managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwe energiecrisis in de maak?

Posted by managing21 on juni 27th, 2006

Europa riskeert een nieuwe energiecrisis. Dit keer komt de dreiging uit Turkmenistan. De voormalige Sovjet-republiek is één van de belangrijkste gasbevoorraders van Rusland en dreigt ermee de kraan toe te draaien indien het land niet meer betaald wordt voor zijn leveringen. Daardoor zou ook de gasbevoorrading van Europa opnieuw in het gedrang kunnen komen, nadat een rel tussen Oekraiene en Rusland in het begin van dit jaar overal in Europa de alarmbel had doen rinkelen. 

Gevreesd wordt dat Rusland de duurdere Turkmeense rekening zal proberen door te schuiven naar Oekraiene, waar toekomstig eerste minister Julia Tymoshenko al aangekondigd heeft de huidige gasprijs opnieuw te willen herzien. Het conflict tussen Rusland en Oekraiene raakte begin dit jaar min of meer opgelost door het invoeren van een verhoogde gasprijs. Maar Tymoshenko wil daar nu op terugkomen. De duurdere prijs van het Turkmeense gas zal die besprekingen volgens analisten zeker niet gemakkelijker maken.

Het Russisch gasbedrijf Gazprom heeft Oekraiene er al van beschuldigd gas te stelen dat voor de West-Europese markt is bedoeld. Al deze problemen kunnen volgens de analisten tot een nieuwe Europese energiecrisis leiden. Het enige lichtpunt is het tijdstip, want in deze periode is de vraag naar gas veel kleiner dan tijdens de winter. “Maar daarbuiten is Europa niet beter voorbereid op een gascrisis dan in januari,” stellen de analisten. “Er is weinig gedaan om de opslagcapaciteit van gasvoorraden te verhogen of alternatieve leveranciers te vinden. Er wordt alleen gepoogd meer lpg-voorraden in te voeren uit verschillende delen van de wereld.”

Anderzijds wordt gezegd dat Gazprom het zich niet kan veroorloven om zijn imago als een betrouwbaar gasleverancier te laten afkalven. Gazprom wil immers één van de belangrijkste spelers op de internationale markt te worden, maar daarvoor heeft het een reputatie als standvastig leverancier nodig. Wanneer er nog onderbrekingen zouden optreden op de Europese markt, dreigt Gazprom die reputatie kwijt te raken.