managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 21 november 2020

Posted by managing21 on november 21st, 2020

Taiwan start met de bouw van nieuwe duikboten. In totaal wil het land acht nieuwe duikboten bouwen. Daarmee wil het eiland zijn verdediging tegen een mogelijke Chinese dreiging versterken. Momenteel beschikt Taiwan over een vloot van vier duikboten. Twee exemplaren dateren echter nog van de tweede wereldoorlog. De eerste nieuwe duikboot zou over vier jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en wil het eiland inlijven. De jongste tijd heeft China de druk op Taiwan nog opgedreven, onder meer door een verhoogde militaire activiteit in de wateren rond het eiland. China heeft een vloot van 76 duikboten.

De Amerikaanse keten Foot Locker, verkoper van schoenen en sportkleding, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,1 miljard dollar. Dat was 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 125 miljoen dollar naar 265 miljoen dollar – De Britse modeketens Peacocks, Jaeger, Austin Reed en Jacques Vert hebben het faillissement aangevraagd. Hierdoor dreigen nagenoeg 4.800 arbeidsplaatsen te verdwijnen. De ketens zijn eigendom van de Edinburgh Woollen Mill Group (EWM), die eerder al voor problemen had gewaarschuwd – General Electric heeft plannen om in Groot-Brittannië een nieuwe fabriek voor de bouw van windturbines op te trekken. De vestigingen zou minstens drieduizend arbeidsplaatsen moeten creëren. De fabriek zou zich vooral richten op offshore windenergie.

Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, brengt in China plantaardig gehakt, met de smaak van varkensvlees, op de markt. Varkensvlees geniet in China een grote populariteit. Het product vertegenwoordigde tot voor kort 70 procent van de totale Chinese vleesconsumptie – Aandeelhouders van het beursbedrijf Euronext hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering ingestemd met de overname van Borsa Italiana. Euronext denkt de transactie in de eerste helft van volgend jaar te kunnen afronden – De Amerikaanse winkelketen Home Depot boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 33,5 miljard dollar. Dat was ruim 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,77 miljard naar 3,43 miljard dollar. Home Depot blijft profiteren van coronacrisis.

De Amerikaanse chocoladeproducent Hershey heeft op de Intercontinental Exchange (ICE) in New York grote voorraden cacao gekocht. Er is sprake van 30.000 ton. Hershey anticipeert met de aankoop op de verwachte prijsstijging door de introductie van hogere minimumlonen voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust – Panasonic gaat in Noorwegen een batterijfabriek bouwen. Noorwegen moet voor het Japanse bedrijf de uitvalsbasis worden om de Europese markt voor autobatterijen te veroveren. Panasonic werkt voor het project samen met twee Noorse partners – In Nederland mogen supermarkten over vier jaar geen sigaretten meer verkopen. Daardoor zullen 6.400 verkooppunten wegvallen. Momenteel telt Nederland 16.000 verkooppunten voor tabak. Over twee jaar verdwijnen al 5.600 punten door een verbod op sigarettenautomaten.

De reclamegroep M&C Saatchi heeft het vertrek van chief executive David Kershaw aangekondigd. Ook voorzitter Jeremy Sinclair en algemeen directeur Bill Muirhead leggen hun functie neer. M&C Saatchi is door de coronacrisis zwaar getroffen – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft toelating gekregen om in de stad Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona een grote chipfabriek te bouwen. Met het project zou een investering van 12 miljard dollar zijn gemoeid. De fabriek zou ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen moeten creëren – De Nederlandse drankenproducent Lucas Bols realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 26,8 miljoen euro. Dat was ongeveer 42 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 8,5 miljoen euro tot 1,9 miljoen euro. De thuisconsumptie nam wel toe.

Het staalbedrijf Bekaert boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 985 miljoen euro. Dat is 8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakt wel gewag van een herstel. Over de eerste negen maanden is er immers een achteruitgang met 16 procent tot 2,76 miljard euro – Bpost zal niet meer alle bestellingen van pakketten aan huis afleveren. Een aantal klanten zal de verzendingen op afhaalpunten moeten ophalen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Ook worden de tarieven voor zakelijke klanten opgetrokken – De keten E5 Mode vraagt de gerechtelijke reorganisatie aan. Dat is tijdens een bijzondere ondernemingsraad beslist. De keten heeft in België een 55-tal winkels. Daar werkten in totaal ongeveer 450 mensen. Het personeel is momenteel tijdelijk werkloos.

Verder

Vooral forenzen zijn bepalend voor drukte openbaar vervoer
https://www.greencarcongress.com/2020/11/20201119-osu.html

Fietsvriendelijke straten veranderen het stedelijk uitzicht
https://www.bbc.com/worklife/article/20201112-how-bike-friendly-slow-streets-are-changing-cities

Bedrijven kozen tijdens coronapandemie vooral voor mannelijke leiders
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-19/world-s-biggest-companies-chose-men-to-lead-in-the-pandemic

China moet stoppen met de bouw van nieuwe steenkoolcentrales
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-19/china-must-ban-new-coal-power-plants-to-meet-2060-goal-report

Amerikaanse bedrijven blijven achter in klimaatrapportage
https://www.reuters.com/article/climate-change-companies/asia-overtakes-united-states-in-corporate-climate-disclosure-arabesque-says-idUSL8N2I43P2

Hittegolven eisen in Groot-Brittannië recordaantal slachtoffers
https://www.reuters.com/article/us-climate-change-britain-heatwave/heatwaves-caused-record-deaths-as-britain-struggled-with-coronavirus-study-idUAfrika bedreigd door nieuwe schuldencrisis

Afrika bedreigd door nieuwe schuldencrisis
https://www.reuters.com/article/africa-debt/as-new-debt-crisis-looms-africa-needs-more-than-world-is-offering-idUKL1N2I51PX

Volgende generatie vliegtuigen wellicht met hybride motoren
https://www.reuters.com/article/boeing-737max-air-lse/airbus-boeing-expected-to-turn-to-hybrid-engine-technology-for-new-planes-lessor-idUSL1N2I601M

Chinese elektrische auto’s zullen bijdragen tot einde olietijdperk
https://auto.hindustantimes.com/auto/news/china-led-shift-to-electric-vehicles-to-help-end-oil-era-study-41605879925337.html

Apple blijft meest waardevolle merk van de wereld
https://www.marketingcharts.com/brand-related/top-brands-115372