managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Jonge volwassenen eten minder groenten en fruit

Posted by managing21 on juni 26th, 2006

Jonge volwassenen eten te weinig groenten en fruit. Dat blijkt uit de resultaten van de Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen. Amper twee procent van de respondenten bleek aan de aanbevolen consumptie van groenten te komen. Wel bleek dat in de hogere sociale klassen meer groenten gegeten worden dan in lagere bevolkingsklassen.

“Uit cijfers over 2003 blijkt dat jonge volwassenen gemiddeld 100 gram groenten en 100 gram fruit per dag consumeerden, terwijl er 150 tot 200 gram groenten per dag wordt aanbevolen,” meldt het magazine Voeding Nu. “Slechts twee procent van de onderzochte jongeren voldeed aan deze grens. Amper zeven procent at meer dan twee stuks fruit per week.”

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat het groentenverbruik bij volwassenen onder de dertig jaar lager ligt dan dat van ouderen. Maar in de hogere sociale klassen en bij hoger opgeleiden lag de consumptie wel hoger dan bij lagere sociales klassen. Ook globaal bleek de consumptie van verse groenten gedaald te zijn, van 97 pram in 1988 tot 79 gram op dit ogenblik.

In ruim zestig procent van de gevallen worden verse groenten in Nederland in gekookte vorm geconsumeerd. Rauwkost haalt een aandeel van twintig procent. De consumptie van vers fruit daalde van 110 gram naar 98 gram per dag. De consumptie van vruchtensappen steeg echter van 27 gram naar 49 gram.