managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 27th, 2020

Het pand dat de boetiek van modebedrijf Chanel langs Bond Street in Londen herbergt, staat te koop. Het pand is in handen van de Zweedse groep Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), die streeft naar een verkoopprijs van meer dan 240 miljoen pond. De verkoop is de eerste vastgoedtransactie die Bond Street sinds de start van de coronacrisis zal kennen. Chanel opende de winkel zeven jaar geleden. De vestiging was toen het grootste filiaal van Chanel in de hele wereld. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn de bezoekersaantallen in Bond Street met 73 procent teruggevallen. De pandemie heeft immers vooral de luxesector zwaar geraakt. Chanel heeft in Londen veertien boetieks. Een groot deel daarvan is echter in warenhuizen gevestigd.

In Tsjechië heeft het luchtvaartconcern Smartwings Group, eigenaar van zowel Smartwings als Czech Airlines, bij de rechtbank van Praag bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Dat moet het bedrijf kan bieden bijkomende financiële middelen te zoeken – Het technologiebedrijf Palantir, gespecialiseerd in gezichtsherkenning, wil een notering aan de beurs van New York. Dat blijkt uit documenten die Palantir aan de Amerikaanse financiële autoriteiten heeft overhandigd – De Verenigde Staten hebben plannen om het Israëlische farmabedrijf Teva aan te klagen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou Teva zich schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken. Het Israëlische bedrijf, fabrikant van generieke geneesmiddelen, zou door de afspraken de prijs voor zijn producten kunstmatig hebben willen opdrijven.

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair wil duizend banen schrappen. Ook wil het bedrijf het systeem van tijdelijke werkloosheid uitbreiden. Daarover zijn onderhandelingen met het personeel opgestart. De operatie moet een besparing van 100 miljoen euro per jaar opleveren – In de Verenigde Staten hebben de olieproducenten hun productie in de Golf van Mexico naar aanleiding van de orkaan Laura met 1,56 miljoen vaten per dag teruggeschroefd. Dat is een reductie van 84 procent. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken gemeld – In Groot-Brittannië heeft de Frasers Group van ondernemer Mike Ashley de fitnessketen DW Sports overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van 44 miljoen pond zijn gemoeid. Door de overname kunnen een aantal activiteiten van DW Sports worden gered.

Luchthaven Gatwick Airport in Londen schrapt zeshonderd banen. Daarmee wordt het personeelsbestand van de luchthaven met 24 procent afgeslankt. Door de coronacrisis zijn de trafieken op Gatwick, na Heathrow de grootste luchthaven van Groot-Brittannië, sterk gedaald – Het Britse bedrijf MelodyVR, gespecialiseerd in virtual reality, heeft de muziekdienst Napster overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van 70 miljoen dollar zijn gemoeid. MelodyVR zou Napster willen gebruiken voor het uitzenden van live concerten in virtual reality – Luchtvaartmaatschappij SAS Airlines boekte tijdens het tweede kwartaal van dt jaar een omzet van ongeveer 241 miljoen euro. Dat was 81 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. SAS Airlines boekte een verlies van 228 miljoen euro, tegenover 116 miljoen euro winst het tweede kwartaal vorig jaar.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,15 miljard dollar. Dat is 29 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 118 procent tot 2,6 miljard dollar – De overname van het Australische bedrijf Lion Dairy and Drinks door het Chinese concern Mengniu gaat niet door. De Australische regering heeft de verkoop geblokkeerd. Mengniu had voor het Australische zuivelbedrijf een bedrag van 430 miljoen Amerikaanse dollar geboden. Australië wil niet dat het bedrijf onder Chinese controle komt – Nicolai Tangen, toekomstig topman van het Noorse Oljefondet, verkoopt zijn belang in het investeringsfonds AKO Capital, dat hij eerder zelf heeft opgericht. Met die beslissing wil Tangen, die in september zijn nieuwe functie opneemt, mogelijke belangenconflicten vermijden.

Unilin bouwt een nieuwe productielijn voor laminaatvloeren in zijn vestiging in Vielsalm. Met de operatie gaat een bedrag van 11 miljoen euro gepaard. De nieuwe productielijn zal ook twaalf nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. De nieuwe lijn moet in de herfst volgend jaar operationeel zijn – Het drankenbedrijf Spadel boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 132,4 miljoen euro. Dat was 12,9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 27,4 procent terug tot 10,7 miljoen euro – De Beneluxtrein zal in de toekomst de afstand tussen Amsterdam en Brussel in twee uur en tweeëndertig minuten afleggen. Dat betekent een half uur tijdwinst tegenover het huidige uurschema. De winst zal kunnen worden gerealiseerd door de inzet van nieuwe treinen, die ook hogere snelheden zouden kunnen halen.