managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 29th, 2020

Taiwan heeft in de stad Taichung een onderhoudscentrum voor zijn vloot gevechtsvliegtuigen van het type F-16 in gebruik genomen. Het complex wordt geleid door het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin en de Taiwanese  Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC). Het nieuwe onderhoudscentrum is volgens de Taiwanese president Tsai Ing-wen cruciaal voor de landsverdediging van haar land. De Verenigde Staten hebben vorig jaar nog een verkoop van een nieuwe generatie exemplaren van de F-16 goedgekeurd. Met die transactie, die een waarde van 8 miljard dollar vertegenwoordigde, zal Taiwan over tweehonderd exemplaren van de F-16 beschikken. De F-16 wordt gebouwd door Lockheed Martin. Het Amerikaanse bedrijf werd recent door China nog bekritiseerd wegens zijn wapenleveringen aan Taiwan.

De casinoketen MGM Resorts International schrapt in de Verenigde Staten 18.000 banen. De ingreep is volgens het bedrijf noodzakelijk om de gevolgen van de coronacrisis, die zwaar op de resultaten van de keten rusten, te kunnen opvangen – Het drankenconcern Coca-Cola heeft aan zijn personeel een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. Van het plan zouden ongeveer vierduizend medewerkers gebruik kunnen maken. In eerste instantie zou de regeling betrekking hebben op werknemers uit de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico. Ook gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten – De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air zegt voor zijn voortbestaan te vrezen. Het bedrijf heeft nog financiële reserves tot begin volgend jaar. Tegen dat tijdstip zou extra geld nodig zijn, want anders zou een faillissement dreigen.

Het bedrijf Herbalife, fabrikant van dieetproducten, heeft in China met de autoriteiten een schikking van ruim 123 miljoen dollar getroffen. Het akkoord moet Herbalife vrijstellen van gerechtelijke vervolging. Het bedrijf werd ervan beticht Chinese ambtenaren te hebben omgekocht – Het Duitse bedrijf Auto1 wil een notering aan de beurs van Frankrijk. Auto1 is een online marktplaats voor tweedehands wagens. Het bedrijf had twee jaar geleden een waarde van 2,9 miljard euro, maar heeft tijdens de coronacrisis nog een sterke groei laten optekenen – In Frankrijk gaat de grop Bouygues over tot de verwijdering van drieduizend telecom-antennes die door het Chinese bedrijf Huawei zijn geleverd. De ingreep is het gevolg van een beslissing van de Franse overheid. De geviseerde antennes bevinden zich in dichtbevolkte Franse gebieden.

Bij het Amerikaanse bedrijf Nikola, fabrikant van elektrische vrachtwagens, heeft topman Trevor Milton een deel van zijn aandelen aan de eerste vijftig werknemers van het bedrijf geschonken. Die werknemers hebben Nikola volgens Milton groot gemaakt. Het pakket heeft een waarde van 233 miljoen dollar – De Britse online cosmeticawinkel The Hut neemt een notering aan de London Stock Exchange. The Hut zou 20 procent van zijn aandelen naar de beurs willen brengen. De operatie zou 920 miljoen pond moeten opleveren. Daarmee zou The Hut dit jaar de grootste introductie op de beurs van Londen worden – Microsoft zou interesse hebben om de Amerikaanse divisie van het Chinese filmplatform TikTok over te nemen. Microsoft zou daarbij ook op de steun van Walmart kunnen rekenen. Ook Oracle zou een bod op de activiteiten hebben gedaan.

Het Amerikaanse voedingsbedrijf J.M. Schmucker, fabrikant van onder meer fruitsiroop en pindakaas, boekte tijdens het eerste kwartaal van het boekjaar een omzet van 1,97 miljard dollar. Dat was 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 53 procent tot 237 miljoen dollar – Als bewezen wordt dat het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna veilig en doeltreffend is, wil de Europese Commissie in een eerste fase 80 miljoen dosissen aankopen. Alle lidstaten van de Europese Unie kunnen intekenen – De Britse groep Ineos heeft een voormalige autofabriek van Daimler in de Franse stad Hambach gekocht. Vermoed wordt dat Ineos in de fabriek de productie van de nieuwe terreinwagen Grenadier zal starten. In Groot-Brittannië was gehoopt dat Ineos zou kiezen voor een fabriek in Bridgend in Wales.

De Belgische autogroep D’Ieteren boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van ruim 3,36 miljard euro, tegenover bijna 4,13 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 176,8 miljoen euro naar 103,9 miljoen euro terug – Het bedrijf Smartphoto uit Wetteren boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 21,2 miljoen euro. Dat was 11,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 21,9 procent tot 0,9 miljoen euro – EVS Broadcast Equipment boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 39,6 miljoen euro. Dat was 3,5 procent minder dan de inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het Waalse bedrijf kon bovendien een winst melden van 3,3 miljoen euro. Dat betekende wel een daling met 11,5 procent tegenover de eerste helft vorig jaar.