managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 19 november 2020

Posted by managing21 on november 19th, 2020

De Amerikaanse koffieketen Starbucks zal het loon voor de baristas, supervisors en het zaalpersoneel in zijn filialen in de Verenigde Staten met minstens 10 procent verhogen. De loonsverhoging is voor midden december gepland. Dat heeft Rossann Williams, hoofd van de retaildivisie van Starbucks, in een interne nota aan het personeel gemeld. Ook het beginloon zal met 5 procent worden opgetrokken. Met die maatregel wil Starbucks gemakkelijker in staat zijn om personeel aan te werven en te behouden. De maatregel is volgens Williams één van de grootste looninvesteringen uit de geschiedenis van Starbucks, de grootste koffieketen van de wereld. In elk land zal Starbucks bovendien een grotere premium betalen tegenover het minimumloon.

De Nederlandse groep Damen Shipbuilding en het Franse concern Thales hebben een contract ondertekend voor de voor de bouw en de uitrusting van vier fregatten voor de Duitse marine. Met het contract is een waarde gemoeid van 1,5 miljard euro – De bitcoin heeft een waarde bereikt van 18.000 dollar. Sinds begin van dit jaar is de munt al ruimschoots in waarde verdubbeld. Sinds begin oktober is er sprake van een winst van ruim 75 procent. Drie jaar geleden bereikte de bitcoin een recordwaarde van bijna 20.000 dollar – In de Verenigde Staten hebben de autoriteiten toestemming gegeven om opnieuw vluchten uit te voeren met vliegtuigen van type Boeing 737 Max. Het vliegtuig kreeg na twee dodelijke crashes een vliegverbod opgelegd dat uiteindelijk twintig maanden zou duren. Ook Europa zou dit jaar nog een toelating geven.

Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air heeft in Ierland voor twee lokale dochtermaatschappijen een bescherming tegen faillissement gevraagd. Daardoor geniet ook Norwegian Air bescherming. De Noorse regering weigerde eerder de maatschappij verdere overheidssteun te geven – Duitsland verstrekt aan zijn autosector 3 miljard euro overheidssteun om de impact van de coronacrisis op te vangen en de overstap naar elektrische aandrijving te maken. Daardoor is de steun voor de sector opgelopen tot 5 miljard euro. Eerder was al een bedrag van 2 miljard euro toegezegd – Unilever zal de volgende jaren meer inspanningen doen om de verkoop van plantaardige vleesvervangers en zuivelvarianten te verhogen. Met zijn programma Future Foods wil Unilever binnen vijf tot zeven jaar een omzet van 1 miljard euro realiseren.

De App Store van de Amerikaanse technologiegroep Apple vraagt aan ontwikkelaars van applicaties voortaan nog slechts een commissieloon van 15 procent. Dat betekent een halvering van de vergoeding die Apple bij de verkoop van deze applicaties in zijn virtuele ontvangt – Investeerder Shamrock Capital heeft de mastertapes van de eerste zes albums van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift gekocht. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar. Het materiaal was te koop aangeboden door Scooter Braun, de voormalige manager van Swift – Het coronavaccin van de Amerikaanse farmagroep Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech heeft een efficiëntie van 95 procent. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Eerder was gewag gemaakt van een efficiëntie van 90 procent. Moderna eist voor zijn middel een efficiëntie van 94,5 procent op.

Een mogelijke schikking van het Duitse chemieconcern Bayer met 2.500 Amerikaanse steden over het gebruik van polychloorbifenyl (pcb) staat op losse schroeven. Een aantal steden protesteert tegen de voorwaarden van de overeenkomst. De schikking heeft een waarde van 650 miljoen dollar – Het beleggersplatform Robinhood wil in het eerste kwartaal van volgend jaar een notering aan de beurs. Robinhood geniet vooral bij jonge beleggers een grote populariteit. Het bedrijf werd zeven jaar geleden opgericht en zou in mei ongeveer 13 miljoen klanten hebben laten optekenen – Deutsche Börse heeft een belang van ongeveer 80 procent verworven in het Amerikaanse bedrijf Institutional Shareholder Services (ISS). Dat heeft het Duitse beursbedrijf bekend gemaakt. De waarde van Amerikaanse bedrijf wordt geraamd op bijna 1,93 miljard euro.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft het vertrek van chief executive Dieter Vranckx aangekondigd. Hij zal vanaf begin maart volgend jaar worden opgevolgd door de Duitse Peter Gerber, momenteel hoofd van de cargodivisie van Lufhansa. Vranckx zelf gaat zusterbedrijf Swiss leiden – Engie-Electrabel gaat niet meer investeren in een verlenging van de levensduur van de Belgische kerncentrales. Dat staat in een interne nota die de directie onder het personeel heeft verspreid. Zonder rendementszekerheid kan volgens het bedrijf geen investering meer worden verantwoord – België gaat vijf miljoen exemplaren van het coronavaccin van Pfizer aankopen. Dat heeft Wouter België, Vlaams minister van welzijn, gemeld. Eerder kocht België ook al 7,74 miljoen dosissen bij AstraZeneca en 5 miljoen exemplaren bij Johnson & Johnson (J&J).