managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 23rd, 2020

Zweden zal zijn militaire bestedingen de volgende vijf jaar met 40 procent verhogen. Daarmee wil het land rnaar eigen zeggen reageren op de toenemende dreiging vanuit Rusland. De Zweedse militaire bestedingen werden na het einde van de Koude Oorlog sterk afgebouwd, maar de groeiende militaire aanwezigheid van Rusland in de Baltische Zee maakt volgens het Scandinavische land een snelle herbewapening noodzakelijk. Het jaarlijkse militaire budget zou tegen het midden van dit decennium met 3.1 miljard dollar worden verhoogd. Het Zweedse leger wordt met 30.000 manschappen uitgebreid. Dat is een uitbreiding van de mankracht met één derde. Ook zal een vijfde duikboot worden aangekocht. Zweden is geen lid van de Nato, maar kent met de westerse alliantie wel een sterke samenwerking. 

Het beveiligingsbedrijf McAfee heeft bij zijn terugkeer op de technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 740 miljoen euro opgehaald. De totale waarde van het bedrijf wordt daarmee op 8,6 miljard euro geraamd. Tien jaar geleden werd McAfee bij een overname door Intel van de beurs gehaald – American Airlines boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,2 miljard dollar. Dat was een daling met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 2,4 miljard dollar, tegenover een winst van 425 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas zou overwegen om zijn Amerikaans dochterbedrijf Reebok te verkopen. VF Corp, eigenaar van de merken Timberland en North Face, zou een potentiële overnemer zijn, net zoals het Chinese Anta International Group Holdings.

Pernod Ricard boekte het eerste kwartaal van dit boekjaar een omzet van bijna 2,24 miljard euro. Dat betekende een daling met een ongeveer 10 procent tegenover het eerste kwartaal vorig boekjaar. Het laatste kwartaal van vorig boekjaar kende een omzetdaling van ruim 36 procent – Autobouwer Ferrari behoudt het recht op zijn merknaam Testarossa. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Een Duitse rechtbank had eerder geoordeeld dat het merk Testarossa al lange tijd door Ferrari niet meer was gebruikt en dus geen bescherming meer genoot – In de Verenigde Staten heeft de Food & Drug Administration (FDA) formeel toestemming gegeven om het antivirale middel Veklury, met het actieve bestanddeel remdesivir, van het bedrijf Gilead bij de behandeling van coronapatiënten in ziekenhuizen in te zetten.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, eigenaar van merken zoals Barbie en Hot Wheels, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard dollar. Dat was 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 71 miljoen dollar naar 316 miljoen dollar – Het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 7 miljard euro. Dat was 1,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De online verkoop steeg met 61,6 procent en vertegenwoordigt nu 23,7 procent van de totale omzet – Het luxeconcern Kering, eigenaar van merken zoals Gucci en Yves Saint Laurent, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 3,6 miljard euro. Dat was ruim 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral West-Europa werd zwaar getroffen.

De Amerikaanse frisdrankengroep Coca-Cola boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,65 miljard dollar. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 33 procent terug tot 1,74 miljard dollar – De Amerikaanse energiegroep ExxonMobil zal een aantal projecten moeten schrappen en personeel moeten laten afvloeien. Dat heeft Darren Woods, topman van ExxonMobil, in een schrijven aan zijn medewerkers gemeld. Het bedrijf lijdt onder de lage prijzen op de oliemarkt. Woods zegt wel in olie te blijven geloven – Het Franse modeconcern Hermès boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden is er nog wel een daling met 11 procent.

De Amerikaanse muziekproducer Quincy Jones neemt een belang in het Luikse bedrijf Musimap, ontwikkelaar van een algoritme voor een psycho-emotionele profilering. Musimap wil de consument muziek aanbieden die bij zijn actuele gemoedstoestand behoorde – De plantageholding Sipef wil zijn rubberproductie afbouwen. Dat heeft François van Hoydonck, chief executive van Sipef, gemeld. Hij maakte bekend dat twee plantages van rubber op de productie van palmolie zullen overstappen. Een derde plantage zal wellicht worden verkocht – Het bedrijf Deceuninck, fabrikant van ramen en deuren, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 177,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 70 procent tot 31,2 miljoen euro.