managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 20 november 2020

Posted by managing21 on november 20th, 2020

Petroleos de Venezuela (PVDSA) heeft in september nog amper een gemiddelde productie van 397.000 vaten per dag kunnen realiseren. Dat is het laagste niveau sinds de jaren dertig van de voorbije eeuw. Het Venezolaanse olieconcern is zwaar getroffen door Amerikaanse sancties. De Verenigde Staten willen immers een einde maken aan het bewind van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Voor de introductie van de Amerikaanse sancties begin vorig jaar haalde Petroleos de Venezuela nog een gemiddelde productie van 1,2 miljoen vaten per dag. Inmiddels wordt het bedrijf ook steeds meer getroffen door diefstallen. Venezolanen stelen immers steeds vaker ruwe petroleum om eigen benzine en andere brandstoffen te maken.

De Engelse voetbalclub Newcastle daagt de Premier League voor de rechter. Dat heeft Mike Ashley, eigenaar van Newcastle, gezegd.  Een Saudisch overnamebod van 350 miljoen pond op de Engelse club zou immers zijn afgesprongen omdat de Premier League te lang met een goedkeuring had getreuzeld – In de Verenigde Staten neemt het mediaconcern BuzzFeed het nieuwsportaal HuffPost over van de telecomgroep Verizon. De twee redacties blijven wel onafhankelijk. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Verizon krijgt wel een minderheidsbelang in BuzzFeed – In Groot-Brittannië realiseerde het postbedrijf Royal Mail tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 5,7 miljard pond. Dat was bijna 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 173 miljoen pond naar 17 miljoen pond.

De Amerikaanse modegroep L Brands, eigenaar van onder meer Victoria’s Secret, Bath & Body Works, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 3,06 miljard dollar. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 5,7 miljoen dollar naar 320,3 miljoen dollar – Het Duitse industrieconcern wil de volgende drie jaar nog eens 5.000 banen schrappen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Door die ingreep zal Thyssenkrupp uiteindelijk in totaal 11.000 arbeidsplaatsen schrappen. Bij Thyssenkrupp werkten begin dit kwartaal nog 103.000 mensen – De Amerikaanse mediagroep Discovery start met een wereldwijd streamingkanaal. Dat heeft David Zaslav, chief executive van Discovery, aangekondigd. Er zal volgens de groep ook met gelokaliseerde content worden gemerkt. Verdere details worden later bekend gemaakt.

Het technologieconcern Amazon herschikt zijn droneproject Prime Air. Het concern besliste om voor het project, dat leveringen met drones moet uitwerken, beroep te doen op externe expertise. Bij Prime Air worden daardoor tientallen arbeidsplaatsen geschrapt – De Amerikaanse retailer Macy’s boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 4 miljard dollar, tegenover 5,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De keten leed een verlies van 91 miljoen dollar, tegenover een winst van 2 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse concern Nvidia, producent van grafische kaarten, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,7 miljard dollar. Dat was 57 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 899 miljoen dollar naar bijna 1,34 miljoen dollar.

De Nederlandse winkelketen Blokker wil trouwe klanten de mogelijkheid bieden om aandelen in het bedrijf te verwerven. Bij de aankoop van producten kunnen daarbij andere voordelen worden ingeruild voor eigendomsbewijzen. De aandelen geven echter geen toegang tot stemrecht – Het beveiligingsbedrijf McAfee boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 728 miljoen dollar, tegenover 662 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon daarbij een break-even melden. Vorig jaar was er nog een verlies van 9 miljoen dollar – In de Verenigde Staten bereiden openbaar aanklagers een rechtszaak voor tegen het sociale netwerkbedrijf Facebook. Gekeken wordt of Facebook, onder meer door de overnames van platformen zoals Instagram en WhatsApp, een onaanvaardbaar monopoliepositie zou hebben uitgebouwd.

Retailer Ahold Delhaize neemt in de Verenigde Staten een belang van 80 procent in de online supermarkt FreshDirect. De resterende 20 procent blijft in handen van voormalige hoofdaandeelhouder Centerbridge Partners. FreshDirect is actief in New York en verkoopt verse producten – Katoen Natie, de logistieke groep van de Antwerpse ondernemer Fernand Huts, neemt de Antwerpse Boerentoren van de KBC Group over. Huts wil van het gebouw een cultuurtoren maken. Er komt ook ruimte voor winkels, burelen en appartementen – De voorlopige bewindvoerders van de keten Mega World, het voormalige Blokker België, hebben aan de ondernemingsrechtbank in Mechelen gevraagd om het bedrijf failliet te verklaren. Volgens de bewindvoerders is de keten niet meer te redden. Wel zouden een aantal onderdelen afzonderlijk kunnen worden verkocht.