor rekening van Belgische bedrijven en door Belgische ondernemingen in het buitenland aangekochte kleding. In 2005 zijn de investeringen in de kledingsector toegenomen tot 23,3 miljoen euro. Dat is een toename van 13 procent in vergelijking met 2004. Tussen 2001 en 2004 was het investeringsniveau jaar na jaar gedaald. De kledingsector telde in 2005 17.806 personeelsleden (12.254 arbeiders en 5.552 bedienden). Op jaarbasis is dat een daling met 5 procent voor de arbeiders en een status-quo voor de bedienden.

Moskou is de duurste stad ter aarde. De Russische hoofdstad streefde Tokyo voorbij als gevolg de recente stijging van de prijzen van onroerend goed. Seoul is de op een na duurste stad, gevolgd door de Japanse hoofdstad. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde ranglijst van Mercer Human Resource Consulting. De meeste veranderingen op de jaarlijkse ranglijst zijn het gevolg van de stijging dan wel daling van nationale munteenheden. Mercer vergelijk de relatieve kosten van meer dan tweehonderd zaken zoals vervoer, huisvesting en voedsel. De complete top tien: Moskou, Seoul, Tokyo, Hongkong, Londen, Osaka, Genève, Kopenhagen, Zürich, Oslo en New York. De goedkoopste van de 144 onderzochte steden is Asuncion in Paraguay.

Colruyt blijft jaarlijks met 10 procent groeien. De supermarktketen is niet alleen de snelst groeiende kruidenier in ons land, maar ook de meest winstgevende. Het haalt een operationele marge van 7,2 procent tegenover bijvoorbeeld 4,4 procent voor Aldi, 3,8 procent voor Delhaize en 0,5 procent voor Carrefour. Colruyt investeert veel meer in zijn personeelsleden, maar van doorslaggevend belang is de omzet per vierkante meter. Bij Colruyt ligt die op 13.545 euro per vierkante meter winkeloppervlakte. Dat is bijna het dubbele van de GB-supermarkten, die op 7.738 euro uitkomen. Wat de marktaandelen betreft, komt de volledige Colruyt-groep nu uit op 21,8 procent, tegenover 21,9 procent voor Delhaize en 27,1 procent voor Carrefour.

Het Zeeuwse mosselseizoen gaat dit jaar officieel van start op 1 juli. Volgens de kranten van Sud Presse kan het echter tot augustus duren voor de eerste mosselen te krijgen zijn en zou de prijs wel eens dubbel zo hoog kunnen liggen dan vorig jaar. Door het koudere voorjaar is de ontwikkeling van de schelpen laat op gang gekomen en is er een vertraging van zo’n drie tot vier weken, zegt de commerciële directeur van Prins en Dingemanse in de kranten van Sud Presse. De prijs zou volgens Sud Presse schommelen tussen 6 euro en 10 euro voor twee kilo, terwijl dat vorig jaar nog tussen 3,50 en 5,50 euro was.

De Amerikaan Warren Buffett, de op een na rijkste man ter wereld, wil 85 procent van zijn fortuin schenken aan liefdadigheidsorganisaties. Dat schrijft het tijdschrift Fortune zondag. Het fortuin van Buffett wordt geschat op ruim 40 miljard dollar. De 75-jarige miljardair wil vanaf juli beginnen met het weggeven van 85 procent van zijn aandelen in zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. De aandelen zullen gaan naar vijf stichtingen, waaronder ook de stichting van Bill en Melinda Gates. Die zou 80 procent van het totaal krijgen. Hun stichting heeft al een budget van 30 miljard dollar voor onder meer medisch onderzoek naar infectieziekten in ontwikkelingslanden. Buffett en Gates, die samen Microsoft stichtten, zijn goede vrienden.