managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 24th, 2020

In Wales wordt het treinvervoer genationaliseerd. De activiteiten worden door Transport for Wales (TfW) in februari overgenomen van het bedrijf KeolisAmey. De overname is het gevolg van de uitbraak van de coronacrisis, waardoor het aantal passagiers op de Welshe treinen sterk is teruggevallen. Ken Skates, Welsh minister van economie, benadrukte dat de ingreep nodig was om het netwerk te stabiliseren en de dienstverlening te garanderen. KeolisAmey had twee jaar geleden de concessie voor de uitbating van het spoorvervoer in Wales toegewezen gekregen. Voordien was de licentie in handen van Arriva Trains Wales. KeolisAmey had eerder al financiële steun gekregen om de service te kunnen blijven garanderen.

De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 18,3 miljard dollar. Dat was 0,9 miljard dollar minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 6 miljard dollar naar 4,3 miljard dollar terug – Luchtvaartmaatschappij Ryanair zou zijn personeel chanteren met het een loonsverlaging. Dat hebben de Europese vakbonden gezegd. Opgemerkt wordt dat Ryanair een loonsvermindering van 10 procent eist. Werknemers die op deze vraag niet zouden ingaan, zouden met ontslag worden bedreigd – Het Amerikaanse bedrijf American Express boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,8 miljard dollar, tegenover bijna 11 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 39 procent tot ongeveer 1,1 miljard dollar.

Het Duitse winkelconcern Ceconomy boekte tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 20,8 miljard dollar. Dat was een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel, onder druk van winkelsluitingen, van 403 miljoen euro naar 230 miljoen euro terug – De Franse autobouwer Renault boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 10,3 miljard euro. Dat was 8,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 6,1 procent tot 806.320 wagens. In september steeg de omzet wel met 8 procent – De Britse bank Barclays boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 16,8 miljard pond. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 1,78 miljard pond tot bijna 1,31 miljard pond.

De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van van 43,27 miljard euro, tegenover 40,28 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 8 procent tot 772.000 exemplaren. De nettowinst steeg van 1,72 miljard euro naar 2,05 miljard euro – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,7 miljard euro. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 74 miljoen euro naar 90 miljoen euro – In Portugal heeft de staat de toelating gekregen om luchtvaartmaatschappij TAP Air over te nemen. Staatsinvesteringsmaatschappij Parpublica had al een belang van 50 procent in de maatschappij. Dat belang wordt nu voor een bedrag van 55 miljoen euro tot 72,5 procent opgevoerd.

Het Chinese technologieconcern Huawei boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 671,3 miljard yuan (98,6 miljard dollar). Dat was 9,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het derde kwartaal was er nog sprake van een groei met 3,7 procent tot 217,3 miljard yuan – Groot-Brittannië en Japan hebben een vrijhandelsverdrag ondertekend. Het is de eerste keer sinds de scheiding met de Europese Unie dat Groot-Brittannië een handelsakkoord met een belangrijke economische partner heeft gesloten – In Italië heeft het gerecht huiszoekingen gedaan bij het spoorwegbedrijf Ferrovie dello Stato (FS) en verzekeraar Generali. Er zou gezocht zijn naar aanwijzingen van eventuele fiscale onregelmatigheden, waarvan mogelijk een aantal toplui van het spoorwegbedrijf zouden hebben kunnen profiteren.

Het Belgische technologiebedrijf Econocom heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet geboekt van 1,83 miljard euro. Dat was een daling met 12,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gewezen wordt naar de impact van de coronacrisis, zoals ook al het eerste kwartaal bleek – De keten Mega World, het voormalige Blokker, heeft een herstelplan waarbij niet tot ontslagen of wintersluitingen zal moeten worden overgegaan. Dat heeft Rudy Claes, de nieuwe chief executive van Mega World, gezegd. Claes, afkomstig van transportgroep Corneel Geerts, volgt bij de keten eigenaar Dirk Bron als chief executive op – Het bedrijf Jacoti uit Wevelgem, opgericht door Jacques Kinsbergen, is door het Amerikaanse chipconcern Qualcomm geselecteerd als leverancier van hoortechnologie voor de chips van headsets.