managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 28th, 2006

Tien procent van de Belgische gezinnen eet nooit verse eieren. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau GfK. Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt jaarlijks 226 eieren. In Wallonië (240) is dat meer dan in Vlaanderen (220) en Brussel (225). Eén gezin op de zeven eet zelfs één ei per dag. Alleenstaanden eten méér eieren (150) dan gezinnen van twee personen (225 of 112,5 per persoon) of van drie (270) en vier (290). In 34,9 procent van de gevallen gaat het om eieren van legkippen uit alternatieve huisvestingssystemen. 65,1 procent van de eieren is afkomstig van batterijkooien. Vorig jaar werden in Vlaanderen 30,4 miljoen stuks pluimvee geteld, waarvan 58 procent braadkippen en 38 procent leghennen. Na een continue stijging in de tweede helft van de jaren negentig vertoont de evolutie van de pluimveestapel de jongste jaren een dalende tendens, met een stevige terugval in 2003 als gevolg van de maatregelen in verband met de vogelgriep. De pluimveesector telt een 800-tal bedrijven met leghennen en 700 met braadkippen. De meeste bedrijven bevinden zich in West-Vlaanderen en Antwerpen. De gemiddelde bezetting per bedrijf bedraagt 14.531 hennen en 25.154 vleeskippen. 

De Belgische water- en frisdrankensector is niet te spreken over de nieuwe belasting van 0 euro op glazen flessen met statiegeld. Na de ecotaks op niet-herbruikbare verpakkingen heeft de overheid nu een nieuwe taks ingevoerd van 0 euro per liter op flessen met statiegeld. Volgens de voorzitter en vice-voorzitter van de Vereniging van de Industrie voor Waters en Frisdranken (VIWF) gaat het hier om een manoeuvre om voor 30 juni te beantwoorden aan een arrest van het arbitragehof over de aanpassing van de wet op de ecotaksen. Voor de consument verandert in eerste instantie niets, maar eens de taks bestaat, is het zeer makkelijk om hem te verhogen, aldus de VIWF. Voor het eerst sinds 24 jaar kende de sector in 2005 dalende verkoopcijfers. Het gaat om een trend die zich in 2006 volgens de VIWF nog zal voortzetten en die te wijten is aan de ecotaks. De sector rekent op de definitieve opheffing van de ecotaks om de verkoop nieuw leven in te blazen. De water- en frisdrankensector onderzoekt welke gerechtelijke stappen mogelijk zijn.

De Belgische overheid kiest voor het Open Document Format (ODF) voor de communicatie naar de burgers toe. Belangrijkste reden voor de keuze is dat de overheid de burgers niet wil dwingen software aan te schaffen om toegang te krijgen tot informatie in gesloten bestandsformaten. Vanaf eind 2007 zal de uitwisseling van kantoordocumenten in ODF gebeuren. De verplichting van deze OASIS-standaard geldt niet alleen voor de informatie tussen overheid en burgers, maar ook tussen overheidsdiensten en –instanties zelf. De overstap naar ODF gaat verspreid gebeuren. In september 2007 is de eerste deadline. Dan moeten alle publieke overheidsdiensten ODF-bestanden kunnen lezen. Daarna volgt een evaluatie. Als hier geen grote problemen uit naar voren komen, zal het gebruik van het Open Document Format vanaf september 2008 verplicht zijn. Het Office-format OpenDocument van Microsoft, dat net als ODF gebaseerd is op XML, is door de overheid meegenomen in de besluitvorming. Het OpenDocument is echter niet gekozen, omdat er nog geen enkel product is verschenen dat het nieuwe bestandsformaat kan lezen. Eind 2006 komt Microsoft met Office 2007 voor de grootzakelijke gebruikers. De nieuwe versie van het kantoorpakket komt begin 2007.

De Zuid-Koreaanse kloonexpert Hwang Woo-suk, die eerder dit jaar in opspraak raakte toen bleek dat hij grote delen van zijn spraakmakende stamcelonderzoek had verzonnen, wil volgende maand weer aan het werk. Tegen Hwang loopt nog een rechtszaak. De gevallen wetenschapper werd in mei aangeklaagd wegens fraude en verduistering. Desondanks wil hij aan de slag gaan in een nieuw laboratorium in Seoul, opgezet met privaat geld. Een groot deel van zijn vroegere medewerkers gaat opnieuw voor hem werken. Hwang gaat zich alleen nog toeleggen op kloononderzoek. De Zuid-Koreaanse regering heeft zijn vergunning om stamcelonderzoek te doen ingetrokken naar aanleiding van het fraudeschandaal. Hij heeft excuses aangeboden maar houdt vol dat een medewerker gegevens heeft vervalst zonder zijn medeweten. Hwang claimde vorig jaar dat hij er als eerste in was geslaagd menselijke stamcellen te klonen, maar een onderzoekscommissie concludeerde in februari dat hij zijn onderzoeksresultaten had vervalst. Ook zou hij miljoenen aan subsidies hebben verduisterd. Hij verloor zijn baan bij de universiteit van Seoul en werd bovendien onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.

Nortel Networks, de Canadese fabrikant van telecommunicatieapparatuur, schrapt wereldwijd 1900 banen. Ook gaat het zijn pensioenverplichtingen herstructureren om zo over drie jaar 1,5 miljard dollar te besparen. Dat maakte Nortel dinsdag bekend. De banenreductie gaat Nortel 100 miljoen dollar kosten en moet een besparing van 100 miljoen dollar in 2007 en 175 miljoen dollar in 2008 opleveren. Nortel neemt in 2008 achthonderd werknemers in dienst bij zijn nieuwe technologiecentra in Mexico en Turkije. De veranderingen aan de pensioenplannen moeten vanaf 2008 een besparing opleveren van 100 miljoen dollar en vanaf 2012 meer dan 400 miljoen dollar uitsparen. Nortel draait al jaren met verlies en had onlangs nog te kampen met een boekhoudschandaal. Vorig jaar verloor Nortel 2,6 miljard dollar. Het concern heeft de afgelopen drie jaar drie keer zijn financiële resultaten moeten herzien.

De accijnzen op koffie hebben de Belgische schatkist vorig jaar 13,6 miljoen euro opgebracht. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van VLD-kamerlid Bart Tommelein. Hij pleit voor een afschaffing van deze accijnzen. De opbrengst is immers relatief klein ten opzichte van de enorme administratieve rompslomp die het systeem met zich meebrengt, redeneert hij. België is één van de weinige landen in de Europese Unie waar koffie een nationaal accijnsproduct is. Tommelein merkt op dat het ingewikkelde systeem grote ondernemingen sterk bevoordeelt ten opzichte van kleine. Zo bestaat er een vrijstelling van accijns op koffie bestemd voor export naar andere EU-landen, maar daarvoor moet men aparte opslagruimtes en gescheiden boekhoudingen voeren per koffiesoort. Technisch is dat gewoon niet haalbaar voor kleinere koffiebranderijen. Volgens Tommelein is deze accijns niet alleen kafkaïaans, maar is hij ook tegenstrijdig met het beleid van ontwikkelingssamenwerking. Koffie wordt voornamelijk gekweekt in de armste landen. “Het is onlogisch om tegelijkertijd aan ontwikkelingssamenwerking te doen en producten die uit die landen ingevoerd worden, te belasten,” besluit de VLD’er.

Twee maanden na zijn arrestatie is Chung Mong Koo, de topman van het Zuid-Koreaanse autoconcern Hyundai Motor, weer op vrije voeten. Dat gebeurde na betaling van een borgsom van een miljard won (zowat 828.000 euro). De 68-jarige Chung was verwikkeld geraakt in een smeergeldaffaire, maar kan nu na een medisch onderzoek opnieuw aan de slag. Er bestaat geen vluchtgevaar meer, motiveerde het kantongerecht in Seoel de beslissing. De verdachte zou in principe de meeste beschuldigingen over het bestaan van zwarte kassen bij het concern hebben toegegeven. Chung wordt ervan verdacht, meer dan 100 miljard won aan bedrijfsmiddelen te hebben afgetakt. Het geld zou de voorbije jaren naar politici en ambtenaren zijn gevloeid. Chung moet zich sinds begin juni voor de rechtbank verantwoorden. Er hangen hem bij een veroordeling verschillende jaren celstraf boven het hoofd.

Het Gentse technologiebedrijf Vartec heeft voor de ‘Encyclopedia of China Publishing House’ een specifieke techniek uitgewerkt om digitaal opzoekingen te kunnen doen in de Encyclopedia of China. Vartec slaagde erin om een systeem te ontwikkelen waarbij de gebruiker met een Engelse zoekterm opzoekingen kan doen in de Chinese encyclopedie. “Dit is uniek”, zegt Mike Vandamme, hoofd van Vartec. “Normaal is een zoeksysteem erop gericht om het exacte woord dat je ingeeft op te zoeken in de databank. Bij de Encyclopedia of China kan je in het Engels een zoekterm ingeven en daarmee de Chinees gerelateerde documenten als resultaat krijgen.” Die methodologie werd door Vartec gepatenteerd. Het doelpubliek bestaat uit mensen die Chinees verstaan, maar soms niet onmiddellijk op de juiste zoekterm komen. In het Engels is het makkelijker een correcte term te bedenken. De Encyclopedia of China is raadpleegbaar op cd-rom en in webapplicatie. Aan het papieren exemplaar van de Encyclopedia of China zouden 20.000 medewerkers gedurende vijftien jaar gewerkt hebben. Met de digitale vorm en het zoeksysteem hoopt de Publishing House de encyclopedie nu ook buiten China te verkopen. In China werden tot nu toe al één miljoen licenties verkocht.

Ierse plattelandskroegen verdwijnen in een alarmerend hoog tempo en de karakteristieke morsige oude man in de hoek van het café met zijn pijp en filosofische observaties lijkt met uitsterven bedreigd. “Tal van nieuwe of aangescherpte regels en prijsstijgingen zorgen ervoor dat wat eens de hoeksteen van ruraal Ierland was het niet langer kan bolwerken,” stelde de Britse krant The Independent vast. Het rookverbod, de moderne Ierse levensstijl, prijsstijgingen voor alcohol en een scherpe stijging van lokale lasten hebben ervoor gezorgd dat afgelopen twee jaar zeker 600 etablissementen hun deuren hebben moeten sluiten. Ook de scherpere alcoholcontroles in het verkeer dreven oudere mensen ’s middags uit de kroegen. Een eind aan de daling van wat als belangrijke toeristische trekpleister wordt beschouwd, is vooralsnog niet in zicht.

Platenmaatschappij EMI Group heeft woensdag voor de tweede keer in twee weken een overnamebod van het Amerikaanse Warner Music Group verworpen. Warner Music Group bood dinsdag 3,7 miljard euro in contanten op het Britse EMI Group. Op 14 juni had Warner al tevergeefs 2,49 miljard pond geboden voor EMI. “Het bod van Warner is volledig onacceptabel”, aldus een verklaring van EMI. De muziekuitgevers zijn in een fel overnamegevecht verwikkeld, waarbij ze elkaar proberen in te lijven. EMI vindt zijn eigen overnamebod van 4,2 miljard dollar op Warner veruit superieur en de beste optie voor de aandeelhouders van beide bedrijven. EMI verhoogde zijn bod op het Amerikaanse bedrijf op 27 juni tot 31 dollar per aandeel ofwel 4,2 miljard dollar nadat Warner in mei een eerder bod van EMI van 28,50 dollar per aandeel had afgeslagen. Over een samengaan tussen beide muziekgroepen wordt al jaren gepraat. Een combinatie van de twee is goed voor de derde plaats op de wereldranglijst van muziekuitgevers, na Universal Music en Sony BMG. Warner Music Group werd in 2003 voor 2,6 miljard dollar overgenomen van mediaconcern Time Warner door een consortium onder leiding van de miljardair Edgar Bronfman Jr.. In mei vorig jaar ging het naar de beurs om een deel van de schuld van 24 miljard dollar af te betalen.